Hristiyan liderler Suriye’de siyasi temsili artırmak için ”Doğu Ulusal Konseyi”nin kuruluşunu duyurdu

Hristiyan siyasetçiler ve sivil toplum aktivistleri geçtiğimiz Çarşamba günü, Suriye’deki Hristiyan topluluklarını ulusal sivil ve siyasi yaşamda temsil etmeyi amaçlayan yeni bir siyasi organ olan Doğu Ulusal Konseyi’nin (ENC) kurulduğunu duyurdular.

Konseyin kurucu üyeleri, Şam’da düzenledikleri basın toplantısında, girişimin, on yıldan fazla süren savaştan kurtulmaya çalışan ülkelerinin geleceğini şekillendirmede Suriyeli Hristiyanların aktif olarak yer almaları yönündeki acil ihtiyacı yansıttığını söyledi.

Kuruluş bildirgesine göre, ENC, siyasi süreçlerde Hristiyan temsilini savunacak, dini ve kültürel hakları savunacak ve Suriye’nin daha geniş toplumsal dokusunda Hristiyan mirasını koruyan birleşik bir ulusal kimliği teşvik edecek.

ENC’nin kuruluş bildirgesinde, özgürlük, adalet ve eşitlik üzerine kurulu modern, demokratik bir devletin inşasının temel taşı olarak “Suriye toplumunun tüm bileşenleri arasında gerçek bir ortaklık” kurulmasına olan bağlılığın vurgulandığı belirtildi.

Konsey ayrıca kapsayıcılığın ve karşılıklı tanınmanın önemini vurguladı ve çeşitliliğin bastırılmak yerine kutlandığı bir Suriye’yi savundu.

ENC’nin temel hedeflerinden biri, Suriyeli Hristiyanların farklı kültürel ve dini kimliklerini korumak ve ulusal kimliğe ayrılmaz katkı sağlayanlar olarak rollerini güçlendirmektir. Açıklamada, Hristiyan geleneklerini korumanın birleşik bir Suriye inşa etmekle çelişmediği, aksine ülkenin etnik ve dini toplulukların zengin mozaiğini tamamladığı vurgulandı.

Konsey, özellikle siyasi forumlarda savunuculuk, sivil toplum koordinasyonu ve gelecekteki anayasa tartışmaları yoluyla, çatışma sonrası Suriye’nin şekillendirilmesinde aktif rol oynamayı amaçlıyor.

Ulusal birliğin sembolik bir jesti olarak, ENK ayrıca, hem ülke içindeki hem de diasporadaki tüm Suriye topluluklarını, Şam’da düzenlenecek olan kuruluş konferansına katılmaya davet etti.

Organizatörler, konferansın “toplu eylemi, ulusal dayanışmayı harekete geçirmeyi ve Suriye’nin geleceğini belirlemede dışlanmış seslerin yükseltilmesini” amaçlayan kapsayıcı bir etkinlik olacağını söyledi. (NA)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *