Rêzdar xebatkarên çapemeniyê, mêvanên hêja, xuşk û birayên delal.
Hûn bi xêr û xweşî hatine resepsiyona me ya çapemeniyê.
Partiya Azadiya Kurdistanê(PAK), di roja 19.10.2014 an de li Amedê damezrandina xwe îlan kiribû.
Di 17.11.2014 an de jî me serîlêdana resmî li Wezareta Navxwe ya Tirkiyê kir. Li gorî qanûna avakirina partiyan diviyabû wezaretê belgeya ‘’teslîm wergirtina dokumentan’’ bida me. Wezaretê bi awayekî neqanûnî û keyfî ev belgeya teslîmî me nekir. Me jî di derbarê Wezareta Navxwe de doz vekir. Lê jiber ku me serîlêdana resmî li wezaretê kiri ye, PAK partiyeke resmî ye û dê bi vî awayî xebatên xwe bimeşîne û dê dest ji mafê xwe yên qanûnî bernede.
Beriya serîlêdana me ya wezaretê di çapemeniya Tirkiyê de partiya me wek ‘’partiya cudaxwaz’’ hate ifade kirin. Paşê jî Cihgirê Serokê Giştî yê AKPê Rêzdar M.Ali Şahin, ku partiya desthilat e, got ‘’ev partî li gorî qanûnên me nikare bê damezrandin û bê damezrandin jî dê bê girtin’’.
Rêzdar M. Ali Şahin, xwe xist cîhê Serdozgerê Cumhûriyetê jî, cîhê Mehkemeya Qanûnesasiyê jî. Ev helwesta wî helbete ku, li dijî azadiya ramanî û li dijî azadiya birêxistinbûyinê ye. Û ya herî balkêş jî ew e ku, çend sal berê ji aliyê Serdozgerê Cimhûriyetê ve doza girtinê di derbarê partiya Rêzdar Şahîn jî vebibû.
Ji aliyekî Rêzdar Şahîn vê dibêje, lê ji aliyê din jî, Serokwezîrê Tirkiyê Rêzdar Dawûdoglû jî, li Hewlêrê dibêje, ‘’bêyî ku şîddetê bikar bîne, ji herkesî re azadiya ramanî û birêxistinbûyinê heye’’. Bawer dikim ku haya Rêzdar Dawûdoglû ji teslîm nekirina belgeya ‘’teslîm wergirtina dokumentên’’ PAKê ji aliyê Wezareta Navxwe û ji berhevkirina alayên Kurdistanê li Amedê , tune ye.
Em hêvî dikin ku ev gava me, rêya azadiya ramanî û ya bi rêxistinbûyinê ya li Tirkiyê xurt û geş bike.
Mêvanên hêja, hevalên delal
PAK ,bi şîara ‘’azadî’’yê bi rê dikeve.
PAK , ji bo azadiya Kurdistanê, ya miletê Kurd û ya hemû kêm neteweyên ku li Kurdistanê dijîn, bi rê dikeve.
PAK, jibo azadiya hemû ol û mezheb û beşên civaka Kurdistanê gişî bi rê dikeve.
PAK, jibo azadiya jin û gêncan û jibo di her warê jiyanê de pêkanîna wekheviya jin û mêran bi rê dikeve.
PAK , ne partiya şexsekî, çînekê, etnîsîteyekê, olekê an mezhebekê ye. PAK xwe partiya hemû pêkhateyên Kurdistanê dibîne. Û herweha PAK ji bo avakirina partiyeke girseyî û Kurdistanî bi rê dikeve.
PAK, dibêje, jibo azadî, edalet, wekhevî û demokrasiyeke ku temama civatê dikare beşdar bibe, di civatê de pêk bê, divê beriya her tiştî ev mefûn di nava partiyê de pêk bên. PAK jibo avakirina partiyeke li ser van pîvanan birêxistinbûyî bi rê dikeve.
PAK, jibo pirdengî û pirrengî di civat û siyaseta Kurdistanê de geş bibe bi rê dikeve.
PAK , bêyî ku rê û rêbazên tûnd û tûjî û şîdetê bikarbîne, ji bo bi riyên siyasî, demokratîk , meşrû û li ser esasê bêîtiadiya sivîl xebatên xwe bimeşîne bi rê dikeve.
PAK, jibo hebûna miletê Kurd, mafê azadiya ramanî û birêxistinbûyinê û mafê ku Kurdî wek zimanê resmî yê perwerdeyê di qanûnesasî û qanûnên Tirkiyê de bê qebûl kirin, bi rê dikeve.
PAK , ji bo Tirkiyê wan şerh û nerazîbûnên ku daniye ser Peymana Şertên Xweseriya Rêveberiyên Mehelî ya Ewrûpayê, rabike, bi rê dikeve.
PAK , ji bo careke din şer û pevçûn dubare nebin û pirsa Kurd û Kurdistanê bi rêyên siyasî bêne çareser kirin bi rê dikeve. PAK dibêje jibo çareseriyeke mayinde û siyasî divê nûnerên hemû alî û pêkhatiyên Kurdistanê beşdarî pêvajoya dayin û stendinên li gel dewletê dimeşin, bibin.
PAK , girîngîyeke mezin dide, bicîhanîna edalet, demokrasî û azadiya li Tirkiyê. Herweha grîngîyê dide têkoşîna pêkanîna van nirxan jî. PAK dibêje, bidestxistina mafên neteweyî û yên demokratîk yên Kurdên ku li Tirkiyê dijîn, beşeke ji têkoşîna azadî û demokrasiyê ya li Tirkiyê tê meşandin. PAK xwe wek koordînatorê pêkve girêdana têkoşîna azadiya Kurdistanê û ya Kurdên ku li Tirkiyê dijîn dibîne.
PAK , ji bo ku Tirkiye dest ji siyaseta ‘’yek milet, yek welat, yek dewlet, yek al’’ê berde û bi gelê Kurdistanê re, li ser esasê çareser kirina pirsa Kurd û Kurdistanê nexşerêyeke siyasî ya rasteqîne pêk bîne, bi rê dikeve.
PAK , dibêje jibo çareseriya pirsa Kurd û Kurdistanê , divê dewlet qebûl bike ku, hemû pêkhateyên Kurdistanê bi statûyeke li ser esasê wekheviyê hatibe danîn, xwe bi xwe bi awayekî azad bikaribin îdare bikin .
PAK, tecrubeya dewleta federe ya başûrê Kurdistanê jî ji xwe re wek nimûne dihesibîne. Û ji îro ve, ji bo pêkhatina dewleteke federe ya li ser esasê wekhevî û şirîkatiya Kurdistanê û Tirkiyê bi rê dikeve.
PAK , dibêje, heger Dewleta Tirk di siyaseta ‘’yek milet, yek welat, yek dewlet, yek al’’ê de israr bike û rê li ber çareseriyeke federalîyê bigre, helbete ku, mafê Kurd û Kurdistaniyan jî heye ku, rêya konfederalî an jî dewleteke cuda hilbijêre.
PAK , dibêje bêyî ku em dijminatiya tu miletî bikin, divê em li cîhanê dostên Kurdan zêde, dijminên wan kêm bikin. PAK ji bo siyaseteke bi vî rengî bimeşîne bi rê dikeve.
PAK , ji bo parastina jîngeh û nirxên dîrokî û neteweyî yên Kurdistanê , dê bi tevgera jingehparêziyê ya cîhanê re di nava hemahengî û dayin û stendineke xurt de be.
PAK , li kê derê cîhanê dibe bila bibe, destkeftineke her Kurdekî wekî estkeftina xwe dibîne, her êrîş û neheqiya ku li Kurdekî bê kirin jî weki li xwe hatibe kirin dihesibîne.
PAK , dibêje perçebûna miletê kurd û Kurdistanê, neheqiyeke dîrokî û navneteweyî ye. PAK dibêje, di derbarê pêşeroja Kurd û Kurdistanê de divê gelê Kurdistanê xwedî çarenusiya xwe be.
PAK , di wê baweriyê de ye ku, xebat û têkoşîna ku li perçeyekî Kurdistanê tê meşandin, divê zerarê nede perçeyên din, divê destkeftin û têkoşîna perçeyên din pê parastin.
PAK , di jiyana malbatî û civakî de axaftin û nivîsandina bi zimanê Kurdî (Kurmancî, Zazakî) wek prensîbeke esasî dibîne.PAK , hemû zaravayên Kurdî wek hev dihesibîne. Li kijan herêmê kijan zaravaya yê pirraniya gelê wê derê be, divê zaravayê yekem yê perwerdeyê, bi wê zaravaya be.
PAK , di çareserkirina pirsa Kurd û Kurdistanê de, bi siyaset û fikrên xwe yên nuh , xwe aliyekî esasî yê çareseriyê dibîne.
PAK , li miletê Kurd û li Kurdistanê pîroz be.PAK , dibêje, dewleta Tirk bi siyaseta xwe ya şaş, 90 salê gelê Tirkiyê jî pûç kiriye.PAK bangî rewşenbîr û çapemenî û hemû gelê Tirkiyê jî dike ku, li himber siyaseta dewletê ya ‘’yekrengîtiyê’’ bêdeng nemîne. PAK dibêje azadiya miletê Kurd, dê rêya azadiya gelê Tirkiyê jî xweştir û asantir bike.
Careke din jî xêrhatina we dikim, rêz û hurmetê xwe pêşkêşî we dikim. 22.11.2014
Mustafa Özçelik
Serokê Giştî yê Partiya Azadiya Kurdistanê(PAK)
nê(PAK)
Değerli basın mensupları, saygıdeğer konuklar, sevgili arkadaşlar
‘’Bölücü ve ayrılıkçı’’(!) partinin Genel Başkanı olarak hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Daha programımızın P’sini, Tüzüğümüzün T’sini okumadan , bizleri ‘’ayrılıkçı’’ ve ‘’bölücü’’ olarak ilan eden kimi basın yayın organları ve siyasetçilerin yarattığı mahalle baskısıyla siyasal yaşamımıza adım atmış bulunuyoruz.
Yaşanan bunca acıdan sonra, yine de herşeyden önce empati diyoruz. Bu sorunu çözmenin ilk adımı, Türkiye halkının ve devletin Kürtlere yapılanlar ve yapılmakta olanlara karşı empati kurabilmesidir.
Kürtlerin ve Kürdistanlıların da öncelikle kendi aralarında empati kurmaları gerektiğine inanıyoruz.
Kürtler olarak, mağdur taraf olsak bile , yine de Türkiye halkı ile empati kurarak, bu empatinin Türkiye halkında ve devlette de karşılık bulmasını sağlamak gerektiğine inanıyoruz.
Partiya Azadiya Kurdistanê (PAK-Kürdistan Özgürlük Partisi) , empati ve özgürlük partisidir.
PAK, yaklaşık 2 yıldır sürdürülmekte olan bir çalışmanın ürünüdür .
İki yıllık çalışma sonucunda, 18 Ekim 2014 günü kurucular kurulu Diyarbakır’da toplanarak, PAK’ın kuruluşuna karar verdi. Bu karar 19 Ekim 2014 günü yine Diyarbakır’da kitlesel bir toplantıyla kamuoyuna açıklandı.
17 Kasım 2014 günü de PAK kurucularından oluşan bir heyet olarak, partiler kanununa göre resmi bir parti olmak için, gerekli olan tüm evraklarla birlikte İçişleri Bakanlığı’na başvurduk.
Ve bildiğiniz gibi, bu başvurudan sonra, partiler kanununa göre verilmesi zorunlu olan ‘’alındı belgesi’’ tarafımıza verilmedi. Biz de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na İçişleri Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunduk. Çünkü bu yasal olmayan bir uygulamaydı. Doğrusu biz böylesi bir tavırla karşılaşacağımızı düşünmemiştik.
Basın yayın organlarında çıkan ‘’ayrılıkçı parti, bölücü parti kuruluyor’’ haberlerinden sonra, AKP Genel Başkan Yardımcısı sayın M.Ali Şahin’in ‘’Böyle bir parti kurulamaz, kurulsa da kapatılır’’ içerikli açıklaması, düşünce ve örgütlenme özgürlüğü açısından kaygı verici bir yaklaşımı ifade etmektedir. Sayın Şahin kendisini hem Cumhuriyet Başsavcısı’nın, hem de Anayasa Mahkemesi’nin yerine koyarak, hem iddia makamı, hem de karar makamı gibi davranmıştır.
Başbakan Yardımcılığı yapmış, şu anda da iktidar partisinin Genel Başkan Yardımcısı olan sayın Şahin’in bu yaklaşımı, hem üzücü hem de kaygı vericidir. Ve ne yazık ki bu yaklaşım , ‘’acaba henüz bir arpa boyu yol alamadık mı?’’ sorusunu akıllara getirmektedir. Genel Başkanı siyasal nedenlerle cezaevine düşmüş, kapatma davalarına maruz kalmış bir partinin Genel Başakan Yardimcısı nasıl olur da bunları söyleyebilir?
Sayın Şahin bunları söylerken, Başbakan Sayın Davutoğlu da, dün Hewlêr’de yaptığı basın toplantısında ‘’şiddet içermediği sürece her türlü düşünce ve örgütlenmeye özgürlük tanıdıklarını’’ dile getiriyordu.Sayın Davutoğlu bunları söylerken, PAK’a İçişleri Bakanlığı’nca ‘’alındı belgesi’’ verilmediğinden ve Diyarbakır’da Kürdistan bayraklarının toplatıldığından haberi yoktu herhalde.
PAK, Sayın Davutoğlu’nun Hewlêr’de söylediklerinin bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini savunmaktadır. Gerçek bir ‘’çözüm süreci’’ de, ancak şiddet içermeyen siyasal ve düşünsel önermelere sahip tarafların , kendi gerçek siyasal düşünce ve programlarını gizlemeye zorlanmadıkları bir anlayışla masaya oturmalarıyla anlam kazanacaktır.
Değerli konuklar, sevgili dostlar
PAK , hem meşru bir partidir, hem de yasal başvurusunu yapmış olmakla, yasal bir partidir de. ’’Alındı belgesi’’ ni almak için de kanuni haklarımızın peşini bırakmayacağız.
Peki böylesi bir uygulamaya maruz kalan PAK nedir, ne istiyor?
Herşeyden önce düşünce ve örgütlenme özgürlüğüne inanıyoruz ve bunun gerçekleşmesi için yola koyulduk. Devletin, bu konuda engel oluşturan tüm yasal ve anayasal düzenlemeleri yürürlükten kaldırması gerektiğini söylüyoruz.
Düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün, Kürtlerin de kendi aralarında uygulamaları gereken ‘’olmazsa olmaz’’ bir temel prensip olması gerektiğine inanıyoruz.
Bu nedenle de, hem Türkiye’de, hem de Kürdistan’da soğuk savaş döneminin tüm kalıp ve argümanlarından arındırılmış çok sesli, çok renkli bir siyaset ortamının oluşturulmasını istiyoruz .
PAK, özgürlüğü, adaleti, eşitlik ve katılımcı demokrasiyi , öncelikle kendi içinde uygulamak için yola koyulmaktadır.
‘’Kart-Kurt’’ hikayeleriyle, asimilasyon, inkar ve yoketme uygulama ve siyasetleriyle Kürt ve Kürdistan gerçekliğinin örtbas edilemeyeceğini, bu sorunun ortadan kaldırılamayacağını söylüyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 90 yıldır sürdürdüğü ‘’tek milet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak’’ siyasetinin, Kürdistan ve Türkiye halklarınına telafisi mümkün olmayan büyük maliyetler çıkardığını, 90 yılımızı çaldığını, heba ettiğini söylüyoruz.
Son yıllarda atılan demokratikleşme adımlarını, Kürt dili , yayıncılığı ve Kürtçe eğitim alanında atılan adımları önemsiyoruz. Bu adımların, 90 yıllık ‘tekçi’’ zihniyetin halklarımıza neler kaybettirdiğinin daha net bir şekilde görülmesini sağlamak anlamında da önemli katkılarının olduğuna inanıyoruz.
Ama TRT6’in bile hala yasal bir dayanağa sahip olmadığını, Kürtçe’nin resmi ana dil olarak, devlet okullarında eğitim dili olarak kabul edilmediğini, düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün yasal ve anayasal sayısız engellere tabii olduğunu , kırpılmış haliyle 12 eylül anayasasının hala yürürlükte olduğunu da ne yazık ki görebilmekteyiz.Ve en önemlisi, de Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, devletin tüm yöneticilerinde hala ‘’tek millet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak’’ anlayışının hakim olduğunu görüyoruz.
Bugün ,kimilerince dillendirilen , ‘’Sorunun Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak kültürel , demokratik hak ve özgürlüklerinin sağlanmasıyla çözümleneceği ‘’ şeklindeki bir yaklaşımın bile bir bütün olarak devlete eğemen olmadığını görmekteyiz.
Oysa ki, yaşanan ‘’29 isyan’’dan ve son 30 yılda yitirilen 100 bini aşkın candan sonra gelinen nokta bu olmamalıydı.Bugün saygıyla yaddettiğimiz Seyit Rıza’nın 77 yıl önce, idama giderken söylediği gibi, gerçekten de bu yaklaşım ‘’ayıptır, günahtır, zulümdür’’.
Onun için de ‘’bu ayıp, bu günah ve bu zulüm’’ tekerrür etmesin, artık bunun bir milletin özgürlüğü sorunu olduğu , Kürt ve Kürdistan sorunu olduğu kabul edilsin, bu ‘’tekçi’’ siyasete son verilsin diyoruz. Bunu esas alan bir ‘’çözüm süreci’’ başlatılsın diyoruz.
Sorunu sürüncemeye bırakmaya, ötelemeye, bir vatandaşlık sorunuyla, sadece bir insan hakları ve demokrasi sorunuyla sınırlamaya çalışan yanlış siyasetlerle bir 90 yılımızı daha heba ettirmeyelim diyoruz.
Kürdistan halkının kendi kendisini özgür bir şekilde yönetebileceği bir statü olsun diyoruz.
Güney Kürdistan’daki federe devlet tecrübesi , bizler için de bir örnek oluşturabilir diyoruz. Eşitlik ve adalet temelinde, Kürdistan ve Türkiye’nin ortaklığını ifade eden federe bir devlet, her iki halkın da özgür geleceğini sağlayabilir diyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yıllardır sürdürmüş olduğu ve aslında gerçek ‘’bölücülüğü ve ayırılıkçılığı’’ ifade eden ‘’tekçi’’ siyesette ısrarcı olması , doğal olarak Kürdistan halkının federe çözüm dışında, konfederal ya da ayrı devlet seçeneğini de kullanma hakkını gündeme getirecektir diyoruz.
Türkiye’deki demokrasi, özgürlük ve adaletin gelişmesine büyük değer veriyoruz. Türkiye’de yaşayan milyonlarca Kürdün ulusal ve demokratik hak ve özgürlüklerinin sağlanmasının Türkiye’deki demokratikleşme ve özgürlük mücadelesinin önemli bir bileşeni olduğuna inanıyoruz.Türkiyeli Kürtlerin mücadelesinin Kürdistan özgürlük mücadelesi ile koordineli bir örgütlenme ile yürütülmesi gerektiğini söylüyoruz.
Kendimizi bir kişi, grup, sınıf, din, mezhep partisi olarak tanımlamıyoruz. Kürdistan toplumunun en geniş kesimlerini kucaklayacak bir kitle partisine ihtiyaç olduğunu söylüyoruz.
Kendisini hangi etnik , sınıfsal, dinsel, mezhepsel kimlikle ifade ederse etsin, herkese düşünce ve örgütlenme özgürlüğünü savunuyoruz.
Siyaseti meşru yol ve araçlarla, açık,demokratik yöntemlerle, sivil ittiatsizliği esas alarak, şiddete yönelmeden geliştireceğimizi söylüyoruz.
İki yıldır sürdürülen ve adına ‘’ çözüm süreci’’ denilen PKK-Devlet diyaloğunda kan dökülmemesini, canların yitirilmemesini , bu sürecin en önemli kazanımlarından birisi olarak görüyoruz. Siyasetin şiddet dışı yöntemlerle sürdürülmesi de yine diğer bir önemli kazanım olarak öne çıkmaktadır. Biz bu olumlu boyutlarıyla sürecin devamından yanayız.
Ama açıktır ki, 2 yıldır ‘’çözüm süreci’’ ile neyin nasıl çözüleceği konusunda somut bir tanımlama ve program ortaya konulmamıştır. Görüşmelerin sadece PKK ve devlet ekseninde sürdürülmesi büyük bir eksikliktir, sorunun gerçek çözümünü sağlayamayacaktır.
Devletin izlemiş olduğu bu siyaset, sorunu salt PKK’nin silahsızlandırılmasına indirgediği , Kürt ve Kürdistan sorununun çözümünü sürüncemeye bırakan ötelemeci bir yaklaşıma sahip olduğu kanaatini bizlerde güçlendirmektedir.
Bu sorunun muhatabı olarak bir Kürdistan tarafı olmalıdır. Bu taraf da, ancak Kürdistan toplumunun tüm etnik, dinsel, mezhepsel ve sosyal kesimlerinin temsilcilerinin, tüm siyasal renklerinin bir araya gelerek , kendi aralarında oluşturacakları bir ulusal temsil kurulunun kısa, orta, uzun vadeli programlar oluşturmasıyla ifadesini bulabilir. İşte devlete muhatab olması gereken taraf, sözünü ettiğimiz Kürdistan toplumunun bu temsil gücü olmalıdır.
Dünyada ulusal sorunların nasıl çözüldüğüne dair onlarca örnekten söz edebiliriz. Her birinin özgün yanları olmakla birlikte, bu türden sorunlarda taraf olanların yanısıra, uluslararası gözlemci ve garantörlerin de olduğu ortak bir özelliktir. Kürt ve Kürdistan meselesinin çözümü konusunda da bizim önerimiz, sözünü ettiğimiz tarafların görüşmelerinde garantör olan ,taraflarca kabul gören uluslararası gözlemcilerin mutlaka yer almasıdır. Bu yol , daha kısa süre içinde gerçekçi çözümlere de kapı açabilir .
Bu sürecin gerçek bir ‘’çözüm süreci’’nin başlangıcı olabilmesi için, herhangi bir şarta bağlı olmaksızın,kimi acil adımların atılması gerektiğine inanıyoruz.
-Kürtlerin varlığı, ana dille eğitim hakkı, Kürtçenin resmi dil olması, Kürtlerin kendi kimlikleriyle örgütlenme ve düşünce özgürlüğü yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulmalıdır.
-Tüm tutsakların, dağdakilerin, yurt dışına çıkmak zorunda kalanların özgürlüğü için tüm yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
-Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na Türkiye tarafından konulan şerhler kaldırılmalıdır.
-Savaşın yarattığı ekonomik, sosyal, kültürel tahribatların giderilmesi için, Kürdistan’da pozitif ayırımcılık temelinde özel destek programları uygulanmalıdır.
Saygıdeğer basın mensupları, değerli konuklar, sevgili arkadaşlar
Kürdistan Özgürlük Partisi ‘’özgürlük’’ şiarıyla yola koyulmaktadır. Kürdistan’ın özgürlüğü için, Kürtlerin özgürlüğü için, tüm etnik azınlıkların özgürlüğü için, tüm dinsel, mezhepsel inanç gruplarının özgürlüğü için, bireyin özgürlüğü için, kadının özgürlüğü için, gençlerin özgürlüğü için yola koyulmaktadır.
PAK, hiç bir millete düşmanlık yapmamak kaydıyla, dünyada Kürtlerin dostunu artıran, düşmanlarını azaltan bir siyaseti geliştirmek için yola koyulmaktadır.
PAK, dünyanın neresinde olursa olsun ,Kürtlere yapılacak her türlü haksızlık ve saldırıyı kendisine yapılmış sayacaktır.Ve dünyanın neresinde olursa olsun Kürtlerin her kazanımını kendi kazanımı olarak görecektir.PAK bu anlayış ve ruhla yola çıkmaktadır.
PAK, Kobani’de Güney Kürdistan Hükümeti Pêşmerge gücünün desteğiyle, YPG’nin sürdürmüş olduğu direnişi ulusal duygularıyla ve tüm gücüyle destekliyor. Dihok Mutabakatı’nın uygulanmasının yaşamsal önemine dikkat çekiyor, Kürtlerin Rojava’daki birliğinin özgürlüğü getireceğine inanıyor. Güney Kürdistan Hükümeti’nin Şengal’in kurtarılması için yürüttüğü mücadelenin özgürlük ve bağımsızlık yolunda tarihi bir hamle olduğuna inanıyor.Şengal ve Kobani, Kürdistan tarihine ulusal birlik ve kendi kaderini özgürce belirlemenin sembolleri olarak geçeceklerdir.
Türkiye halkı, aydınları ve medyasının, büyük çoğunlukla devletin 90 yıllık ‘’tekçi’’ siyasetine sessiz kalarak ya da destekleyerek, aslında kendi özgürlüklerinin de yok edilmesine yol açtıklarını düşünüyoruz. PAK, Kürtlerin özgürlüğünün Türkiye halkının da özgürlüğü olduğuna inanıyor. Türkiye’nin özgürlük, değişim, demokrasi ve adalet isteyen en geniş kesimlerini ‘’devletin tekçi siyaset ve uygulamalarına hayır’’ demeye çağırıyor.
PAK, sessiz çoğunluğun derinlerden gelen sesini duyarak, onun sesini örgütleyerek , onun örgütü olarak Kürt ve Kürdistan sorununda bir taraftır ve bu bilinçle yola koyulmaktadır.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
22.11.2014
Mustafa Özçelik
Partiya Azadiya Kurdistanê(PAK-Kürdistan Özgürlük Partisi) Genel Başkanı