Dayikên Şemîyê, dayikên bi sedhezaran kesên ku qurbanîyên Dewleta Tirkîyeyê ne /Cumartesi Anneleri, Türkiye Devleti tarafından öldürülen yüzbinlerce insanın anneleridirler

                       Partîya Welatparêzên Kurdistanê

                       Partîya Welatparêzanê Kurdistanî

                       Kürdistan Yurtserverler Partisi

                       Kurdistan Patriots Party

 

_______________________________________________________________________________________

Dayikên Şemîyê, dayikên bi sedhezaran kesên ku qurbanîyên Dewleta Tirkîyeyê ne

Dayikên Şemîyê roja şemîyê, 25.05.2024ê, di hefteya 1000î de  li Stenbolê, li meydana ku  li ber Lîseya Galatasarayê ye civîyan.

Dayik û malbatên  van kesên ku di salên 1990î de ji alîyê Dewleta Tirkîyeyê ve hatine qetilkirin û yên ku cîhê cenazeyê wan nedîyar in, roja şemîyê, 27ê Gulana 1995ê, li Stenbolê, li meydana li ber Lîseya Galatasarayê, bi armanca ku cîhê cenazeyê zarokên wan û faîlên van cînayetan bêne dîyar kirin, dest bi çalakîya rûniştinê kirin. Ji vê jî, ev çalakî bi navê çalakîya Dayikên Şemîyê hate nasîn.  Paşê malbatên ku zarokên wan di dema darbeya leşkerî ya faşîst a 12ê îlona 1980yê de hatine kuştin û cîhê cenazeyê wan ne dîyarin jî beşdarî bê çalakîyê bûn.

Dayikên Şemîyê,  li gel hemû êrîş, girtin  û astengîyên Dewleta Tirkîyeyê ve jî, di 1000emîn hefteyê de jî, roja şemîyê, 25.05.2024ê, çalakîya xwe li dar xistin.

Dewleta Tirkîyeyê ji damezrandina xwe ve heta îro, eve 100 sale, bi sedhezaran kes qetilkirîye, çem û rûbar bûne gola xwînê û  cîh û term û mezelên piranîya wan qurbanîyan hîna jî ne dîyar in.

Dayikên Şemîyê, di eslê xwe de, dayik û malbatên van bi sedhezar kesan e.

Dayikên Şemîyê, dayik û malbatên 17.000 ‘’faîlî maçhûl’’ên ku di salên 1990î de, bi destê Dewleta Tirkîyeyê ve hatine qetilkirin e.

Dayikên Şemîyê, sîmgeya dayik û malbatên bi sedhezar kurdên ku di 1921, 1925ê, 1930yê, 1932yê, 1938ê de li Koçgirîyê, Amedê, Çewligê, Agirîyê, Zîlan, Dêrsimê hatine qetilkirinê ne.

Dayikên Şemîyê, dayik û malbatên hemû kesayet û mirovên ku cîhê mezelên wan ne hatine dîyarkirinê ne.

Dayikên Şemîyê, dayik û malbatên wan kesên ku piştî darbeya leşkerî-faşist ya 12ê Îlona 1980yî hatine kuştin, cîhê cenazeyê wan nehatine dîyarkirinê ne.

Dewleta Tirkîyeyê, eve 100 sale ku tu carî hesabê van qetlîam, kuştin, îşkence, zulm û neheqîyan nedaye. Ji ber wê jî her dem, bi bêminetî, van kuştin û îşkence û zilmên xwe berdewam dike.

Mehmet Agar ê ku di dema ‘’faîlî meçhûl’’an de Wezîrê Navxweyî yê Dewleta Tirkîyeyê bû û endazyarekî esasî yê  vê sîyaseta ‘’faîlî meçhûl’’an bû, bi aşkereyî gotibû ‘’Nabe ku em vê pirsa ‘faîlî meçhûl’an bikolin; heger em kevirekî ji wî dîwarî bikşînin, dê hemû avahî hilweşe’’.

Belê, van gotinên Mehmet Agarî, îtîrafê wê yekê ye ku, hemû  kuştinên ku bi navê ‘’faîlî meçhûl’’ têne zanîn, kiryarên Dewleta Tirkîyeyê ne. Herweha heta îro tu kesî ji bo van cînayetan ceza nexwarîye; evjî nîşaneke din a wê yekêye ku faîlên van kuştina Dewleta Tirkîyeyê bi xwe ye.

Berîya her tiştî, divê cîhê mezelê wan kesên ku ji alîyê Dewleta Tirkîyeyê ve hatine kuştin û cîhê kesên ku mezelê wan nedîyarin,  bê dîyar kirin.

Dewleta Tirkîyeyê, ji ber kiryara xwe ya qetilkirina 17.000 hezar ‘’faîlî meçhûl’’an; ji ber kuştin û îşkence û zilma xwe ya piştî darbeya leşkerfaşîst a 12ê Îlona 1980yî; ji ber qetlîamên li Koçgirîyê, Amedê, Çewligê, Agirîyê, Zîlan, Dêrsimê kirîye, ji ber Qetlîama Roboskê, divê uzra xwe bixwaze û li gorî vê uzrê gavên pêwîst bavêje.

Em li gel Dayikên Şemîyê ne; her malbateke kurdan Dayikên Şemîyê ne.

25.05.2024

Buroya Ragehandinê ya Partîya Welatparêzên Kurdistanê (PWK)

________________________________________________________________

Cumartesi Anneleri, Türkiye Devleti tarafından öldürülen yüzbinlerce insanın anneleridirler

Cumartesi Anneleri, 25.05.2024, Cumartesi günü, 1000. haftada İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde toplandılar.

Türkiye Devleti tarafından, 1990’lı yıllarda katledilen ve ‘’faili meçhul’’ olarak tanımlanan, çoğunluğu Kürt, 17.000 insanın anneleri, aileleri, 27.05.1995 cumartesi günü, çocuklarının mezar yerlerinin açıklanması ve faillerin yargılanması amacıyla, İstanbul, Galatasaray Lisesi önünde bir eylem başlattılar. Ve bu eylem o günden bu yana Cumartesi Anneleri eylemi olarak kabul gördü. Daha sonraları, 12 Eylül 1980 askeri- faşîst darbesi sürecinde katledilen, mezar yerleri bilinmeyen insanların aileleri de bu etkinliğe dahil oldular.

Cumartesi Anneleri, bugüne kadar maruz kaldıkları tüm baskı, saldırı ve engellemelere rağmen yılmadılar ve  25.05.2024 cumartesi günü, 1000. haftada da eylemlerini gerçekleştirdiler.

Türkiye Devleti, kuruluşundan bugüne geçen 100 yıllık süre içinde, yüzbinlerce insanı katletmiş, dereler, nehirler kan gölüne çevrilmiş ve bunların çoğunun mezar yerleri de bilinmiyor.

Cumartesi Anneleri, aslında bu yüzbinlerin anneleridirler, aileleridirler.

Cumartesi Anneleri, Türkiye Devleti tarafından, 1990’lı yıllarda katledilen ve ‘’faili meçhul’’ olarak tanımlanan, çoğunluğu Kürt, 17.000 insanın anneleri, aileleridirler.

Cumartesi Anneleri, 1921, 1925, 1930, 1932, 1938 de Koçgiri, Diyarbakır, Bingöl, Ağrı, Zilan ,Dersim’de katledilen yüzbünlerce Kürdün anneleri, aileleridirler.

Cumartesi Anneleri, mezar yerleri bilinmeyen tüm şahsiyetlerin, insanların anneleri, aileleridirler.

Cumartesi Anneleri, 12 Eylül 1980 askeri-faşist darebesi sürecinde katledilen, kaybettirilen, mezar yerleri bilinmeyen insanların anneleri, aileleridirler.

Türkiye Devleti, 100 yıldır, yaptığı hiç bir  katliam, ölüm, işkence, zulüm ve haksızlığın hesabını vermemiştir. Bu nedenle de, bugün de minetsiz bir şekilde, bu ölüm, işkence ve zulüm siyasetini devam ettirmektedir.

‘’Faili Meçhul’’ cinayetlerin baş mimarlarından ve  dönemin TC. İçişleri Bakanı olan Mehmet Ağar, şöyle demişti: ’’Bu meseleyi fazla deşmemek lazım. Bu duvardan çekeceğimiz bir tuğlanın tüm binanın yıkılmasına sebep olabileceğini unutmayalım’’. Mehmet Ağar’ın bu açıklaması, ‘’faili meçhul’’ cinayetlerin aslında Türkiye Devleti’nin stratejik bir siyasetinin ürünü olduğunun ve faiilin de Türkiye Devleti olduğunun açık itirafıdır.Bugüne kadar bu konuda açılan tüm davaların cezasız sonuçlanması da bunun diğer bir göstergesidir.

Herşeyden önce, Türkiye Devleti’nce katledilen ve mezar yerleri bilinmeyen insanların mezar yerleri açıklanmalıdır.

Türkiye Devleti, 17.000 ‘’faili meçhul’’ için, 12 Eylül 1980 askeri-faşist darebesi sürecinde katledilen, kaybettirilen, mezar yerleri bilinmeyen insanlar için,  Koçgiri, Diyarbakır, Bingöl, Ağrı, Zilan,Dersim’de katledilen yüzbünlerce Kürt için, Roboski katliamı için, özür dilemeli ve bu özüre uygun somut adımlar atmalıdır.

Cumartesi Anneleri’nin yanındayız; her Kürt ailesi, Cumartesi Anneleri’dir.

25.05.2024

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Basın Bürosu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *