Dicle Ãœniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, UNESCO Dünya Mirası listesindeki ve koruma altındaki Hevsel Bahçeleri’ni de yeÅŸerten Dicl Nehirdeki baÅŸta balık olmak üzere canlı çeÅŸitlilerinin kirlilik dolayısıyla yok olduÄŸunu belirtti.
Kadim Diyarbakır’ın simgesi olan ve geçtiÄŸi 3 ülkeye can veren Dicle Nehri’nin korunması için yeterli önemin verilmediÄŸini vurgulayan Kılıç, bu konuda gerekli önlemin alınmasını istedi.
10 NOKTADA KANALÄ°ZASYON KARIÅžIYOR
Diyarbakır il merkezine kadar nehirdeki kirliliğinin çok az olduğunu, nehrin doğusunda son 2 yılda hızla yapılan villalar ile Ongözlü Köprü civarında mantar gibi çoğalan kafelerin kanalizasyonun nehre aktığını işaret eden Kılıç, şunları kaydetti:
”Bunun yanı sıra 10 ayrı noktadan ÅŸehrin kanalizasyonu nehre bırakılıyor. Arıtma yetersiz mi yoksa kolaya geldiÄŸi için mi bilemiyorum. Diyarbakır il merkezinde Dicle Nehri adeta lağım akıyor. Nehirdeki suyun kirlenmesi sonucu tarımsal sulamada kullanılan bu su, Hevsel ile çevredeki tarlaların da kirlenmesine yol açıyor. Ä°nsan, hayvan ve çevre saÄŸlığı büyük tehlike altında. Ayrıca Dicle Ãœniversitesi’nin içmesuyu nehir yatağına yakın yerdeki kuyulardan saÄŸlanıyor.”
BALIK ÇEŞİDÄ° 40’TAN 10’UN ALTINA Ä°NDÄ°
Prof. Dr Kılıç, nehrin kirlenmesi sonucu biyoçeÅŸitliÄŸin hızla azalmasına yol açtığını iÅŸaret ederek, ”Nehirde eskiden 40 balık çeÅŸidi vardı, kirlilik dolayısıyla 10’un altına indi. Lağım akan yerde balık yetiÅŸmez. Kirlilik leyleklerin yetiÅŸmesine de zarar veriyor. Kirlilik dolayısıyla 5 yavru yetiÅŸtiren leylekler artık 3 yavru yetiÅŸtirebiliyor. Çünkü nehirdeki kirlilik dolayısıyla yavruları beslemede zorlanıyorlar.” dedi.
CG