KÃœRDÄ°STANÄ° PARTÄ°LERÄ°N Ä°KÄ° GÃœNLÃœK TOPLANTISI SONA ERDÄ°

14-15 Aralık günlerinde Diyarbakır’da bir araya gelen Kürdistani Parti ve Hareketlerin toplantıları, yoÄŸun bir gündemin ardından alınan bir dizi kararla sona erdi.

AZADÃŽ HAREKETÄ°, PAK, KDP-BAKUR, ÖSP ve PSK yetkililerinin katıldığı Diyarbakır’daki iki günlük istiÅŸare tonlantıları sonucu; savaşın sivil alana ve meskun mahallere taşınması, mevcut çatışmalar, halkın mal ve can güvenliÄŸinin ihlal edilmesi, ÅŸehirlerin ve kültürel mirasın tahribi, ailelerin ve on binlerce vatandaşın çatışmalar nedeniyle göç etmesi, Kürdistan meselesinin barışçıl yöntemlerle ve siyasi diyalog yoluyla çözüme kavuÅŸturulması tartışıldı.

Sonuç bildirisinin yarın açıklanması beklenirken, çözüme dair halkın ve Kürdistan’daki siyasilerin, aydın ve kanaat önderlerinin, halktan kiÅŸilerin, din adamlarının ve deÄŸiÅŸik aidiyetleri temsil edenlerin fikirlerinden istifade edilmesi ve bu doÄŸrultuda çözüm önerilerinin somutlaÅŸtırılmasının da ele alındığı bildiriliyor.

Buna ilişkin önemli adımların ilerideki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı gelen bilgiler arasında.

Part.KurdKürdistani parti ve hareketler, daha önce değişik açıklama ve etkinlikleriyle mevcut çatışmaları Kürdistan halkının maslahatına bulmadıklarını açıklamış ve bu doğrultuda birçok diplomatik görüşme yapmıştı.

Kürdistani Parti ve Hareketlerin ortak bir platformda bir araya gelmesi ve siyasi bir ittifak sağlanması çalışmaları da devam ediyor.

Hak-Par ve KDP-T’nin ittifaka dair nihai kararlarını vermemesi nedeniyle bu konunun tehir edildiÄŸi, edindiÄŸimiz bilgiler arasında.

Hüda-Par’ın bu ittifaka dahil olup olmayacağı ise belirsizliÄŸini koruyor. Barzani’nin son Ankara ziyaretinde Hüda-Par’ın da bulunması bu yöndeki iddiaları güçlendiriyor. Hüda-Par’ın bu güne kadar ittifak görüşmelerine katılmadığı, ancak OrtadoÄŸu, Türkiye ve Kürdistan’daki geliÅŸmeler ekseninde bu ittifaka yakınlaÅŸtığı söyleniyor.

ABD, AKP Hükümeti ve Barzani’nin ÅŸahsında Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Kuzey’deki siyaseti çoÄŸullaÅŸtırma çabalarıyla bu geliÅŸmelerin birbiriyle alakalı olup olmadığı bilinmiyor. Lakin Rojava’da ve Kuzey Kürdistan’da tekçi siyasi yapıdan bu çevrelerin rahatsız olduÄŸu biliniyor.

Kürdistani Parti ve Hareketlerin ittifak arayışı ile Kuzey Kürdistan ve Türkiye’ye hitap edecek geniÅŸ tabanlı bir siyasi parti arayışı paralel yürütülüyor. Bu iki arayışın farklı yönleri olmasına raÄŸmen, benzer yönleri de bulunmaktadır.

Bu noktada merak edilen konu, HDP ile seçim ittifakı yapan ÖSP ile AZADÃŽ HAREKETÄ°’nin bu ittifakta yer almış olmalarından dolayı, bu geliÅŸmelerdeki rollerine iliÅŸkindir. Barzani ile görüşmede ÖSP ve AZADÃŽ HAREKETÄ°’nin olmaması tartışılmaya devam ediliyor. Bu iki kesimin çaÄŸrılmasını KDP’nin mi, yoksa HDP ile ittifaktan dolayı AKP Hükümetinin mi engellediÄŸine dair cevaplar netleÅŸmiÅŸ deÄŸildir.

BilindiÄŸi gibi, Suriyeli muhaliflerin Riyad’daki toplantısına Türkiye Hükümetinin engellemesi sonucu PYD katılamamıştı. Aynı ÅŸekilde ÖSP ve AZADÃŽ HAREKETÄ°’nin Ankara’da Barzani ile yapılan görüşmeye katılmasının AKP Hükümeti tarafından engellenmesi de yüksek bir ihtimal olarak dillendiriliyor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *