İngiltere: Mühimmat dolu Rus gemileri Suriye’den çekiliyor

İngiltere Savunma Bakanlığı, bugün bir açıklama yaparak, son günlerde Rusya’ya ait altı donanma gemisi ile ticari gemiyi izlediklerini, söz konusu gemilerin Suriye’de kullanılan mühimmatı taşıdığını ve ManÅŸ Denizi’nden geçtiÄŸini ileri sürdü.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu gemilerin İngiltere Kraliyet Donanması ve Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından takip edildiÄŸi belirtildi. Bakanlık, gemilerin, BeÅŸar Esad’ın devlet baÅŸkanlığını bırakarak Rusya’ya kaçmasının ardından Suriye’den çekildiÄŸini bildirdi. Suriye’de Heyet Tahrir Åžam (HTÅž) öncülüğündeki silahlı gruplar, 8 Aralık 2024 tarihinde baÅŸkent Åžam’ın kontrolünü ele geçirmiÅŸ, BeÅŸar Esad ise sığınma aldığı Rusya’ya kaçmıştı. Bu geliÅŸme üzerine, Rusya’nın Suriye’de bulunan donanma ve hava üslerinin akıbeti de merak konusu olmuÅŸtu.

‘Rusya’nın OrtadoÄŸu’daki emellerine darbe’

Rusya’nın Esad’ın devrilmesinden bu yana Suriye’deki askeri varlıklarını tahliye ettiÄŸine iÅŸaret eden İngiltere Savunma Bakanlığı, bu durumu Rusya’nın ‘Orta DoÄŸu’daki emellerine bir darbe’ olarak nitelendirdi. BaÅŸkent Londra’daki Rusya BüyükelçiliÄŸi Reuters’ın yorum talebine henüz yanıt vermezken, İngiltere Savunma Bakanı John Healy, “Bu gemiler, Putin müttefiki Esad’ı terk ettikten sonra Suriye’den çekiliyor; ancak yine de silahlılar ve mühimmat dolular” bilgisini verdi. Bakanlık da konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, Suriye’deki mühimmatını çekmesinin, Rusya’nın Ukrayna’daki savaÅŸa öncelik vermesinin BeÅŸar Esad’ın iktidarını sürdürme yönündeki kabiliyetini etkilediÄŸini gösterdiÄŸi yorumunda bulundu.

Rusya’nın Suriye’nin batısındaki Lazkiye ilinde Hımeymim Hava Üssü ve Tartus’ta bir donanma üssü bulunuyor. Rusya’nın söz konusu askeri üsleri boÅŸaltacağı haberleri basına yansırken, üslerin akıbetinin ne olacağı henüz netlik kazanmış deÄŸil. Esad yönetiminin devrilmesinden sonra Rusya ve Suriye’deki yeni yönetim arasındaki en üst düzey doÄŸrudan temas geçen ay gerçekleÅŸmiÅŸ, Rusya DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov baÅŸkent Åžam’a giderek Suriye yönetiminin baÅŸkanı Ahmed el Åžara ile bir araya gelmiÅŸti. Ardından, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, 12 Åžubat ÇarÅŸamba günü Ahmed el Åžara ile telefonda görüştü. Åžam’daki geçici yönetimin Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra ise bundan günler önce ABD’nin The Washington Post (WP) gazetesine verdiÄŸi röportajda, Kremlin’le varılacak herhangi bir anlaÅŸmanın ülkeye fayda saÄŸlaması durumunda Suriye’deki Rus hava ve donanma üslerinin açık kalabileceÄŸini söylemiÅŸti. (NA)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *