Körtiktepe veya Körtik Tepe, Yukarı Mezopotamya’deki bilinen en eski Neolitik arkeolojik alandır . Kuzey Suriye’deki Tell Mureybet ve Tell Abu Hureyra ile birlikte Körtiktepe, Yukarı Mezopotamya’daki güvenli bir şekilde tarihlenen tek üç Genç Dryas yerleşik alanından biridir .
Sitenin yerleşimi MÖ 11. binyılın ilk yarısında , yaklaşık MÖ 10700’de (12.700 yıl önce) başladı ve yaklaşık MÖ 10400’e kadar tutarlı bir yoğunlukla devam etti. İnsan diş minesinin stronsiyum ve oksijen izotop analizleri, Körtiktepe’deki Genç Dryas yerleşimlerinin sakinlerinin sitede veya yakınında doğup büyüdüğünü göstermektedir.
Genç Dryas’tan Erken Holosen’e geçiş sırasında olası küçük bir su baskını olayı yaşanmış olsa da, site en azından uzun bir süre boyunca belirgin bir terk edilme olmaksızın varlığını sürdürdü. Yerleşim Erken Holosen boyunca devam etti ve gelişti . Yuvarlak planlar inşa etme mimari geleneği MÖ 10400 civarında oluştu ve sitenin nihai terk edilmesine kadar herhangi bir temel değişiklik yapılmadan devam etti.
Site, yerleşim yoğunluğu bakımından MÖ 9300 civarında zirveye ulaştı. Daha sonra, muhtemelen Holosen iklim değişiklikleri nedeniyle oluşan sel gibi doğal bozulmalara atfedilen açıklanamayan bir terk edilme yaşadı .
Faruk Yılmaz