Dicle Nehri’ne Diyarbakır’da lağım karışıyor

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, UNESCO Dünya Mirası listesindeki ve koruma altındaki Hevsel Bahçeleri’ni de yeşerten Dicl Nehirdeki başta balık olmak üzere canlı çeşitlilerinin kirlilik dolayısıyla yok olduğunu belirtti.

Kadim Diyarbakır’ın simgesi olan ve geçtiği 3 ülkeye can veren Dicle Nehri’nin korunması için yeterli önemin verilmediğini vurgulayan Kılıç, bu konuda gerekli önlemin alınmasını istedi.

10 NOKTADA KANALİZASYON KARIŞIYOR

Diyarbakır il merkezine kadar nehirdeki kirliliğinin çok az olduğunu, nehrin doğusunda son 2 yılda hızla yapılan villalar ile Ongözlü Köprü civarında mantar gibi çoğalan kafelerin kanalizasyonun nehre aktığını işaret eden Kılıç, şunları kaydetti:

Bunun yanı sıra 10 ayrı noktadan şehrin kanalizasyonu nehre bırakılıyor. Arıtma yetersiz mi yoksa kolaya geldiği için mi bilemiyorum. Diyarbakır il merkezinde Dicle Nehri adeta lağım akıyor. Nehirdeki suyun kirlenmesi sonucu tarımsal sulamada kullanılan bu su, Hevsel ile çevredeki tarlaların da kirlenmesine yol açıyor. İnsan, hayvan ve çevre sağlığı büyük tehlike altında. Ayrıca Dicle Üniversitesi’nin içmesuyu nehir yatağına yakın yerdeki kuyulardan sağlanıyor.

Dicle.-1

BALIK ÇEŞİDİ 40’TAN 10’UN ALTINA İNDİ

Prof. Dr Kılıç, nehrin kirlenmesi sonucu  biyoçeşitliğin hızla azalmasına yol açtığını işaret ederek, ”Nehirde eskiden 40 balık çeşidi vardı, kirlilik dolayısıyla 10’un altına indi. Lağım akan yerde balık yetişmez. Kirlilik leyleklerin yetişmesine de zarar veriyor.  Kirlilik dolayısıyla 5 yavru yetiştiren leylekler artık 3 yavru yetiştirebiliyor. Çünkü nehirdeki kirlilik dolayısıyla yavruları beslemede zorlanıyorlar.” dedi.

CG

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *