Türkiye solu Öcalan’ın çaÄŸrısını nasıl gördü?

PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen heyet, PKK’ye silah bırakma ve kendini feshetme çaÄŸrısını dün açıkladı. ÇaÄŸrıya sosyalist partilerden gelen yorumları derledik.

İmralı Adası’na giden 7 kiÅŸilik DEM Parti Heyeti, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çaÄŸrısını dün İstanbul, BeyoÄŸlu’nda açıkladı.

DEM Parti İmralı Heyeti’nin mesajını açıkladığı Abdullah Öcalan, “Silah bırakma çaÄŸrısında bulunuyor ve bu çaÄŸrının tarihi sorumluluÄŸunu üstleniyorum. Varlığı zorla sona erdirilmemiÅŸ her çaÄŸdaÅŸ cemiyet ve partinin gönüllü olarak yapacağı gibi devlet ve toplumla bütünleÅŸme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir” dedi.

16

Türkiye solu Öcalan'ın çağrısını nasıl gördü? - Sayfa 2

‘TKP, SİLAH BIRAKMA ÇAÄžRISINA OLUMLU ANLAM YÜKLEMEKTEDİR’

Öcalan’ın mesajı sonrası sosyalist partilerden açıklamalar yapıldı.

Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) X hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye’de yurttaÅŸlarımızın etnik kökenleri nedeniyle birbirinden uzaklaÅŸmasına, kanlı bir hesaplaÅŸmanın içine sürüklenmesine, emekçi halkın bölünmesine, sorunların gerçek çözümünden uzaklaÅŸmasına neden olan çatışmaların sona ermesi, kullanılan ifadeyle ‘silahların susması’ karşı çıkılması mümkün olmayan bir geliÅŸmedir. TKP bu doÄŸrultuda yapılan çaÄŸrılara, varılan ya da varılacak anlaÅŸmalara olumlu bir anlam yüklemektedir” denildi.

26

Türkiye solu Öcalan'ın çağrısını nasıl gördü? - Sayfa 3

Açıklamanın devamında ise ÅŸu ifadeler kullanıldı: “…Bundan on yıl kadar önce de dillendirilen ‘Türkler ve Kürtler ittifak yaparsa Türkiye bölgenin en önemli gücü olur’ tezi, bugün sürecin muhatabı olan taraflarca yine gündeme getiriliyor. Türkiye’nin sorunları, bölgesel rekabet ve çatışmalarda hamle yaparak çözülmez, tersine yeni sorunlar üretilir. TKP geçmiÅŸte olduÄŸu gibi bugün de Yeni Osmanlıcı bir perspektifle Türkiye’nin bölgesel iddialarını artırmaya çalışmasının büyük maliyetleri olacağı konusunda halkımızı uyarmaktadır. Aylardır kimi yayın organlarında açık bir biçimde savunulan yayılmacı, fetihçi stratejilerin ülkemiz ve halkımız için yıkımdan baÅŸka sonuç vermeyeceÄŸi ortadadır. Sınırlarımızın ötesinde hak iddia etmek yerine kendi topraklarımızda bağımsız, egemen, refah içinde bir ülke yaratmalı, yurttaÅŸlarımızın eÅŸitlik içinde özgürce yaÅŸamasını saÄŸlamalıyız.”

36

Türkiye solu Öcalan'ın çağrısını nasıl gördü? - Sayfa 4

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da sosyal medya üzerinden bir paylaşımda bulunarak sürece dair açıklamada bulundu.

BaÅŸ, “Tarafız! SavaÅŸa karşı Barış, Emperyalizme karşı Bağımsızlık, FaÅŸizme karşı Özgürlük, GericiliÄŸe karşı Laiklik, Saray’a karşı Demokrasi, EÅŸitlik, Özgürlük ve KardeÅŸlik için Sosyalizm mücadelesini büyüteceÄŸiz…” ifadelerini kullandı.

46

Türkiye solu Öcalan'ın çağrısını nasıl gördü? - Sayfa 5

‘KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜM SÜRECİNDE YENİ BİR EŞİK’

Emek Partisi’nden (EMEP) de Genel Başkan Seyit Aslan imzasıyla “Ülkede demokrasi, bölgede barış talebini yükseltmeye devam edeceğiz!” baÅŸlığıyla bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan örgütüne yapmış olduğu ‘kongre toplama, silah bırakma ve kendini feshetme’ çağrısının Kürt sorununun çözüm sürecinde yeni bir eşik olduğu açıktır. On yıllardır süren çatışmaların sona ermesi, sürecin demokratik tartışma zemininde ele alınması ve demokratik yollardan çözülmesi için bir fırsattır. Mücadelenin demokratik bir ortamda ve zeminde verilmesi, tartışmaların önünün açılması açısından önemlidir. Kürt sorunu bölgede geniş̧ bir alanı etkileyen ve son Kürt isyanı olarak tanımlanan bir hareketin silahları bırakma çağrısı elbette pek çok alanda yansımaları kaçınılmaz olacaktır. Hem Türkiye coğrafyasında hem Ortadoğu’da etkileri görülecektir” ifadeleri kullanıldı.

56

Türkiye solu Öcalan'ın çağrısını nasıl gördü? - Sayfa 6

‘GENEL BİR SİYASİ AFFIN YOLU AÇILMALI’

Açıklamanın devamında ÅŸunlar denildi: “Öncelikle Kürt halkının temsilciler ile oturup konuşmak, tüm toplum kesimlerinin sürece katılmasını sağlayacak adımları atmak, bu sürecin barışla, çözümle sonuçlanacağı koşulları oluşturmak zorundadır. Sorunun çözümü için gerekli yasal düzenlemeleri yapacak, cezaevinde adeta rehin tuttuğu binlerce siyasetçiyi bırakacak düzenlemeleri yapmalı, genel bir siyasi affın yolunu açmalıdır.

KAYYIM SİYASETİNE SON VERİLMELİ

Kayyım atanan belediyelerdeki sürece son vermeli ve seçilen belediye başkanları göreve başlatılmalı ve kayyım siyasetine son vermelidir.

Anadilinde eğitim başta olmak üzere taleplerin karşılanması için adımlar atılmalıdır. Sınır ötesi operasyonlarına son vermeli, siyaset yapanlar üzerindeki baskılar, tutuklamalar son bulmalıdır.

‘DÜZENLEMELER HIZLA YAPILMALI’

Kürt halkının ulusal taleplerini karşılayacak düzenlemeler hızla yapılmalıdır. Toplumda demokratik hak ve özgürlükler alanını genişletecek adımları atmak iktidarın görevleri arasındadır. Bu adımlar atılmadan süreç işletilmeden sadece sözlü yapılan açıklamaların karşılığı olmayacaktır.”

(HABER MERKEZİ)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *