BÄ°Z YAÅžLI KÃœRT OKUMUÅžLARINA BÄ°RÄ°NCÄ° DERS NÄ°TELİĞİNDE…

Îbrahim GÜÇLÜ

(ibrahimguclu21@gmail.com)

BÄ°Z KÃœRT OKUMUÅžLARI NE ZAMAN FÄ°KÄ°R ÃœRETÄ°MÄ°NDEN VE TARTIÅžMALARDAN KORKMAYACAÄžIZ. KENDÄ°MÄ°ZE YAPTIÄžIMIZ KÖTÃœLÜĞÜ GENÇLERE YAPMAYACAÄžIZ….

BİZ KÜRT OKUMUŞLARI DÜNYADA EŞİ VE BENZERİ OLMAYAN VARLIKLARIZ.

BİZ KÜRT OKUMUŞLARI, DÜŞÜNCE VE FİKRİN ÜRETİLMEMESİNDEN ŞİKAYETÇİYİZ. AMA BİRİLERİ DE FİKİR ÜRETMEYE BAŞLADIĞI ZAMANDA, FİKİR ÜRETİLMESİNDEN KORKMAYA VE BAĞIRMAYA BAŞLARIZ.

BİZ KÜRT OKUMUŞLARI BİLMEYİZ Kİ EN BÜYÜK DEĞERLİ FELSEFEYE VE BİLİME DAİR DÜŞÜNCELERİN POLEMİKLER SONUCU ORTAYA ÇIKTIĞINI.

DÃœNYADA BÃœYÃœK FÄ°LOZOFLARIN POLEMÄ°KLERÄ°NÄ° HEP ZEVKLE OKUDUÄžUMUZ VE ONLARDAN YARARLANDIÄžIMIZ BÄ°LÄ°NÄ°YOR.

BÄ°Z KÃœRT OKUMUÅžLARI, BÄ°R TARAFTA KONUÅžULMAMAK, TARTIÅžILMAMAK, POLEMÄ°K YAPILMAMASINDAN, ELEÅžTÄ°RÄ° YAPMAMAKTAN ŞİKAYETÇİYÄ°Z. DÄ°ÄžER TARAFTA KONUÅžULMAYA, TARTIÅžILMAYA, POLEMÄ°K VE ELEÅžTÄ°RÄ° YAPILMAYA BAÅžLANDIÄžI ZAMAN DA BAÄžIRMAYA, “AMAN NE OLUYOR”, “AMAN BÄ°R ÅžEYLER BOZULUYOR” DEME KORKAKLIÄžINI GÖSTERÄ°YORUZ.

KÜRT OKUMUŞLARININ BU TAVRINI, BİRÇOK KONU VE ALANDA GÖREBİLİRİZ.

1974’TEN SONRA RIZGARÃŽ DERGÄ°SÄ°NDE EZOP DÄ°LÄ°YLE DEĞİL, GERÇEKLERÄ° KONUÅžMAYA BAÅžLAYINCA; i DEVLETÄ°N SÖMÃœRGECÄ°, IRKÇI, Ä°ÅžGALCÄ° KARAKTERÄ°NÄ° Ä°FADE ETMEYE VE TEÅžHÄ°R ETMEYE BAÅžLAYINCA; KÃœRDÄ°STAN’DAKÄ° MÄ°LLÄ° DÄ°RENÄ°Åž HAREKETLERÄ°NÄ° AÇIKÇA ANALÄ°Z EDÄ°P, SAHÄ°PLENÄ°NCE; KÃœRTLERÄ°N BAÄžIMIZ ÖRGÃœTLENMESÄ°NÄ° MUTLAK ANLAMDA SAVUNUNCA; BAÄžIMSIZ VE BÄ°RLEŞİK KÃœRDÄ°STAN’I Ä°LERÄ° SÃœRÃœP BÄ°R STRATEJÄ°K HEDEF OLARAK BELÄ°RLEYÄ°NCE; KÃœRDÄ°STAN’IN GÃœNEYÄ°NDEKÄ° ULUSAL KURTULUÅž HAREKETÄ°NÄ° VE ULUSAL LÄ°DER MUSTAFA BARZANÄ°’YE SAHÄ°P ÇIKINCA; TÃœRK SÖMÃœRGECÄ° DEVLETÄ°NÄ°N RESMÄ° Ä°DEOLOJÄ°SÄ° OLAN, TABU HALÄ°NDE VE DOKUNLMAZ OLAN KEMALÄ°ZMÄ° TEÅžHÄ°R EDÄ°NCE; KÃœRT OKUMUÅžLARININ DEĞİŞİK TONDA VE GEREKÇELERLE BAÄžRIÅžMALARI BAÅžLADI.

YÄ°NE 1974’TEN SONRA ÖZGÃœRLÃœK YOLU VE TÃœRK SOLU Ä°LE ÇETÄ°N POLEMÄ°KLERE GÄ°RÄ°NCE AYNI TAVIR ORTAYA ÇIKTI. OYSA O POLEMÄ°KLER 12 EYLÃœL 1980 ASKERÄ° DARBESÄ°NDEN ÖNCE KOCAMAN KÄ°TLESEL KÃœRDÄ°STAN PARTÄ° VE ÖRGÃœTLERÄ°NÄ°N, KÄ°TLESEL VE SOSYOLOJÄ°K MÄ°LLÄ° HAREKETÄ°N Ä°NÅžASINA, YAPILANMASINA, OLUÅžMASINA, OLGUNLAÅžMASINA YARDIMCI OLDU.

KÃœRT OKUMUÅžLARININ BU TAVRINI, YÄ°NE SON ON YILLARDA EN FAZLA DA PKK KONUSUNDA GÖRDÃœK. PKK HAKKINDA PARMAK SAYISI KADAR Ä°NSAN YAZMAYA VE KONUÅžMAYA BAÅžLADIKLARI ZAMAN, “AMAN PKK’YI KONUÅžMAYIN. TEHLÄ°KELÄ°DÄ°R. SÄ°ZE ZARAR VERÄ°R”, “PKK DE KÃœRTTÃœR ONLAR İÇİN DIÅžARIYA BÄ°R ÅžEY YAZMAYALIM. KENDÄ° İÇİMÄ°ZDE KONUÅžALIM”, “PKK KONUÅžMANIZ Ä°HANETTÄ°R”, “PKK’YI ELEÅžTÄ°RMEK DÜŞMANA HÄ°ZMETTÄ°R VE DÜŞMANLA Ä°ÅžBÄ°RLÄ°KÇİLÄ°KTÄ°R” DENDÄ°. PKK GEMÄ°YÄ° AZIYA ALDI. MEYDANI ALDI GÄ°TTÄ°.

ALMANYA’DA FAŞİZME KARÅžI MÃœCADELE DÖNEMÄ°NDEKÄ° PAPAZIN KONUMU ORTAYA ÇIKTI.

AMA O PARMAK SAYISI KADAR Ä°NSANA MÃœTEÅžEKKÄ°R OLMALIYIZ KÄ° RÄ°SKÄ° VE HER TÃœRDEN SALDIRLARI GÖZE ALARAK PKK’YI YAZDILAR VE KONUÅžTULAR. ŞİMDÄ°LERDE ON BÄ°NLERCE Ä°NSAN PKK GERÇEĞİNÄ° KAVRADI.

KÜRT OKUMUŞLARIN ÇOĞUNLUĞUNUN BAĞIRMALARI VE ÇAĞIRMALARI: TARTIŞANLARI, KONUŞANLARI KORUMAK DEĞİLDİR. BÜYÜK BİR DAVAYI KORUMAK GÜDÜSÜ VE HİSSİYATI DA DEĞİLDİR. KENDİLERİNİ KORUMAKTIR. KENDİLERİNİN FİKİR ÜRETİMSİZLİĞİNİ GİZLEMEK İÇİNDİR.KENDİ ZİHİN DÜNYALARINDAKİ KAYMALARI ENGELLEMEK VE SAHİP OLDUKLARI TABULARDAN KORKMALARIDIR.

ONUN İÇİN BIRAKIN KİM NE KANUŞACAKSA, KİMLE KONUŞACAKSA VE POLEMİK YAPACAKSA, KİMLE PROGRAMLARA KATILIP, KİMLERLE KATILMAYACAKSA ONA İNSANLARIN KENDİLERİ KARAR VERSİN.

ELBETTEKİ OLUP BİTENLERİ, KONUŞULANLARI, POLEMİKLERİ ANLAMAK, YORUMLAMAK, DEĞERLENDİRMEK, ONLARA BAĞLI FİKİR ÜRETMEK DE İLGİ DUYANLARIN İŞİDİR.

YAŞLI KUŞAK KÜRT OKUMUŞLARI, SİZ BU STATÜKOCU DÜŞÜNCE VE DAVRANIŞ TARZINIZLA, ANLAMSIZ DÜŞÜNCELERİNİZLE KENDİNİZİN GELİŞMESİNİ ENGELLEDİNİZ. DÜŞÜNCE DÜNYAMIZIN GELDİĞİ YER İÇLER ACISI. BU KÖTÜLÜK, KOCA BİR KUŞAĞA YAPILMIŞ BİR KÖTÜLÜK OLDU.

AMA HİÇ OLMAZSA GENÇ İNSANLARIN DÜŞÜNCE DÜNYASINI, BU TAVIR VE DÜŞÜNCE GERİLİĞİNİZE KARATMAYIN. GENÇLERE KONUŞMAYIN, TARTIŞMAYIN, ELEŞTİRMEYİN, POLEMİK YAPMAYIN DEME YERİNE, DOĞRU VE ETİK KONUŞMANIN, BİLİMSEL VE FELSEFE AHLAKINA UYGUN KONUŞMANIN, TARTIŞMANIN, POLEMİKLERİN NASIL YAPILMASI KONUSUNDA DİKTE ETTİRİCİ, OTORİTER ZİHNİYETİN ÜRÜNÜ OLAN KALIP SUNMA YERİNE, ÖNERMEDE BULUNUN.

Biz Yazlı okumuşlara ikinci ders: Genel olarak özgürlükler ve özel olarak düşünce-ifade özgürlüğü konusundaki duyarsızlığımıza son verelim.…

BİZİM YAŞLI KÜRT OKUMUŞLAR GENEL OLARAK ÖZGÜRLÜKLER, ÖZEL OLARAK DÜŞÜNCE-İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA DUYARLI DEĞİLİZ. HATTA BAZI ZAMANLARDA OTORİTER DEVLETLERİN, DEVLETLERE DAYANAN GÜÇ ODAKLARI VE ÖGÜTLERİN, STALİNSİT VE FAŞİST ÖRGÜTLERİN TEMSİLCİLERİ GİBİ FİKİRLERİ ENGELLEME KOMİSERLERİ OLUYORUZ..

HER FİKRE KATILMAK VE BENİMSEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ.

AMA HER KESİN KENDİSİNİ İFADE ETMESİ HAKKINI SAVUNMAK ZORUNDAYIZ. YOKSA ÖZGÜRLÜKÇÜ, HAK VE HUKUK SAVUNUCUSU OLAMAYIZ.

DÜŞÜNCE – Ä°FADE VE BASIN ÖZGÃœRLÜĞÜ DEÄžERLÄ° KAVRAMLARDIR. HUKUKUN ÃœSTÃœNLÜĞÜNÃœ TESÄ°S EDEN TEMEL TAÅžLARDIR.

FİKİRLER, HAKARET DEĞİLDİR.

İnsan düşünen bir varlık olarak tarif edilir. Ama düşünen insan, düşüncelerini ifade edemediği, dışa vuramadığı zaman anlamlı olmaz.

Bu nedenle benim tarifime göre, insan: düşünen, aynı zamanda düşündüklerini ifade eden, çevresiyle, kamuoyuyla paylaşan kişi demektir.

O zaman da düşünceler yararlı olur. Herkes o düşüncelerde istifade eder.

Ama her söz de fikir değildir. ABD Federal Mahkemesi ve AİHM düşüncenin fikir sayılabilinmesi için fikre İnsan Hakları Evresel Bildirisi ve diğer ilgili anlaşmaların çerçevesinde hayati ve sert kriterler getirmişlerdir.

Ama iki mahkemenin kriterleri arasından ciddi bir nüans farkı vardır. ABD Federal Mahkemesi daha özgürlükçü bir fikir tanımına sahiptir. ABD Fdereal Mahkemesi, iktidarı, iktidar güçlerini ve statükoları doğrudan karşı almayan ve sarsıcı olmayan düşünceleri fikirden saymıyor.

Ben demokrat, özgürlükçü,, Bağımsızlık yandaşı bir Kürt  olarak ve hukukçu olarak Anglo-Sakson Hukukuna kendime yakın görüyorum. Bundan dolayı da ABD Federal Mahkemesinin fikir konusundaki tanıma katılıyorum.

Bu düşüncelerimi de: Meşru kabul etmediğim, meşru olmadıklarını açıkça ifade ettiğim Türk Mahkemelerindeki onlarca yargılamamda Kürtçe ve Türkçe ifade ettim.

BUNDAN DOLAYIDIR Kİ, EZBER BOZAN, SARSICI OLAN, STATÜKOYA KARŞI OLAN, İKTİDAR VE İKTİDAR DIŞI OTORİTER GÜÇ ODAKLARINA KARŞI OLAN DÜŞÜNCELER; İNSANLARI, KURUMLARI, İKTİDAR VE İKTİDAR DIŞI GÜÇ ODAKLARINI, KİŞİ OLARAK BİZLERİ RAHATSIZ ETSE BİLE FİKİRDİR. HAKARET DEĞİLDİR.

Hakaret, tehdit, nefret, kiÅŸisel hak ihlâlleri uluslararası hukukta tanımlanmıştır. Bütün yerel hukuklarda da tanımlanmışlardır.. Ceza hukukundaki bu hareretlerin cezaiyi müeyyideleri  vardır.

İleri sürülen düşüncelerin tehdit, hakaret, nefret v.b olup olmadığı konusu dauzman olan bilim adamlarının bilirkişilikleriyle sabitlenir ve tanımlanır.

Yoksa her aklına esen kişi, bir fikir ona uygun değil diye, hatta o fikir kendisine aykırı ve karşı diye, yanlıştır diye hakaret sayılamaz.

Ben de yazarken buna çok dikkat eden bir insanım. Başkalarına hakaretin v.b. diğer eylemlerin ne anlama geldiğini bilerek yazıyorum. Ama sarsıcı yazıyorum. Statükoyu karşı alıyorum.

Kimlerin, fikirleri, hakaret v.b tanımlaması çerçevesinde FİKİR SUÇU YARATTIĞIINI BİLİYORUZ. UZAĞA GİTMEDEN SÖMÜRGECİ DÖRT DEVLETİN VE BENZERİ otoriter-totaliter örütlerin BU KONUDA ÜNLÜ OLDUĞUNU BİLİYORUZ.

İLERİCİLİK ADINA Kemalizmin, Stalinizmin, Polpotçuluğun, Hitlerciliğin, Musoliniciliğin, Faşizmin, bilumum diktatörlüklerin fikirleri, FİKİR SUÇU KAVRAMI İÇİNDE ELE ALDIĞINI BİLİYORUZ.

PKK, DAEŞ, El-Kaide, Hizbullah ve diğer terörist ve insanlık düşmanı örgütlerin fikirlere izin vermediği, fikirleri suç kabul ettiği bilinmektedir.

Bu iktidar ve iktidar dışı ÅŸiddet ve terörist güç odaklarının, fikir suçlarını benimsemelerinin bedelleri milyonlarca insanın katledilmesi olmuÅŸtur.  Ãœlkemizde de kayıplarımız on binler canıdır.

Özgürlükçü ve bağımsız bir dünya yaratmak isteyen insanlar; Bağımsız Demokratik Kürdistan için mücadele edenler, fikir suçunu kabul edemezler.  Bu suça ön ayak olamazlar.

Bundan dolayı düşünce ve ifade özgürlüğüne olağanüstü derecede değer verirler. Çünkü Özgürlükçülerin, Bağımsızlıkçı Kürtlerin en büyük cephaneliği bu özgürlüklerdir.

Bu özgürlüklerin yanında basın özgürlüğü oldukça önemlidir.

Basının ortaya çıkardığı fikirleri suç kabul edip, basın organını suçlu kabul etmek özgürlükçülük değildir.

Bunun yanında özgürlükçülerin fikirlerin yayılmasına ve gelişmesine yardımcı olmak özgürlükçü ve demokrat kişilerin, kurumların işidir..

Biz yaşlı kuşak okumuşlarının, bazı cahillerin, aklı evvellerin özgür tartışmaların önünü kesmek istediklerini tespit ediyorum.. Bu tutum ve düşünce tarzı kimsenin yararına değildir.

Böyle yapanların,  iktidar dışı terörist güç odakları ve örgütler içinde akıbeti kötü olmuÅŸtur. Kendileri suçlara bulaÅŸmışlardır. En yakın arkadaÅŸlarının katilleri olmuÅŸlardır.

Fikirlerin yayılması ve tartışmaya açık ve şeffaf biçimde tartışmalara düçar olması için, herkesin kendi olanaklarını bu düşüncelerin yayılmasına hizmet etmesi gerekir.

Yoksa özgürlükçü ve demokratik bir dünya ve Kürdistan’da yaratılamaz.

BÖYLE BİR TUTUM ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR TUTUM OLAMAZ. OTORİTER GELENEĞİN BİR ANLAMDA DA SÜRDÜRÜLMESİ KAPSAMINA GİRER.

Bundan dolayı biz yaşlı Kürt okumuşları düşüncelerin önüne bir komiser gibi dikilmemeliyiz. Bu mezarımızı kazmak olur.

Bu tutum ve düşünce, sömürgeci devletlere, onların yedeğindeki parti ve örgütlere, PKK’ya karşı ileri sürdüğümüz ya da talep ettiğimiz özgürlükler konusunda sahici, samimi görülmeyiz.

Diyarbekîr, 25. 04. 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *