KÃœRTLERÄ°N AÄžABEYÄ°, DÄ°YARBAKIR’IN BEYEFENDÄ°SÄ°, ÃœNLÃœ BOZO KEMAL’Ä°N YEÄžENÄ°, HUMANÄ°ST SOSYALÄ°ST CANÄ°P YILDIRIM’I KAYBETTÄ°K…

1959’daki ünlü 49’lar Davasının aktörlerinden birisi olması da onun ünlenmesini saÄŸlayan bir tarihi olaydı.

Canip AÄŸabeyi, Hukuk Fakültesine baÅŸladığım 1967 yılında tanıdım. Lise döneminde de isminden tanıyordum. Özellikle Fransa’da doktora yapan, sosyalist ve Kürtlükle alakası olmasından dolayı dikkat çeken, hemen tanınmasını saÄŸlıyordu.

 

Aynı dönemde Türkiye İşçi Partisiyle yakın ilişki içinde olması ve partinin genel yönetim üyesi olması, ilişkilerimizin daha yakından gelişmesini sağladı.

Fikir Kullüpleri Federasyon üyeliğimiz döneminde de yakın ilişkimiz oldu.

DDKO kuruluşu döneminde yakın yakın temas içinde olduk.

DDKO’nun kuruluÅŸundan sonra ortak çalışma içinde olduk. Ankara DDKO’nun oluÅŸturduÄŸu “Bilim ve Danışma Kurulu” üyesi olmasıyla daha da yakın iliÅŸki içinde olduk ve birlikte çalışma olanağı bulduk.

12 Mart 1970’de,
DDKO ve Kürtlere yönelik genel operasyonda gözaltına alındık ve birlikte tutuklandık. Tutuklananlar: Ben, Canip Ağabey, Dr. Tarık Ziya Ekinci, Seyda Mehmet Emin Bozarslan, Musa Anter, Mümtaz Kotan, Nezir Şemikanlı, Sabri Çepik tutuklandık. Avukatların itirazı üzerine Canip Ağabey, Dr. Tarık Ziya Ekinci, Musa Anter ve Seyda Bozarslan serbest bırakıldılar. Ama tutuksuz olarak Ankara Ağır Ceza Mahkemesine Askeri Darbeye kadar birlikte yargılanmamız devam etti.

12 Mart 1971 Askeri Darbesinden sonra Diyarbakır-Siirt İlleri Sıkıyönetim Askeri Cezaevinde birlikte yattık. Askeri mahkemede birlikte yargılandık. Cezaevinde Kürt ve Kürdistan meseleleriyle ilgili tartışmalarda sert tartışmalar oldu, O Türkiyeci kanatta yer alıyordu.

Çok hareketli ve çatışmalı ortak yargılanmamız döneminde Canip AÄŸabey’e yönelik mahkemenin haksız ve ahlak dışı davranışına karşı sert tepki göstermemden dolayı, “mahkemenin huzurunu bozmak ve yargılamayı engellemekten” dolayı hakkımda dava açıldı yeniden tutuklandım ve yargılandım. Bu yargılama sonucu 3 ay hücre cezasına çarptırıldım. Bu hücre cezasını, Diyarbakır AÄŸustosunda çektim.

1974 yılında cezaevinden çıktıktan sonra Diyarbakır’ın Ergani kazasına yerleÅŸtiÄŸim zaman da iliÅŸkimiz oldu. Ama yakın iliÅŸki içinde olmadık. Çünkü ayrı siyasi kampta yer aldık.

Canip AÄŸabeyin oldukça ilginç bir sosyalizm anlayışı vardı. Mahkemedeki kendi tanımlamasıyla “Mevlana ve Pir Sultan sosyalizmine” sahipti.

Bölge Kürtçüleriyle yıldızı çok barışık değildi.

Ama senatör adayı olduğu zaman solcu ve Kürtçülerin hepsinin desteğini aldı.

Onu dün saat 16.00’da kaybettik. O büyük bir kaybımız.

Ailesinin, dost ve sevenlerinin, tüm Kürtlerin başı sağ olsun.

İBRAHiM GÜÇLÜ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *