Hacı Akyol’un anma toplantısı, Onu ölümsüzleştiren kitap, Ona ve Kürtçeye yapılan haksızlık…

İbrahim GÜÇLÜ

Kürt-Kürdistan dava adamı, hak ve hukukun yaman savaşçısı, 12 Eylül Faşist Askeri Döneminin yiğit avukatı, müvekkillerinin davasını kendi davası kabul eden, Dirêjan Aşiretinin gözbebeği ve yol göstericisi; ailesindeki kadınların deyimiyle “aşiretin kadınlarıyla erkekleri arasında eşitlik sistemin yaratan” reformcu ve gelenek dışı kahraman, zor koşullarda üniversite eğitimini tamamlayan, Malatya’nın en zor şartlarından Kürt milli davasını, demokrasi ve hak-hukuk davasını sivil faşist harekete ve devletin derin güç odaklarına karşı korkusuz sürdüren; aşiretinde Aslan Savaşçı (Şêrê Şervan) lakabıyla tanınan, Yazıhan eski belediye başkanı Hacı Akyol’u 25 Mayıs 2019 yılında kaybettik. Onu kaybetmemizin üzerinden hayli uzun bir zaman, 4 yıl gibi uzun bir zaman geçti.

Hacı Akyol’un ölüm haberi yayıldığı zaman, Kürdistan’dan, Türkiye’den, yurtdışından telefonlar yoğunca çalışmaya başladı. Onu, 26 Mayıs 2019 günü Kürdistan toprağına vereceğimiz ve Kürdistan şehitlerine misafir edeceğimiz haber olunca, aşiretin ve ailenin bireyleri, dostları ve arkadaşları, müvekkilleri, Kürt-Kürdistan dava arkadaşları, Malatya’ya akmaya başladılar.

Hacı Akyol’u o büyük kalabalık Malatya’dan aldılar, Belediye Başkanlığı yaptığı Yazıhane götürdüler. Hiç şüphe yok ki herkes çok üzüntülüydü. Hacı Akyol, mezar başında onu belli yönleriyle ve anılarla anlatılan konuşmalarla (konuşmacılardan biri bendim) gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Hacı Akyol’u Kürdistan toprağına emanet ettiğimiz zaman, her sene onu ziyaret edeceğimiz sözü verdik. Ne yazık ki araya Koronavirüs hastalığı girdiği için, elimizde olmayan nedenlerden dolayı sözümüzü yerine getiremedik. Ama bu arada Hacı Akyol’un değerli eşin Kudret Akyol Xan’ın öncülüğünde onun hakkından kitap hazırlığı yaparak boşluk dolduruldu. Kitapla ilgili bir sonraki bölümde gerekli açıklamaları yapacak ve görüşlerimi ifade edeceğim.

Koronavirüs tehlikesi geçince, Kudret Xan biz Hacı Akyol dostlarına, 26 Mayıs 2022 günü anma toplantısı yapılması konusunda bilgilendirdi ve görüşlerimizi aldı. Önerilerimiz talep edildi. Ben de Hacı Akyol hakkından anma toplantısı yapılmasının yerinde olduğunu ve önerilerimi ifade etti. Yemekli olmasının zahmetli ve yük olacağından gerekli olmadığını da görüş olarak ilettim. O aşiretinin, ailesinin, çocuklarının bunu istediklerini ifade edince, söylenecek fazla bir şey kalmadı. Bunun için de maddi ve manevi olarak hazırlıklı olunduğu söylenince, geleneklerimiz gereği de fazla söylenecek söz yoktu.

26 Mayıs günü için bütün hazırlıklar tamamlandı. Ben de, Mehmet Can, Mehmet Sıraç Kaya ile birlikte aynı gün Malatya Yazıhan’daydık. Hacı Akyol’un aşiretini üyeleri, yakınları ve akrabaları, dostları, dava arkadaşları, hukukçu meslektaşları, Yazıhan halkı anma saatine doğru yoğunlaştılar. Yemek yenildi.

Hacı Akyol’u ziyaret için saat 14.00’te mezarının etrafında toplandık. Başucunda, sağında ve solunda olduk. Bir gün öncesinden yazdığım haber niteliğindeki kısa yazıya bağlı olarak bir çok dost, selam ve saygılarını iletmemi istemişlerdi. O selam ve saygılar iletildi. Biz de saygı ve selamlarımızı ilettik.

Onunla birlikte mezarın başında olduğumuz zaman, Bahoz Şavata, Hatip Özer, Mustafa Özer, Sılopili Cevher, Ben konuşmalar yaptık. Konuşmalarda Hacı Akyoö hakkından önemli bilgiler ve anılar sunuldu.

HACI AKYOL’UN ÖLÜMSÜZ KILAN KİTAP – KÜRTÇEYE YAPILAN HAKSIZLIK VE BELGE FİM İÇİN ÇALIŞMANIN BAŞLATILMASI…
Hacı Akyol’un ölümünden hemen sonra değerli eşi Kudret Akyol Xan onun hakkında bir kitap hazırlanması konusunu ve bir belge film yapmayı konuşmaya başladı. Bu konuşma ve tartışmalardan sonra her iki çalışmanın Hacı Akyol için gerekli ve önemli olduğuna karar verdik. Ama öncelikle kitabın hazırlanmasının doğru olacağını ve daha sonra belge film çalışmasına başlanacağını, kitabın belge film için bir temel de oluşturacağını ifade ettik.

Kitap, Hacı Akyol’un değerli eşi Kudret Xan tarafından hazırlandı. Bir dönem önce dağıtımı yapıldı. Dünkü anma toplantısında da görücüye ve Havcı Akyol’a benim tarafımdan takdim edildi..

Bu kitap çalışmasıyla, dün de Hacı Akyol’un mezarının başında ifade ettiğim gibi, kitap onu unutulmaz ve ölümsüz yaptı.

Kitabın ismi: Av. Havcı Akyol anısına.

Kitabı hazırlayan: Değerli Eşi Kudret AKYOL’dur.

Yayına hazırlayan: Talat İnanç.

Editör: Köroğlu Karaaslan

Kitabı basan yayınevi: Doz Yayıncılık

Kitapta önsöz yerine Talat İnanç’ın, Hacı Akyol hakkındaki şiiri.

Kitapta önsözden sonra Doza Yayınevinden , “Minnet ve Saygıyla yazısı”,

Bütün Hacı Akyol anlatılarının başında: Kitabı hazırlamada öncülük eden Hacı Akyol’un değerli eşi Kudret Akyol’un yazısı. Bu yazı, dün mezar başındaki konuşmamda da belirttiğim gibi, Hacı Akyol hakkında birçoğumuzun bilmediği bilgileri, yorumları veren enfes, çok farklı özellikte bir yazı. .

Kitap dört bölümde oluşmaktadır.
Birinci bölümde: Hukukçu Arkadaşlarının anlatıları,

İkinci bölümde: Müvekkillerinin anlatıları

Üçüncü bölümde: Dost ve arkadaşlarının anlatıları

Dördüncü bölümde: Akraba, yakın çevre ve çocukluk arkadaşlarının anlatıları, var.

Ben de onun hakkından yazı yazanlardan biriyim. İki müvekkili (Mehmet Can ve Xıdır Uso dışında) tek Kürtçe yazan arkadaşı ve dostuyum.

Heci Akyol’a ve Kürtçe yapılan haksızlık: Kürtçe bilen dostlarının, arkadaşlarının, yakınlarının bile Kürtçe yazı yazmamaları, bir duyarsızlşık olduğu gibi Hacı Akyol’a, Kürtçe’ye, onun Kürt milli davasına büyük haksızlıktır. Kürtçeyi küçümsemedir.

Bunun elbette kötü bir niyetle yapılmadığını biliyorum. Ama Kürtlerde, sömürgeci egemen sistem kültürünün, Kürtçe hakkındaki ideolojik yaklaşımlarının, bünyemizde yarattığı yapısal kültürün dışa vurumudur. Biz Kürtler bu hastalıktan kurtulmalıyız. 21. Yüzyılda bile bu hastalıktan kurtulamazsak, Kürt milli kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinin sağlıklı gelişmesi olanaklı değildir.

Kitapta Hacı Akyol’a ve arkadaşlarına yapılan ikinci haksızlık: Kürtçe yazıların en önüne konulmamaları, kitabın son kapağına Kürtçe yazılarından hiç Kürtçe bölümün, hem de başa alınmamalarıdır.

Bu anma toplantısı sırasında Belge Film çalışmaları da başlatıldı. Ben de içinde olmak üzere birçok Hacı Akyol dostundan, arkadaşından, müvekkilinden Hacı Akyol hakkında görüşler alındı.

Başta kitap olmak üzere, Hacı Akyol arkadaşımızı, Kürt-Kürdistan dava Adamını somutça ölümsüzleştiren Kudret Akyol kardeşime minnettarlığı ve teşekkürlerimi iletiyorum.

Diyarbekîr, 30. 05. 2022

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *