İbrahim GÜÇLÜ
Kürdistan’ın Kuzeyindeki 6 Parti-Örgüt (Azadi Hareketi, PAK, PDK-Bakur, Pêlkurd, PSK, TEVGER) bir araya gelip, Kürdistan Federe Devleti ve Güney-Batı Kürdistan’daki gelişmeleri ele alıyorlar. Tartışma sonucunda bu gelişmelere karşı ortak bir tutumun belirlenmesi için, bağımsız yurtsever Kürtleri de toplantıya çağırmaya karar veriyorlar. Toplantının gündemini yazılı hale getiriyorlar. Toplantı günü için de 10 Ocak 2021 tarihini tespit ediyorlar.
Bu karar bağlı olarak benim de toplantıya katılmam için çağrı yapıldı. Kürtçe hazırlanan davetiye bana da gönderildi. Ben de toplantıya katıldım.
Toplantı ZOO üzerinden gerçekleşti. Toplantıya 30 kişi katıldı.
HAK-PAR da gözlemci olarak toplantıya katıldı.
-TOPLANTININ YAPILMASI; toplantıya bağımsız yurtseverlerin, HAK-PAR’ın da çağrılması-katılması olumludur.
*KÜRDİSTAN’IN KUZEYİNDE İKİ GRUBUN, PÊLKURD, TEVGER ÖRGÜTLERİNİN MİLLİ SİYASİ SAHAYA İNMESİ YENİ BİR DURUMDUR…
PÊLKURD VE TEVGER örgütleri, Kürdistan kamuoyu tarafından bilinmeyen iki örgüttür. Benim bilgilerim bana anlatıyor ki, PÊLKURD, çoğunlukla eski İzmir DDKD’lilerin bir kesimi tarafından kurulan bir örgüttür. TEVGER de, çoğunlukla eski KUK’lulardan kurulan bir örgüttür. Bu gurup, bu bileşimle siyasi arenaya inmek istemiyordu. Yeni, eski geleneklere dayalı olmayan bir örgüt-parti kurmak istiyorlardı. Anlaşılıyor ki, o amaçlarında başarıya ulaşamadılar. Mevcut konumlarıyla Kürdistan’da milli siyasi sahaya indiler.
Her iki örgüte de başarılar diliyorum. Hayırlı olsun diyorum.
Toplantıda da bu dileklerimi dile getirdim.
*TOPLANTIDA, ÖZGÜRCE VE METODA UYGUN HER KATILIMCININ GÖRÜŞ BELİRTMESİ OLUMLUYDU…
Toplantı PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik tarafından yönetildi.
Toplantıda özgürce, metoda uygun bir tarzda tartışmalar yapıldı. Parti-Örgüt temsilcilerine 10 dakika, bağımsız yurtseverlere 6 dakika konuşma hakkı tanındı.
Toplantıda her katılımcının özgürce konuşma yapmasına ve düşüncelerine dile getirmesine olanak tanındı.
Parti-Örgüt temsilcilerinin bir kesimi 10 dakikadan daha az konuşarak, katılımcılara daha fazla olanak tanıdıklarını açıkladılar.
Toplantı üç aşamalı yürütüldü.
Birinci aşamada, belirlenen süre içinde parti-örgüt ve yöneticileri, diğer katılımcılar görüşlerini belirttiler.
İkinci aşamada, konuşmalar üç dakika ile sınırlandırıldı.
Üçüncü aşama, karar aşaması oldu.
Ben her üç aşama da görüş ve önerilerimi sundum.
*DAVETİYEDE GÜNDEM BELİRLEYEN PART-ÖRGÜTLERİN, GÜNDEMİ ANLAMSIZLAŞTIRAN AÇIKLAMALARI OLUMSUZDU VE TOPLANTIYI BAĞLAMINDAN KOPARDI VE GÜNDEMİN EROZYONUNA YOL AÇTI…
Parti-Örgütlerin bir kesimi görüşlerini açıkladıklarında, farklı bir gündem belirlemeye, o gündem üzerinde görüşlerini açıklamaya çalıştılar. Kürdistan Federe Devleti ve Güney-Batı Kürdistan’daki gelişmeler, PKK’nın yaptıkları, buna karşı tespit edilecek politika konusunda hiçbir açıklama yapmadılar. Ben, gündem tespit eden parti-örgütlerin, kendi gündemlerinden habersiz ya da dışında davranış göstermelerinde şaşkınlığa uğradım. Diğer katılımcıların da şaşkınlık geçirdiklerini tahmin ediyorum.
*BAZI PARTİ-ÖRGÜTLERİN, “KÜRDİSTAN FEDERE DEVLWETİNDEKİ GELİŞMELER GÜNDEMDEN ÇIKTI”, “KÜRDİSTAN FEDERE DEVLETİ VE GÜNEY BATI KÜRDİSTAN’DAKİ GELİŞMELER VE PKK STATÜSÜNDA SÖYLENECEK BİR ŞEYİMİZ YOK. SÖYLEYECEĞİMİZİ ZATEN SÖYLEMİŞİZ” AÇIKLAMASI TOPLANTIYI VE GÜNDEMİNİ ANLAMSIZ HALE GETİRMEKLE KALMADI, BAĞIMSIZ YUTSEVERELERİN TOPLANTIYA KATILIMINI VE GÖRÜŞLERİNİ DE HİÇE SAYAN BİR YAKLAŞIM ORTAYA ÇIKARDI…
Parti-örgütler, ortak toplantıyı Kürdistan Federe Devletindeki ve Güney Batı Kürdistan’daki gelişmeler hakkında yapılıyor. Bunun içinde yeni görüşlere ihtiyaç duyuluyor, bağımsız yurtseverler de toplantıya çağrılıyor.
Eğer sorun gündemden çıkmışsa, söylenecek yeni bir şey olmayacaksa neden ortak ve geniş toplantı yapıldı? Toplantı yapılmışsa böyle demeye hakkımız var mı?
Oysa toplantıda da belirttiğim gibi, PKK sorunu 45 yıldan fazladır Kürdistan’ın Kuzeyinde, 30 yıldan fazla zamandır Kürdistan’ın Güneyinde, yine on yıllardır ve özellikle de Suriye’deki 2011 ayaklanmasından sonra Kürtler ve Kürdistan için gündem olmaya devam etti. Bu gün de gündem olmaya devam ediyor.
PKK, Kürdistan Federe Devletini yıkma amacından uzaklaşmış değil.
*PARTİ-ÖRGÜTLERİN ÇOĞUNLUĞUNUN PKK’NIN KÜRDİSTAN FEDERE DEVLETİNİ YIKMA STRATEJİSİ KONUSUNDA EZBERLERİ, AYNI EZBER VE PKK’NIN STATÜSÜNDE DEĞİŞİKLİĞİ ÖNGÖRMEYEN BİR EZBER. KDP KÖKENLİLERİN TUTUMU DAHA ŞAŞIRRTICI.
Parti-Örgütleri toplantıda can kulağıyla dinledim. Parti-Örgütlerin çoğunluğunun Kürdistan Federe Devleti ve PKK’nın yıkım stratejisi hakkında aynı ezberlere sahipler. PKK’yı bir anlamda destekleyen görüşlere sahipler. Özellikle de KDP kökenlilerin yaklaşımları daha şaşırtıcı bir durumdu.
*PARTİ-ÖRGÜTLERİN BİR KESİMİNİN GÜNDEMİN DIŞINDA BAĞIMSIZ YURTSEVERLERİ DOĞRUDAN İLGİLENDİRMEYEN BİRLİK KONUSUNU GÜNDEME TAŞIMALARI VE ÖZELLİKLE DE ONU TEK GÜNDEM MADDESİ HALİNE GETİRMEK İSTEMELERİ BAŞLIBAIŞNA BİR OLUMSUZLUKTU…
Parti-Örgütlerin birliği, dayanışma modelini yaratmak, güç birliği yaratması için bağımsız yurtseverlerle toplantı yapmasına gerek yoktu. Çünkü bu sorun doğrudan onların sorunu değil.
Sonuç olarak dedim ki:
*PARTİ-ÖRGÜTLER, BAĞIMSIZ YURTSEVERLER GÖRÜŞLERİNİ VE ÖNERİLERİNİ İFADE ETTİLER. BİR ORTAK BİLDİRİ KALEME ALINMALI. BİLDİRİ, PARTİ-ÖRGÜTLERİN GÖRÜŞLERİNİ DAHA İYİ ANLAMAMIZA OLANAK SAĞLAYACAKTIR. BİLDİRİDE YAPTIĞIMIZ ÖNERİLERİN KABUL EDİLMESİ HALİNDE BİLDİRİYE İMZA ATMAMIZ SORUN OLMAYACAKTIR.
*PKK DIŞINDAKİ PART-ÖRGÜTLERİN ORTAK ÇALIŞMA YAPMALARI, GÜÇBİRLİĞİ YAPMALARI OLUMLU. AMA BU BİRLİK KÜRDİSTAN’IN KUZEYİNİN TEMSİLİ İDDİASI TAŞIMAMALI. BU TEMSİLİ YARATMA MİSYONU VE GÖREVİ İLE KENDİNİ SORUMLU TUTMAMALIDIR.
KÜRTLERİN TEMSİLİ VE İRADESİNİ DEVLET VE PKK GASP ETMİŞTİR. BUNDAN DOLAYI, BİRLİK ÇALIŞMASINDA İKİ GÜÇTEN UZAK DURULMALIDIR.
GENEL ANLAMDA ORTAYA ÇIKAN İKİ KARAR…
1-Kürdistan Federe Devleti ve Kürdistan’ın Güney-Batısı hakkında ortak bildirinin yayınlanıp-yayınlanmamasını parti-örgütlerin ortak toplantısında konuşulması ve karara bağlanması, bazı-parti ve örgütlerin bildiriye karşı olmalarından dolayı benimsendi. Eğer bildirinin yayınlanmasına karar verilirse, bütün parti-örgütlere, bağımsız katılımcı yurtseverlere bildiri taslağı gönderilecek. Ondan sonra bildiri karara bağlanacak. Benimseyenler bildiriyi imzalayacaklar.
Toplantıda parti-örgütlerin çoğunluğunu dinleyince ortak bir bildirinin yayınlanmasının zor olduğunu düşünüyorum. Yayınlansa bile mevcut ezberlerini aşmaları, bağımsız yurtseverlerin önerilerine yer verileceğini de düşünmüyorum.
2-Parti-Örgütlerin ortak çalışmaları ve güç birliği yapmaları konusu, yapılacak ortak toplantıda karara bağlanacak. HAK-PAR da toplantıya çağrılacak.
Ama ismi geçen parti-örgütlerin, siyasi çevrelerin birçok temel meselelerde görüşlerini bildiğim kadarınca, özellikle PKK konusundaki farklı görüşlerini göz önüne aldığım zaman bu parti-örgütlerin birlik oluşturmaları da hayli zordur.
Birliğin oluşması önemlidir. Ama daha önemlisi bu birliğin yaşatılması ve yürütülmesidir. Bu konuda sıkıntıların, sorunlu bir durumun olduğu açıktır.
Diyarbekîr, 12 Ocak 2021