Dünya gazetecileri buluştu: Ortak sorun otoriter yönetimler

Güney Kore’de 53 ülkeden 62 gazeteci buluÅŸtu: Ortak sorunlar otoriter yönetimler, saÄŸ popülist liderler ve yapay zekanın etkileri.

Dünyanın dört bir yanından gazeteciler Nisan ayının ilk haftasında cumhurbaÅŸkanını azletme sürecinde olan Güney Kore’de bir araya geldi. Düzenlenen konferansta konuÅŸulan ortak sorunlardan biri pek çok ülkeyi sarmakta olan otoriter eÄŸilimler ve saÄŸ popülist yönetimler oldu.

1964 yılında kurulan ve bugün yaklaşık 12 bin aktif üyesi bulunan Kore Gazeteciler DerneÄŸi’nin (JAK) ev sahipliÄŸinde Güney Kore’de düzenlenen Dünya Gazeteciler Konferansı’nın bu yılki ana teması yapay zekanın gazeteciliÄŸe etkisi ve iklim krizi olarak belirlenmiÅŸti.

53 farklı ülkeden 62 gazetecinin katıldığı konferansta mesleğe yönelik eski ve yeni tehditler karşısında görüşler ve uygulamalar karşılıklı olarak paylaşılırken yapay zeka ile birlikte ortaya çıkan yeni teknolojilerin etkisi de masaya yatırıldı.

Gazeteciler yapılan oturumlarda “dezenformasyon” ve “sahte haberlerle” mücadele etme ile ilgili kendi tecrübelerini anlattı. İfade özgürlüğünün giderek daralması, dünyada sürekli artan belirsizlik ortamı, saÄŸ popülist liderlerin politikaları ve otoriter yönetimler altında farklı ülkelerde devam eden halk gösterileri de önemli gündem maddeleri oldu.

Güney Kore Ulusal Meclis BaÅŸkanı Woo Won Shik açılış oturumunda yaptığı konuÅŸmada, “Dezenformasyon ve sahte haberlerin kontrolsüzce yayılması hem gazeteciliÄŸi hem de dünya çapında demokrasileri tehlikeye atıyor” diyerek, gazetecilik ve demokrasinin birlikte geliÅŸmesi gerektiÄŸine vurgu yaptı.

Yapay zeka gazeteciliÄŸi bitirecek mi?

Peki konferans katılımcıları bugünlerde çok tartışılan yapay zekanın gazeteciliği bitireceğini düşünüyor mu?

Katılımcı gazetecilerin pek çoğuna göre dezavantajları ve farklı zorlukları olmasına rağmen yapay zekayı gazetecilikte kullanmak çağa uyum sağlamak için gerekli. Yapay zekanın gazetecilik mesleğinde insanın yerini alması ise en azından şimdilik mümkün değil.

Bir konferansta çok sayıda insan
Konferansa katılan gazetecilerin ele aldığı konulardan biri de, yapay zekanın gazetecilik mesleğine olası etkileri olduFotoğraf: Welt-Journalisten-Konferenz in Seoul

“Business Insider Poland”dan Natalia Szewczak’a göre yapay zeka gazetecilere çok farklı ÅŸekillerde yardımcı olabilir ancak onların yerini alamaz. Szewczak bunu şöyle dile getirdi:

“Washington Post’tan Bob Woodward ve Carl Bernstein olmasaydı, hiç kimse ABD BaÅŸkanı Richard Nixon’ın istifasına yol açan skandal Watergate’i duymazdı. Yapay zekanın böyle bir soruÅŸturmayı yürüttüğünü hayal edebilir miyiz? Cevap basit: Hayır. Çünkü gazeteciler gizli olanı aydınlatabilir. Yapay zeka bunu yapamaz.”

İkiz bebekleri erken doğduğunda zor zamanlar geçirdiğini,  Polonya yasalarında prematüre doğan bebeklerin ebeveynleri için ek izin süresi verilmesine ilişkin bir yazı kaleme aldığını anlatan ve bunun sonucunda yasanın değiştiğini aktaran Szewczak, bunu da yapay zekanın yapamayacağını söyleyerek insan unsurunun gazetecilikteki önemini vurguladı.

Konferansa ABD’den katılan AraÅŸtırmacı Gazeteciler ve Editörler Direktörü Diana Fuentes ise yapay zeka konusunda medyanın “ÅŸeffaflık” ilkesine saygı duymasının hayati olduÄŸunu kaydetti. Fuentes bunu “İyi bir itibar inÅŸa etmek uzun zaman alır ve ne yazık ki onu kaybetmek çok kolaydır. Bu nedenle haber kuruluÅŸlarının izleyicilerine ne yaptıkları konusunda net olmaları çok önemlidir” sözleriyle açıkladı.

Güney Kore Cumhurbaşkanı azil süreci

Aylardır dünya gündeminin üst sıralarında yer bulan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile ilgili süreç de konferans sürdüğü sırada azledilme ile sonuçlandı.

Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024’te “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiÅŸ ancak meclisin oylamasıyla bu kararın kaldırılması ve Bakanlar Kurulu’nun onayıyla geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Anayasa Mahkemesi, Yoon Suk Yeol’un azledilmesini 4 Nisan’da oy birliÄŸiyle onaylarken Yoon’un sıkıyönetim kararının anayasaya aykırı olduÄŸuna da karar verdi.

Eski Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol
Güney Kore CumhurbaÅŸkanı Yoon Suk Yeol, 4 Nisan’da görevinden azledildiFotoÄŸraf: AFP

Mahkeme kararı konferansa katılan gazetecilere Siheung kentinde ulaÅŸtı. Muhalefetteki Demokratik Parti’nin Siheung Belediye BaÅŸkanı Lim Byeong Taek kararı “Demokrasimiz için harika bir gün” sözleriyle karşılarken Güney Kore Gazeteciler DerneÄŸi de yazılı bir açıklama yaparak karardan memnuniyet duyduÄŸunu ifade etti.

Anayasa Mahkemesi kararını “ülkeyi normale döndürmek için bir fırsat” olarak gören Dernek açıklamasında, “Medya, tarihi bir sınavdan geçen Kore toplumunu yeniden inÅŸa etmek için sivil toplumla birlikte çalışacak. İktidar konusunda dikkatli olmaya, ciddi ve objektif habercilik yapmaya devam ederek sorumluluÄŸumuzu üstlenmeye devam edeceÄŸiz” denildi. Güney Kore’de seçimler 3 Haziran’da düzenlenecek.

Kuzey ile Güney Kore arasında sıfır noktasında

Kore yarımadası dünya coÄŸrafyasındaki sıcak noktalardan biri ve Kuzey Kore’den yapılan nükleer silah tehditleri ile dönem dönem gerilimin tırmandığı bir bölge.

1950-1953 yılları arasında gerçekleÅŸen ve Türkiye’nin de asker gönderdiÄŸi Kore Savaşı’nın ardından parçalanmış ailelerle ilgili anılar yeni kuÅŸaklarda hala sıcaklığını ve acısını korurken yarımadadaki bu iki kavgalı kardeÅŸ arasında kalıcı barış ya da bütünleÅŸme henüz uzak görünüyor.

Güney Kore bir yandan barış içinde yaşama hedefini koruduğunu açıklarken, diğer yandan uzun çalışma saatleri ve halkının fedakarlığı ile sağlanan zenginleşme ile dünya liginde giderek yükseğe tırmanıyor.

Kore’nin güneyi ile kuzeyi arasında yer alan ve Han nehriyle de ayrılan tampon bölge Kore savaşının ardından yapılan anlaÅŸma ile saÄŸlanan iki devletli durumun on yıllardır istikrarlı ÅŸekilde sürmesine imkan veriyor.

Askerden arındırılmış bölge “demilitarized zone (DMZ)” olarak adlandırılan alanda kurulan gözlem evinden uzun mesafeli özel dürbünlerle sınırın öte tarafına yani Kuzey Kore”ye bakılabiliyor.

Güney Kore ile Kuzey Kore'yi ayıran Tongil Köprüsü'nün Güney Kore tarafında uyarıcı tabela ve levhalar
Askerden arındırılmış bölgedeki Tongil Köprüsü’nün Güney Kore tarafıFotoÄŸraf: Lee Sang-hoon/Matrix Images/picture alliance

BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in (BM) gözetimindeki alanda kurulu olan Dora Gözlemevi’nin ölümlerle artık sayıları iyice azalan ve eskiden kuzeyde yaÅŸamış Korelilerin uÄŸrak yerlerinden olduÄŸu anlatılıyor. Çünkü yüksek bir noktada kurulan gözlemevinden dürbünle karşı taraftaki bazı köylerin, evlerin ve okulların görülmesi açık ve temiz havada mümkün.

Kuzey Kore tarafında devasa frekans bozucu bir anten göze çarpıyor. Bununla Kuzey Kore’nin, Güney Kore’nin radyo-televizyon yayınlarını dolayısıyla “K-pop” olarak adlandırılan ÅŸarkılarının dinlenmesini ve tüm dünyayı bugünlerde etkisi altına alan dizilerinin izlenmesini engelleme amacı taşıdığı belirtiliyor.

Kamp Greaves turistlerin uÄŸrak yerlerinden

Bu arada DMZ bölgesinde ABD’nin 50 yılın ardından 2004 yılında terk ettiÄŸi Greaves Askeri Kampı bugün yabancı ziyaretçilere ve turistlere açılmış durumda.

ABD askerlerinin yaklaşık 50 yıl kaldığı bu kamp bugün farklı sanatçıların eserlerini sergilediği bir sanat bölgesine ve müzeye dönüştürülmüş durumda.

Güney Kore bunu yaparak iki taraf arasındaki gerilimi düşürmeyi ve savaÅŸ yerine “barış ve bütünleÅŸme” temasını ön plana çıkartmayı hedefliyor.

Sanatçı Lee Seunggeun’un “Sınırı Sakın Geçme” baÅŸlıklı dijital ışık görselleÅŸtirmesiyle sınır bölgesi tasvir ediliyor. Sınır bölgesinde 1950’li yıllarda yaÅŸanan savaşı simgeleyen kan kırmızı ve ateÅŸ sarısı renkler izleyici için bir süre sonra yerini yeÅŸil rengin huzuruna bırakıyor.

Askeri barakalardan birinde 1953 ateÅŸkes anlaÅŸmasının imzalanması ve ardından yaÅŸanan günlere dair fotoÄŸraflar ve eÅŸyalar sergilenirken bir baÅŸka alanda sanatçı Kim Myeongbeom’un “Bir” (One) adlı devasa bir geyik heykeli ziyaretçileri karşılıyor. Bu heykel Kore’nin barış içinde güneyi ve kuzeyiyle bir ulus olduÄŸunu anlatmayı amaçlıyor. (DW-T)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *