PDK.I-PKK(HDP)GÖRÜŞMESİveyaDİYARBAKIR-ERBİL SİYASİ HATTININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ:

Alattin DAMAR

Küresel güç (kapitalist-enternational) hiyerarşisinin değişim diyalektiğinin emrettiği stratejik gerçek; günümüz temel politikalarını belirleyen esas ve tayin edici dinamiğin uluslar arası rasyoneller olduğu yönündedir. Bu çerçevede bölgesel gelişmeler değerlendirildiğinde, Kürdistan’ın Kuzey(bakur) parçasıyla Güney(başur) parçası arasındaki diplomatik ve politik gelişmeler Küresel=(kapitalist-enternational) ve bölgesel oyunun geleceği bakımından hayati ve tarihsel bir önem arz etmektedir.

En son, HDP (legal-PKK)’nin Hewler(Erbil) ‘e yaptığı diplomatik temaslar, Kürdistan Ulusal-siyasal mücadelesinin politik öznelerinin birinci gündem maddesi haline gelmiştir. Bu ziyaret, Kürdistan ulusal-siyasal mücadelesinin tarihsel ve güncel ihtiyaçları ekseninde değerlendirildiğinde, önemli ve olumlu bir diplomasinin yapıldığının altını kalın çizgilerle çizmeliyiz.Gelişmelerin bu yönü, devletsiz Kürd Milletinin de bölgesel oyunda, oyun kurucu bir aktör gibi veya modern bir ulus gibi top-yekün davranma siyasi becerisini geliştirebileceği gerçeğini açığa çıkarmştır.

Ancak ziyaretin gündemiyle ilgili HDP yetkililerin yaptığı açıklama titizlikle incelendiğinde, Kürt ulusal mücadesinin iki temel konusunun öne alındığını söyleyebiliriz:
1-) Türk devletiyle- Kürt hareketinin(PKK’nin) ikinci bir çözüm sürecinin başlatılması noktasında, Sayın Kek Mesut Berzani’nin arabuluculuk rolünün üslenmesinin istenmesi;
2-) Güney(başur) Kürdistan’daki ulusal birlik ve siyasi dayanışmanın geliştirilmesi… Yukarıda saydığımız iki temel konu başlığıyla ziyaret gerçekleştirilmiştir.

Aslında diplomasi nezaketinin dışında 1. Konuyla alakalı söylenecek pek çok şey var: Geçmiş ve yeni çatışmalarla bitmiş ’’eski çözüm’’ süreci üzerine, Kürt tarafı (PKK)’nin çıkarması gereken temel iki ders bulunmaktadır. Birincisi: Kürt tarafı olarak sadece (PKK)’nin muhatab olarak değil, diğer Kürt –Kürdistani parti ve örgütlerin temsil kabiliyetine kavuşturulması.. Ve Çözümün Kürt tarafı olarak Kürdistani Cephe –veya- Kürdistani Blok olarak tarih sahnesine çıkılması gerekmektedir.. Diğer yetmezlik veya politik körlük; taraflar arasında Tahkim kurulu veya Hakem heyeti görevini görecek üçüncü göz (uluslar arası bağımsız devletler veya uluslar arası bağımsız gözlem heyeti) eksikliğidir.Esas ‘’eski çözüm sürecinin ‘’ kırılma noktaları adını bahsettiğim hususlardandır.

Sayın Mesut Berzani, Kuzey Kürt sorunun demokratik ve sivil metotlarla çözümü noktasında çok önemli roller üslenebilir: taraflar arasında bir ‘’iyi niyet elçisi’’ olma konumundan, çatışan taraflar arasında ‘’Güven artırıcı önlemler programı‘’ mimarı da olabilir. İki tarafın onayıyla taraflara ‘’acil ateşkes çağrısıda‘’ yapabilir. Kürt dahili meselelerinde ‘’ulusal cephe veya ulusal kongre’’ çağrısıda yapabilir v.s. Ancak bu konularda güven vermesi gereken ve tutarlı istikrarlı olması gereken PKK tarafıdır. Özelikle PKK’nin küresel (kapitalist-enternetional) ve bölgesel denklemde oturduğu eksende (rusya-suriye –iran) faktörünü unutmamamız gerekmektedir. PKK üzerinden Rusya, Suriye ve İran ‘dan gelebilecek hamle ve müdahaleler ‘’yeni çözüm sürecini baltalayacaktır. Kek Mesut Berzani’yi zor durumda bırakacaktır.

Ziyaretin ikinci gündem konusu olan başlık, tıraji komik niteliğindedir. Çünkü HDP çok uluslu bir halklar kongresidir. Kürdistani bir oluşum değildir. Sadece sınırlı bir Kürt muhalif dinamiğini barındırır. Aslında HDP bir Türkiye partisidir. Bir Türkiye partisi, Kürdistan`ın dahili siyasa’nın onarıcı ve rol üstlenici bir misyonuna talip olamaz. Çünkü Kürt-Kürdistan meselesi etnik-teritoryal-siyasi-idari bir statü arz eden, Kürt milletinin kendi çoğrafyasında kendi kaderini tayin ettiği bir ülke-ulus-devlet meselesidir. Bu bağlamda HDP, Kürt ulusal-demokratik talepler için yanlış bir araçtır. Bu yönüyle HDP Güney Kürdistan’da bağımsızlık ve siyasi dayanışma için olumlu rol üstlenemez. Hatta HDP Türkiye Partisi olarak daha da ayrıştırıcı olur.

HDP’nin PKK ile olan siyasi-organik bağı, dünya ve bölge kamuoyunun bildiği bir gerçek. Bu bağlamda, Güney Kürdistanda Bağımsızlık referandumuna karşı çıkan Goran ve YNK olgusunu, PKK’nin desteklediği gün gibi ortadayken, HDP’nin Güney Kürt siyasetinde toparlayıcı ve Güneyli politik aktörler arasında siyasi dayanışma yaratma amacı, ham hayalden başka bir şey değil.. Güney Kürt siyasetini HDP’nin toparlaması ve taraflar arasında birleştiric rol oynaması’’ Türkiye Partisinin’’ haddi ve işi değildir. 23/09/2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *