96 yılında Avrupa’da kurulan ve Zazaca üzerine çalışmalar yürüten Vate Çalışma Grubu, 39. toplantısını Diyarbakır’da gerçekleştirdi.
Kaynak: ALİ VURANEL
Zazaca üzerine 96’dan bu yana çalışmalarını sürdüren Vate Çalışma Grubu, Diyarbakır’daki bir otel’de 39. toplantısını gerçekleştirdi.Toplantıya grubun 24 üyesi katılıyor. Dört gün sürecek toplantının koordinatörlüğünü Mehmet Selim Uzun yürütüyor.
Vate Çalışma Grubu Mehmet Selim Uzun” Uzun vadede bizim amacımız bir program doğrultusunda Zazaca’nın standart biçimde bir yazılı dil haline getirilmesidir. Biliyorsunuz Zazaca UNESCO tarafından kaybolma tehlikesi altında bulunan dillerden biridir. Çalışmalarımız bir yanı ile Zazaca”nın kaybolmasını engellemek ve tüm folklorik dil değerleri ile toplamaktır. Biz her toplantımızda bir konu tespit ederek terimler üzerinde çalışıyoruz. Bir arkadaşımız tespit edilen terimleri üstlenir araştırır ve diğer dillere göre derleme yapar. Bizde her belirlenen kelime ve terim üzerinde uzun uzun tartışarak standart olanını seçiyoruz. Bugüne kadar epey yazılı bir haznemiz oluştu. 70 bin kelimelik yazılı sözlüğümüz oluştu. zazaca dil bilgisi kitabımız çıktı. Son derece demokratik bir çalışma yöntemimiz var. Şuan çalışmalarımız neticesinde zazaca hikaye, roman ve şiir yazan gençlerimiz var. Çalışmalarımızın meyvelerini görüyoruz. Bunu görünce kaybolma tehlikesi bulunan kadim zazaca’ya karşı vicdani görevimizi yerine getirmenin mutluluğu yaşıyoruz”dedi.
Vate Çalışma Grubu, 1996 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de, farklı bölgelerden gelen ve Zazaca dilinde yazan kişiler tarafından kuruldu. 1997’de Vate dergisinin ilk sayısını yayınlayan grup, bugüne dek 81 sayı çıkardı. İlk 20 sayı İsveç’te basıldı. 2003’te Vate Yayınevi’nin İstanbul’da kurulmasının ardından dergi yayını Türkiye’de devam etti.
Grup, 1996’dan 2024’e kadar Avrupa’da ve Türkiye’de toplam 38 toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılarda Zazaca yazım kuralları belirlendi ve dilin standardizasyonu için çalışmalar yürütüldü.