EM LI SER AŞITIYÊ WERIN BA HEV, DI TIFAQÊ DE HEYATÊ BIBÎNIN

BARIŞTA BULUŞALIM, İTTİFAKTA HAYAT BULALIM

Ji Rayagiştî ya Kurdistanê û Tirkiyê re

EM LI SER AŞITIYÊ WERIN BA HEV, DI TIFAQÊ DE HEYATÊ BIBÎNIN 

Bi Navê Xwedayê Rehman û Rehîm 

‘’Aşitî hîn bi xêr e.’’ (Sûreya Nîsayê, ayeta 128emîn) 

‘’Hûn hemû bi awayekî komî daxilê aşitiyê bibin.’’ (Sûreya Beqereyê, ayeta 208emîn) 

Em wek HEREKETA AZADÎ / Ji bo Maf Dad û Azadî Hereketa Îslamî ya Kurdistanê, daxwaz dikin ku; bila gelê Kurdistanê xwe bi xwe rêve bibe, bila bi zimanê dayikê perwerdehiyê bibîne, bila zimanê Kurdî bibe zimanê fermî û ev mafên tebiî bêyî ti bihaneyan û bêyî derengxistinê tavilê bên dayîn.

Em di wê baweriyê de ne ku miletên Kurdistanê û Tirkiyê dê lêgerîna xwe ya ji bo maf, dad û azadiyê bi riyên meşrû, bi diyaloga siyasî û mutabeqetek muqabeleyî karibin çareser bikin.

Em nêrîna Dewleta Tirk ya li meseleya Kurd û Kurdistanê, siyaseta înkar, îmha û asîmîlasyonê ya sedan salan red dikin. Çavkaniya bingehîn ya şerê civakî û pirsgirêkan ku di derbarê Kurdan û Kurdistanê de derketine holê, ev siyaseta şaş a ku li dijî heq û heqîqetê ye.

Em rêbaza çekdarî ya têkoşîna PKKê li gorî mesleheta gelê xwe nabînin.

Em çalakiyên PKKê yên ku xisarê didin aramî, aborî, jiyana civakî û siyasî ya gelê Bakurê Kurdistanê, faaliyetên neyênî yên li Başûrê Kurdistanê û pratika wê ya ku Başûr bêîstîqrar dike û dike hedef jî rast nabînin.

Divê nerehetiya hikumet û Meclîsa Başûrê Kurdistanê cidî bê girtin û ji her cure çalakiyên ku dê xisara aborî û siyasî bidin Başûrê Kurdistanê, dûr bê sekinîn.

Divê tavilê hemû alî dawî li zimanê ku li hemberî partî, sazî û şexsên siyasî bi awayekî cudaker û neyênî tê bikar anîn, bînin û destur neyê dayîn ku medya jî ji bo vê yekê bibe alet.

Divê alî di şer û pevçûnan de nirx, rê û rêbaz û kaîdeyên însanî, exlaqî, hiqûqî bin pê nekin, divê teqez ji êrîşên li hemberî sivîlan, jinan, zarokan, zanyarên dînan (olan) û xwezayê dûr bisekinin. Divê di vê mijarê de îhlala mafan bi awayekî samîmî bê lêkolînkirin û divê kesên tawanbar çi cezayî heq dikin, bi wî cezayî bên ceza kirin.

 

Em him daxwaz dikin him jî bala aliyan dikişînin ser ku;

Bila li Kurdistanê û Tirkiyê aşitî û pêşketina aborî û civakî bê dabîn kirin,

Bila mafê herkesî û her alî yê rêxistinbûnê û siyasetê bê parastin,

Bila di derbarê meseleya Kurd û Kurdistanê de çareseriyek adilane û mayînde bê dîtin,

Bila tavilê dawî li şer bê anîn û bi lez û bez û bi awayekî mayînde agirbestek bê îlan kirin,

Û bila agirbest bi gavên ku baweriyê didin, bê tehkîmkirin û di encamê de bila çek û tundî ji alavbûna mafxwestinê bê derxistin.

 

Divê dewlet jî PKK jî tavilê tundiya bi her awayî bidin rawestandin û divê li Bakurê Kurdistanê pêvajoyek aşitî û muzakereyê ku hemû dînamîkên siyasî û civakî alîgir in, bidin dest pê kirin.

 

Pêwistiya Alema Îslamê, Kurdistanê û Tirkiyê ya herî elzem aşitî, pêşketina aborî, refah û rêveberiyek adilane ye.

 

Em hevdîtina li ser aşitî ya emrê Qurana Pîroz, zexmkirina biratiya xwe, çavdêriya mesleheta miletê xwe, ometa xwe û însaniyetê wek pêwistiyek mezin dibînin.

 

Em aşitî û tifaqê dixwazin; em dibêjin bila zarokên me nemirin, bila erdnîgariya me xerab nebe, bila destkeftiyên me yên madî û manewî wenda nebin.

 

Ji Şer re Na; ku dibe sedema xisara madî û manewî,

 

Bijî Aşitî! Bijî Azadî!

 

Ji bo Maf Dad û Azadî Hereketa Îslamî ya Kurdistanê / HEREKETA AZADÎ

 

Kürdistan ve Türkiye Kamuoyuna

BARIŞTA BULUŞALIM, İTTİFAKTA HAYAT BULALIM

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

“Barış daha hayırlıdır.” (Nisa Suresi, 128. Ayet)

“Hepiniz topluca barışa girin.” (Bakara Suresi, 208. Ayet)

Biz, Hak Adalet ve Hürriyet İçin Kürdistan İslami Hareketi / AZADÎ HAREKETİ olarak; Kürdistan halkının kendi kendini idare etmesini, anadilinde eğitim görmesini, Kürd Dilinin resmi dil olmasını ve bu tabii hakların herhangi bir bahane ile geciktirilmeden hemen verilmesini talep ediyoruz.

Kürdistan ve Türkiye milletlerinin hak, adalet ve hürriyet arayışını meşru yollarla, siyasi diyalog ve karşılıklı mutabakatla çözeceğine inanıyoruz.

Türkiye Devletinin, Kürd ve Kürdistan Meselesine bakışını, yüzyıla yayılan inkâr, imha ve asimilasyon siyasetini reddediyoruz. Kürdler ve Kürdistan ile ilgili ortaya çıkan toplumsal çatışma ve problemlerin temel kaynağı, hakka ve hakikate aykırı bu yanlış siyasettir.

PKK’nin sergilediği silahlı mücadele yöntemini halkımızın maslahatına görmüyoruz.

PKK’nin Kuzey Kürdistan halkının huzuruna, ekonomisine, içtimai ve siyasi hayatına zarar verir nitelikteki eylemlerini, Güney Kürdistan’daki olumsuz faaliyetlerini, Güneyi istikrarsızlaştırma ve hedef haline getirme pratiğini de uygun bulmuyoruz.

Güney Kürdistan Meclisi ve Hükümetinin rahatsızlığının ciddiye alınması, ekonomik ve siyasi açıdan Güney Kürdistan’a zarar verecek her türlü eylemden uzak durulması gerekmektedir.

İlgili tarafların siyasi partilere, kurumlara, şahsiyetlere ve bir bütün olarak topluma yönelik ayrıştırıcı, ötekileştirici, kışkırtıcı bir dil kullanmasına ve medyanın buna alet olmasına derhal son verilmelidir.

Taraflar; savaşlarda, çatışmalarda uyulması gereken insani, ahlaki, hukuki değer, kural ve kaidelerin dışına çıkmamalı; masum sivillere, kadınlara, çocuklara, din adamlarına ve tabiata yönelik saldırılardan kesinlikle uzak durmalıdır. Bu hususta meydana gelen hak ihlalleri titizlikle soruşturulmalı ve suçlular hak ettikleri şekilde cezalandırılmalıdır.

***

Kürdistan’da ve Türkiye’de barışın, iktisadi ve içtimai gelişimin sağlanmasını,

Herkesin ve her kesimin rahatça örgütlenme, siyaset yapma hakkının korunmasını,

Kürd ve Kürdistan Meselesine adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını,

Mevcut çatışmalı halin derhal sonlandırılarak, acil olarak kalıcı bir şekilde ateşkes ilan edilmesini,

Ateşkesin güven artırıcı adımlarla tahkimini ve neticede silahın, şiddetin bir hak arama aracı olmaktan çıkarılmasını hem talep ediyor hem de taraflara ihtar ediyoruz.

***

Devlet ve PKK’den kaynaklı her türlü şiddet derhal durdurulmalı, Kuzey Kürdistan’daki tüm siyasi ve içtimai dinamiklerin taraf olduğu bir barış ve müzakere süreci başlatılmalıdır.

İslam Dünyası, Kürdistan ve Türkiye’nin en acil ihtiyacı barış, iktisadi kalkınma, refah ve adil bir yönetimdir.

Kur’an-ı Kerim’in emri olan barışta buluşmayı, kardeşliğimizi pekiştirmeyi, milletimizin, ümmetimizin ve insanlığın maslahatını gözetmeyi büyük bir gereklilik olarak görüyoruz.

Barış ve ittifak istiyoruz; evlatlarımız ölmesin, coğrafyamız harap olmasın, maddi ve manevi kazanımlarımız yok olmasın diyoruz.

***

Maddi ve manevi zararlara neden olan savaşa hayır!

Yaşasın Barış! Yaşasın Özgürlük!

Hak Adalet ve Hürriyet İçin Kürdistan İslami Hareketi / AZADÎ HAREKETİ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *