11 yaşında olduğu 2014 yılındaki Ezidi Soykırımı sırasında IŞİD’in Şengal’den kaçırdığı bir kadının, Gazze’de kurtarıldığı açıklandı. Bugün 21 yaşındaki Fawzia Amin Sido, İdlib üzerinden getirildiği Türkiye’de kendisine ‘pasaport ayarlandığını’ söyledi.
IŞİD’in Şengal’deki Ezidi Soykırımı sırasında 11 yaşında bir çocukken kaçırılan Fawzia Amin Sido’nun, Gazze’de gizli bir operasyonla kurtarıldığı açıklandı. Bugün 21 yaşında olan Sido’nun yeri, Gazze’de tutulduğu yerden kaçıp Irak hükümetiyle temas kurması sonrası belirlendi. Sido, CNN International ile söyleşisinde Şengal’de esir alındıktan sonra yaşadıklarını anlattı; Irak’tan Suriye’ye, buradan da önce Türkiye’ye sonra Mısır üzerinden Gazze’ye geçirildiğini söyledi.
İSRAİL ORDUSU: KEREM ŞALOM SINIR KAPISI ÜZERİNDEN KURTARILDI
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Sido’yu esir tutan kişinin muhtemelen Gazze’deki bir İsrail saldırısında öldüğü, 21 yaşındaki Ezidi kadının da bunun üzerine kaçarak bölgede bir yerde saklandığı bilgisi verildi. Açıklamada, “İsrail, ABD ve başka uluslararası aktörlerin koordine ettiği karmaşık bir operasyonla, kısa süre önce gizli bir görev sonucunda Gazze’den kurtarılarak Kerem Şalom geçişine getirildi” denildi. İsrail ordusunun açıklamasına göre, Sido, Kerem Şalom kapısından İsrail’e girdikten sonra Ürdün üzerinden Irak’a götürülerek ailesine kavuştu. Açıklamada, operasyon kapsamında “ABD Büyükelçiliği ve başka uluslararası aktörler ile birlikte hareket edildiği” belirtildi.
‘DÖRT AYDIR TEMAS HALİNDEYDİK’
Iraklı yetkililerin açıklamalarına göreyse, Sido’yu kurtarma operasyonu dört ay sürdü. Irak Dışişleri Bakanı’nın özel kalem müdürü Silwan Sincari, Reuters’a açıklamasında daha önceki birkaç denemenin İsrail’in saldırıları nedeniyle başarısız olduğunu söyledi. Buna göre, Iraklı yetkililer, birkaç aydır Sido ile temas halindeydi ve bu bilgiyi ABD’ye iletti. Konu hakkında bilgi sahibi bir Iraklı kaynak ise Irak ile İsrail’in diplomatik ilişkileri bulunmadığını da hatırlatarak, Sido’nun Gazze’den çıkışını İsrail’in yardımıyla ABD’nin ayarladığını söyledi. Sincari, Ezidi kadının fiziksel açıdan bir sağlık sorunu yaşamadığını ama esaretle geçen yılların ve Gazze’deki kötü insani durumun ardından travmatize olduğunu anlattı.
‘SUDANİ BM GENEL KURULU SIRASINDA KONUYU AB İLE GÖRÜŞTÜ’
Öte yandan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin operasyonu doğrudan takip ettiği ve geçen ay New York’ta düzenlenen BM Genel Kurulu sırasında ABD’li yetkililerle bu konuda görüşmeler yaptığı da açıklandı.
ABD DIŞİŞLERİ: ESİR TUTAN KİŞİ KISA SÜRE ÖNCE ÖLDÜRÜLMÜŞ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da, “Washington’ın salı günü, genç bir Ezidi kadının Gazze’den güvenli biçimde tahliye edilip Irak’taki ailesine kavuşmasına yardım ettiğini” söyledi. Miller, “Irak hükümeti bizimle temas kurdu. Onun kaçtığının ve hayatta olduğunun, evine ve ailesine dönmek istediğinin haberini almışlardı” dedi.
Sido’nun 11 yaşındayken Irak’taki esir alındığını, sonrasında “satılıp Gazze’ye kaçırıldığını, kendisini esir tutan kişinin kısa süre önce öldürülmesi üzerine kaçabildiğini” anlatan Miller, “Irak hükümeti bizden, onu Gazze’den çıkarıp evine döndürmek için yapabileceğimiz her şeyi yapmamızı istedi. Son birkaç haftada, onu Gazze’den çıkarmak için bölgedeki ortaklarımızın bazılarıyla birlikte çalıştık” diye konuştu. Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi ise “Amerikan ordusunun tahliye operasyona katılmadığını” söyledi.
BAŞINDAN GEÇENLERİ CNN’E ANLATTI
Sido, Ağustos 2014’te çocukken IŞİD tarafından kaçırılması sonrası yaşadıklarını CNN’e anlattı. Esir alınmasından sonra bir süre Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki El Hol kampında da kaldığını anlatan Sido, İdlib-Türkiye-Gazze arasında nasıl kaçırıldığına dair şunları söyledi:
‘2020’DE MISIR’A UÇABİLMEM İÇİN TÜRKİYE’DE PASAPORT AYARLADILAR’
“El Hol kampına götürülmüştük. Sonrasında 2019 yılında İdlib’e kaçırıldık ve oradan da Türkiye’ye gittik. 2020’de, İstanbul’dan Mısır’ın Hurgada kentine uçabilmem, oradan da Gazze’ye götürülmem için bana Türkiye’de bir pasaport ayarladılar.”
Sido, bir yıl boyu Gazze’nin güneyindeki Refah’ta kaldığını, burada hayatın “dayanılmaz olduğunu”, İsrail’in saldırılarının başladığı Ekim 2023’ten beri de sürekli yerinin değiştirildiğini söyledi. Salı günü bir sivil toplum kuruluşu tarafından Refah’ta kurtarıldığını anlatan Sido, “Orada beni Amerikalı yetkililer aldı ve Bağdat’a dönmeme yardım etti” dedi.
Kendisini esir tutan kişinin öldürüldüğü belirtilen İsrail hava saldırısından söz etmeyen Sido, “Hamas, Ezidi olmam nedeniyle beni sürekli taciz etti” dedi; cep telefonuna format atıldığını ve ailesiyle temas kurmasının engellendiğini anlattı.
AG