Xızır Nasıl Ali Oldu?

İsmail Beşikçi

Erdoğan Yalgın, Semah Dergisi’nin bir sayısında, Xızır’ın kutsal kişiliği hakkında bilgi vermektedir. Sumerlerde Ziusutra, Akatlarda, Asur’da Uta Napiştim, Tevrat’ta Naho, Kur’an’da Nuh şeklinde anılan kutsal kişinin, Batıni Alevilerde, Xızır olarak anıldığını belirtmektedir. Xızır, Hıdır, El, Eliyas, Elyas, Aliyas olarak da anılmaktadır. ( Erdoğan Yalgın, Semah-ı Pervaz Xızır, Semah Dergisi, Sayı 20, Ocak-Şubat 2015 s. 20-26)

ErdoÄŸan Yalgın, Erkan Gülbahçe’ye verdiÄŸi röportajda da aynı görüşlerini dile getirmektedir. Bu röportaj, â€˜Biz tarihimizi, tufanların yaÅŸandığı kutsal topraklarda arıyoruz’ baÅŸlığıyla yayımlanmıştır. Yazarın ‘kutsal topraklar’ diye andığı topraklar Kuzey Mezopotamya’dır. (Semah Dergisi, Sayı 38, Mart-Nisan 2018 s. 39-44; Dersim Gazetesi, Ocak 2018, sayı 75 s. 8-10)

Erdoğan Yalgın, Dersim’in Gizemli Tarihi kitaplarında da aynı görüşleri ifade ediyor.

Dersim’in Gizemli Tarihi I Şeyh Dilo Belincan’ın (Berxêcan) Şeceresi ve Kürt Aşiretleri, (Fam Yayınları, Mart 2017, 480 s.

Dersim’in Gizemli Tarihi II, Şıx Deli-i Berxêcan Ocağı ve Pilvank Aşireti, Tarih, Folklor, İnanç ve Coğrafya, Fam Yayınları, Mart 2017, 320 sahife) Yol

Erdoğan Yalgın, Yol Bir Sürek Binbir Rêya/Raa Heqi İnancı, Kürt Aleviliği I ( Fam Yayınları, Kasım 2018, 209 s.) Araştırma-İnceleme kitabında bu düşüncelerini, daha etraflı bir şekilde yine dile getirmektedir.

Selahattin Ali Arik’in, Alevilik ve Tarihi, araÅŸtırma kitabı da bu yönden dikkat çekilmesi gereken bir kitaptır. (Dara Yayınları Haziran 2019, 317 s. ) 

Ahmet Önal’ın, Rêya Heqîyê Ä°nancı Mîhtra Ä°nancıdır, Müslümanlık, KızılbaÅŸlık, Alevilik DeÄŸildir (nerinaazad.org 8 Eylül 2019) yazısı da çok önemli ve deÄŸerlidir. 

                              ***

Munzur Çem, â€˜Kermê Dare Dare ra Yeno’ baÅŸlıklı yazısında (Deng, Sayı 113, Mart 2019, s.64-78) baÅŸlıklı yazısında, Xızır’ın kutsal varlığıyla ilgili olarak şöyle söylüyor:

‘Alevilerde Tanrı, elbette, en büyük kutsal  varlık olarak yüce yerini korumaktadır. Ondan sonra gelen GüneÅŸ ve Xızır (Hızır) Dersimlilerin dini inancında çok önemli bir yere sahiptir. Xızır en çok seslendirilen, yolunda en fazla adak sunulan evrensel kutsal varlıktır. Bu yönden onun rakibi yoktur’ (s. 72)

‘Mitraizm, Zerdüştlük, Manizm, Mazdek ve Hürremilerde, Güneş kutsaldır. Yaşamakta olan inançlardan Alevilik, Yezidilik ve Kakailerde de aynıdır. 20-30 yıl öncelerine kadar, Güneş doğduğunda ona bakıp dua etmeyen bir Dersimli düşünebilir miydiniz?’ (s. 73)

                            ***

Alevilik kavramının 140 yıla yakın bir tarihi vardır. Osmanlı döneminde Alevi kavramı, Aliyyun, Aleviyyun şeklinde, Şia taraftarlarını, yani Sünni İslam dışında kalanları anlatmak için kullanılmıştır. Alevilik, Osmanlının son dönemlerinde, özellikle İttihat ve Terakki döneminde, Rêya Heqîyê(Alevilik) inancında olanları Müslümanlığa asimile etmek için gündeme getirilmiş bir kavramadır.

KIzlıbaÅŸlık ise 500-550 yıla yakın bir geçmiÅŸe sahiptir. Åžah Ä°smail’in dedesi Åžeyh Cüneyd’in (1429- 1460), babası Åžeyh Haydar’ın (1460-1488) askerlerini, düşman askerlerinde ayırmak için kafalarına giydirdikleri 12 dilimli kırmızı fesle ilgili bir kavramdır. Neden kırmızı olduÄŸu, Kürdlerin tarihsel geçmiÅŸleriyle ilgilidir. Bundan önceki Kürd Tarihi Ãœzerine Gözlemler yazısında, bu konuyla ilgili deÄŸerlendirmeler vardı. 

Ä°slamiyet ise 1400 yıla yakın bir geçmiÅŸle sahiptir. Bugün Alevi ÅŸeklinde dile getirilen Rêya Heqîyê inancı ise çok eski bir geçmiÅŸe sahiptir. MÖ 2000’lere kadar Mitra inancına kadar uzanmaktadır. 

                            ***

Yaresan (Ehl-i hak), Kakai, Ezidi, Rêya Heqîyê (Alevilik) inancında olanlar, Ä°slamın yayılmaya, yaygınlaÅŸmaya baÅŸlamasından beri, çok büyük çok ağır baskılarla karşılaÅŸmışlardır. 1500 yılında, Ä°ran’da, Åžii Ä°slam’ın devletleÅŸmesinden sonra, Åžii Ä°slam da bu inançta olan kitlelere baskı zulüm yapmaya baÅŸlamıştır. Yaresan (Ehl-i hak), Kakai, Ezidi, Rêya Heqîyê (Alevilik) inancında olanlar, tarih boyunca hep Sünni Ä°slam’ın ve Åžii Ä°slam’ın baskısıyla zulmüyle karşılaÅŸmışlardır. Kitlelere halinde kılıçtan geçirme, kitleler halinde sürgün gerek Sünni Ä°slam’ın, gerek Åžii Ä°slam’ın, çok önemli politikaları, uygulamaları olmuÅŸtur. 

Yaresan (Ehl-i hak), Kakai, Ezidi, Rêya Heqîyê (Alevilik) inancında olanlara baskı, ilk olarak Ä°slam’ın Kürdistan’ı fethetmesi döneminde gerçekleÅŸti. Ä°kinci -Halife Ömer döneminde (634-644), Dördüncü Halife Ali döneminde (656-661) bu inançları yaÅŸayan kitlelere Ä°slamı kabul etmeleri doÄŸrultusunda çok büyük baskılar yapıldı. Ä°slamı kabul edenler normal yaÅŸamlarını şöyle-böyle sürdürdü. Ama, kendi inançlarında dinlerinde direnenler kılıçtan geçirildi. Bütün Zerdüşt ateÅŸgahları yıkıldı. Kılıçtan kaçanlar sürgün yollarına düştü. Kaçamayanlar, daÄŸların doruklarına çıkarak, baskıdan, zulümden uzak kalmaya çalıştılar.

Yaresan (Ehl-i hak), Kakai, Ezidi, Rêya Heqîyê (Alevilik) inancında olanlara karşı, dokuzuncu yüzyılın ilk yarısında, Mani, Mazdek, Hürremiye hareketleri sırasında da çok büyük baskılar, zulümler gerçekleÅŸti. Bu süreç içinde de OrtadoÄŸu’nun, YakındoÄŸu’nun çeÅŸitli bölgelerine, Bizans topraklarına büyük göçler gerçekleÅŸti.

16. yüzyılın ilk çeyreÄŸinde, Osmanlı-Safevi mücadelesi sürecinde, Yaresan (Ehl-i hak), Kakai, Ezidi, Rêya Heqîyê (Alevilik) inancında olanların durumu yine dikkat çekmektedir.

Osmanlı, Teke Yarımadası, Tokat, Sivas vs. yörelerinde, Rêya Heqîyê (Alevi) inancında olanları Müslüman yapmak için baskısını arttırmıştır. Müslüman olmayı kabul etmeyenlere basısını, zulmünü tırmandırmıştır. Bu kitleler de Ä°ran’a Safevilere sığınmaya çalışmıştır. Aynı dönemde, Åžii Ä°slamı devletleÅŸtiren Ä°ran ‘da bu kitlelere, ‘Siz Müslüman deÄŸilsiniz…’ diyerek baskısını sürdürmüştür. 

Åžah Ä°smail (1489-1524) Ä°ran’da Åžii Ä°slamı devletleÅŸtirdikten sonra, Rojhilat’ın güneyinde yer alan yörelere, Yaresan (Ehl-i hak) inancını yaÅŸayan kitlelere karşı çok yoÄŸun bir saldırı gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Bu saldırılar da buralarda yaÅŸayan büyük kitlelerin yerinin yurdunu bırakıp göç etmelerine neden olmuÅŸtur. 

19. yüzyılın ilk yarısında, Mîr Muhammed ve daha sonra Mîr Bedirxan, Kürdistan’ın güneyinde, Şengal ve Laleş taraflarında, Ezidi Kürdlere karşı çok kapsamlı bası ve zulüm yapmıştır. Bu, geriye kalan Ezidi Kürdlerin, Kuzeye doğru hareketlenmeleri gibi bir sonuç doğurmuştur.

19. yüzyılın sonunda, yirminci yüzyılın başında Osmanlı Rêya Heqîyê(Alevilik) inancını yaÅŸayan kitleleri MüslümanlaÅŸtırmak için çok büyük çaba sarfetmiÅŸtir. Müslüman olmayı kabul etmeyenlere karşı devler terörü tırmandırılmıştır. Ä°ttihat ve Terakki döneminde bu zulüm artmıştır. Alevilik, bu dönemde oluÅŸturulan bir kavramdır. Bir asimilasyon kavramıdır. Bu inançta olanları MüslümanlaÅŸtırmak için üretilmiÅŸ bir kavramdır.

Cumhuriyet’den sonra, tek parti döneminde, özellikle Dersim’de Rêya Heqîyê inançlılara karşı çok büyük zulüm yapılmıştır. ÖrneÄŸin, Temmuz 1938’de, Hozat’da, Sekesur Dağı’nda, Axuçan Ocağı’dan, Pîr ailesinden 22 kiÅŸi, bir evde toplanarak, ev, içindeki insanlarla birlikte ateÅŸe verilmiÅŸtir. Bu operasyonların amacı, şüphesiz ilk önce, ‘çibanbaşı’ olarak deÄŸerlendirilen Kürdlüğü yoketmektir. Ama, Rêya Heqîyê inançlıları MüslümanlaÅŸtırmak da çok önemli bir çabadır.

Baskı, zulüm sürecinde oluÅŸan göçlerin dikkate deÄŸer sonuçları olmuÅŸtur. Munzur Çem, yukarıda sözü edilen Kermê Dare Dare ra Yeno’ baÅŸlıklı yazısında bununla ilgili bazı bilgiler vermektedir. 

‘İslam ordularının Kuzey Mezopotamya’yı iÅŸgal etmesi, Kürdistan halkı bakımından yaÅŸamı oldukça zorlaÅŸtırdı. Ä°slam’ı benimseyen kesimler, şöyle veya böyle, kendi topraklarında yaÅŸamlarını sürdürmekte fazla zorlanmadılar. Ama Müslümanlığı kabul etmeyenler bakımından durum çok farklıydı. Baskı ve terör politikası karşısında Kürdistan’dan dışarıya yaÅŸanan göçler aynı zamanda AleviliÄŸin farklı versiyonlarının yayılmasını saÄŸladı.

ÖrneÄŸin, bu gün Lübnan ve Suriye gibi ülkelerde yaÅŸayan, inanç ve kültür yönünden Alevi Kürtlere çok yakın olan Druziler (Dürziler)’in, Kürdistan’dan göç edip gelen Kürtler olduklarını, bizzat bu grubun bir suikasta kurban giden lideri Kemal Canpolat söylemiÅŸti. Canpolat Druzilerin Kürt olduklarının, göç yoluyla Kürdistan’dan buraya geldiklerini, pirlerinin hala KirmanÅŸah’ta olduklarını söylemiÅŸti. Kemal Canpolat, ÅŸu an Druzilerin lideri olan Weli (Veli) Canpolat’ın babasıydı.

Günümüzde Suriye’ye ait Lazkiye ve Tartus’tan, Halep ve Hatay’a kadar uzanan bölgede yaÅŸayan ve çoÄŸu asimile olup AraplaÅŸmış Alevilerin önemlice bir kesiminin, aynı ÅŸekilde yüz yılarca önce Åžengal’den göç edip gelen Kürtler olduklarını sadece tarihçiler deÄŸil, Esad ailesi dahil bu kitleye mensup bir çok kiÅŸi tarafından da dile getirilmektedir. 

Åžu an hayatta olmayan Suriye Devlet BaÅŸkanı Hafız Esat ta, hayat hikayesi üzerine bir kitap yazan Ä°ngiliz yazar Patric Seel’e, atalarının 800 yıl önce Sincar’dan göç edip geldiklerini söylüyor.’ (s. 77)

Xızır Nasıl Ali Oldu?

Ali, Hasan, Hüseyin, Kerbela, Oniki Ä°mam, Ehlibeyt, Fatıma Ana, Evladı Resul, Seyidlik gibi kavramlar, Åžii Ä°slam’ın kavramlarıdır. Bu kavramların, Kürdistan’da ve Anadolu’da yaÅŸayan Rêya Heqîyê (Alevilik), inancındaki kitleleri nasıl etkilediÄŸi, bu etkileÅŸmenin ne zaman baÅŸladığı, nasıl devam ettiÄŸi önemli bir sorudur.

Åžii Ä°slam’ın, Rêya Heqîyê (Alevilik), inancını yaÅŸayan kitleleri etkilemeye baÅŸlaması, 15. yüzyılın ilk yarısına baÅŸlamıştır. Åžeyh Cüneyd (ölümü 1460) ve Åžeyh Haydar (ölümü 1488) Åžah Ä°smail dönemlerinde yoÄŸunlaÅŸmıştır. Åžah Ä°smaille birlikte, 1501 yılında ÅžiiliÄŸin devletleÅŸmesiyle, bu etki daha da yoÄŸunlaÅŸmış, yaygınlaÅŸmıştır.

Osmanlı yönetiminin, Anadolu’da, Rêya Heqîyê inancını yaşayan kitlelere, yoğun baskısı, bu kitlelerin İran’dan, Şah İsmail’den medet ummaları gibi bir süreci başlatmıştır. Bu kitlelerin Şii İslam’dan etkilenmesi böyle bir ilişkiler sürecinde gelişmiştir.

Åžah Ä°smail’in ailesi aslında Kürd kökenli bir ailedir. Sünni Müslüman bir ailedir. Aile, Sincar’dan kalkıp Hazar Denizi’nin güneyine göç etmiÅŸtir. Bu göçten sonra, ÅžiileÅŸmiÅŸtir. Aile, kendi ÅŸeceresini, önce, düzenlenen bir sahte ÅŸecereyle Yedinci Ä°mam Musa Kazım (745-799) üzerinden Dördüncü Halife, Birinci Ä°mam Ali’ye kadar uzatmış. Åžah Ä°smail’, Åžii Ä°slamı devletleÅŸtirmesinden sonra da, geÅŸmiÅŸini, yine sahte bir ÅŸecereyle, Ä°mam Hüseyin ve Ä°mam Ali üzerinden Peygamber Muhammed’e kadar uzatmıştır.  Murad Ciwan’ın, Çaldıran Savaşı’nda Osmanlılar, Safeviler ve Kürdler Ä°lk Kürt-Osmanlı Ä°ttifakı (1514)  Avesta, 2015, Ä°stanbul) kitabı bu bakımdan önemlidir. (s. 63, 67) Bu durum bundan önceki, Kürd Tarihi Ãœzerine Gözlemler yazısında anlatılmıştı. 

Rêya Heqîyê inancını yaÅŸayan insanlar her zaman ‘Ya hozatê Xızır’ derler. Başı sıkıştıklarında, her zaman Xızır’ın yardımlarını beklerler. Xızır’ın kendilerini koruyacağını düşünürler. Ama Åžii Ä°slam’ın Rêya Heqîyê inancındaki insanları, kitleleri etkilemesi sürecinde Ä°mam Ali’nin adı daha çok söylenir olmuÅŸtur. Yedi Ulu Ozan’ın bu konulardaki rolünü de küçümsememek gerekir. Seyid Nesimi (1369-1417) Åžah Hatayi (1489-1524), Fuzuli (1504-1556) Yemini (15. yüzyılın sonu, 16. yüzyılın başı) Pir Sultan Abdal (16. yüzyıl) Kul Himmet (16. yüzyılın ikinci yarısı) Yedi Ulu Ozan olarak sayılmaktadır. Bu ozanlar, ÅŸiirlerinde Ä°mam Ali’ye, Ä°mam Hüseyin’e sonra da Åžaha çok büyük övgüler düzmüşlerdir. Kerbela acısını dile getiren ÅŸiirler yazmışlardır. 

Şiilik, Araplardaki bir iktidar kavgasıdır. Bu kavga Kürdistan’da Kürdleri, Anadolu’da Türkmenleri nasıl etkilemiştir? Nakibül Eşraflardan alınan sahte şecerelerle, ‘Musa Kazım’dan geliyoruz’ ‘İmam Rıza’dan geliyoruz’ ifadeleri nasıl üretilmiştir? Bunlar elbette önemli sorulardır. Geçmişte, Alevilik ile ilgili birçok yazıda bu tür konuların tartışıldığını da vurgulamak gerekir.

Son 30-40 yıldır, Åžii Ä°slam’dan etkilenme daha yoÄŸunlaÅŸmıştır. Artık, Xızır yerine Ali adı daha çok dile getirilmektedir. Cemevlerinde, Cemlerde, bu etki daha çok hissedilmektedir. Devlet, Rêya Heqîyê inancını yaÅŸayan insanları, kitleleri, Sunni Ä°slam’a asimile etmek istiyordu. Bu konularda çeÅŸitli dönemlerde çok büyük çabaların gösterildiÄŸi de biliniyor. Ama yaÅŸanan bu son süreçlerde, bu kitlelerin Åžii Ä°slam’a asimile oldukları rahatlıkla söylenebilir. Munzur Çem, KermêDare Dare ra Yeno’ yazısında bu durumu ayrıntılı bir ÅŸekilde anlatıyor. Munzur Çem şöylle diyor:

AleviliÄŸin temelinde tarihsel olarak birbirlerini izleyen Mitraizm, Zerdüştilik, Manizm, Mazdekizm ve Hürremilik gibi inanç ve hareketler olduÄŸunu düşünüyorum. Zerdüştilik, bu iÅŸin merkezinde yer almaktadır. Ä°slam’la iliÅŸkiler, daha doÄŸrusu ÅžiiliÄŸin etkisi çok sonraları ortaya çıkan bir geliÅŸmedir. Ayrıca Alevilik-Åžiilik iliÅŸkisi, daha çok söylemle sınırlı, pratikte oldukça zayıf kalan bir iliÅŸkidir. 40-50 yıl öncesine kadar pratikte, 12 Ä°mam mateminden baÅŸka Alevilerle Åžiiler arasında neredeyse ortak hiçbir baÄŸ yoktu. Aleviler son 30-40 yılda ÅžiiliÄŸe kaydılar ve hala da kaymaya devam ediyorlar. Yeri gelmiÅŸken, bu kendi kendini asimile etme (oto-asimilasyon) kendi yörem olan Dersim’den birkaç örnek vereyim:
1970’lerden önceki mezarlara bakın, bir tekinde Ä°slami her hangi bir motif ya da vurgu yok. Ama son 30-40 yılda yapılmış olanların hepsinde “Ruhuna Fatiha”yı görürsünüz. ÇocukluÄŸu Cem-cemaat içerisinde geçmiÅŸ bir olarak rahatlıkla diyebilirim, bugün yapılan cemler, çocukluk ve gençliÄŸimde gördüğüm cemlere benzemiyorlar. O zaman Cemlerde vurgu Dersim evliyalarınaydı, 12 Ä°mam anması oldukça geri plandaydı. Åžimdiki cemlerde ise Dersimliler kendi evliyalarının adını bile ağızlarına almıyorlar. Cem Ä°slami olmayan bir ibadet olmamasına raÄŸmen, eline sazı alan Muhammed-Ali-Ana Fatma ile baÅŸlıyor, onlarla bitiriyor. Yine 1970’lere kadarki Dersim halk türkülerine ve dualara bakın; bunlarda Ä°slami motifler yok denecek kadar azlar. Kaldı ki var olanların çoÄŸu da sonradan eklenmiÅŸ. Åžimdi ise, Türkçe sözlü, Ä°slami içerikli dua ve beyitlerden geçilmiyor. 30-40 yıl öncesine kadar ölülerin gömülmesi sırasında “Mıle” gelir, Kurandan ve tabi Arapça 5-10 dakikalık bir parça okur ve tören biter. Ama ÅŸimdi öyle deÄŸil. Cenaze töreninde, Alevi örgütleri tarafından yazılmış ÅŸeriatçı nitelikte, tümüyle uydurma oldukça uzun Türkçe bir tekst okunmaktadır.

Bu birkaç örnek te gösteriyor ki bugün “Alevilik” artık 40-50 yıl önceki Alevilik deÄŸildir. Aleviler, özellikle de 1980’lerden itibaren atalarından devraldıkları AleviliÄŸi bir kenara bırakıp “Türk-Ä°slam” sentezi içerikli yeni bir “AleviliÄŸe” yöneldiler. Bugün adeta dili Türkçe, içeriÄŸi ise Åžii Ä°slam olan yeni bir “inanç”la karşı karşıyayız. Eskinin gerçek AleviliÄŸini yaÅŸatmak isteyenler hala var ama güçleri ve etkinlikleri sınırlıdır. (s. 74-75)

https://m.nerinaazad.org/tr/columnists/ismail-besikci/xizir-nasil-ali-oldu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *