Diyarbakır’da Kürt yazarlardan okurlara çağrı

ÖZEL HABER – Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ

Kürtçe kitap basan yayıncılar, Diyarbakır’da 30 Kasım’da start alan fuarda Kürtçe eserlere gösterilen ilgiden memnun. Kürtçe yayıncılık alanında çok önemli mesafeler kaydeden Kürt yayıncılar, her yıl Diyarbakır Kitap Fuarı’na özel yeni eserlerin basımını yaptıklarını ve Kürtçe okurları daha fazla fuara katılıma davet ettiklerini söyledi.

“KİTAP TOPLANMASI AKIL ALIR ŞEY DEĞİL”

Şair Berken Bereh, geçen yıllara oranla ziyaretçi sayısında hissedilir derecede bir düşüş olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yıl ciddi oranda bir ziyaretçi vardı. İnsanlar okumaya ve kitaba acıkmışlardı ve o duyguyla katılım sağladılar. Hafta içinde birkaç kitap toplatıldı. Bu çağda kitap toplanması akıl alır şey değil. Umut ederim ki böylesi şeyler yaşanmaz. Çünkü kitap kimseyi üzmez, kimseyi kırmaz. Ayrıca, tüm eserlerimin toplandığı ‘Botanname’ adlı kitabıma da okurların ilgisi oldukça fazla ve sizin aracılığınızla tüm okurlarıma teşekkür ediyorum’’ dedi.

Fuar Berken

“BEKLENEN İLGİ OLMADI”

Yayıncı ve yazar Lal Laleş, bu yıl fuarın biraz daha sönük geçtiğini ifade ederek, “Kitap almak artık neredeyse lüks bir durum haline geldi. O yüzden kitap satışlarında hissedilir derecede azalma var. Diyarbakır halkı okumaya ve edebiyata düşkündür.

Fuar Kitap3

Ancak ekonomik nedenlerden dolayı beklediğimiz ilgiyi göremedik. Fuara katılımın daha da artması için neler yapılması gerektiğini de iyi düşünmek ve ona göre hareket etmek gerekecektir” diye konuştu.

Fuar Laleş

“EKONOMİK DURUM ETKİLEDİ”

Şair Enver Karahan da fuarın ilk günler son derece kalabalık olduğunu, ancak hafta içinde sakin geçtiğini belirterek, “Katılımın az olmasının en önemli nedeni ekonomi olsa bile, yer yer fuarın reklamının yeterince ve zamanında yapılmadığına dair eleştirileri de duyuyoruz. Yine de bir yazar olarak Diyarbakır Fuar’ında bulunmaktan dolayı son derece mutluyum’’ dedi.

Fuar Enver

Nubihar yayınevi sahibi Süleyman Çevik, Kürt Yayıncılar olarak Diyarbakır Fuarı’nı son derece önemsediklerini ifade ederek, şunları söyledi: ‘’Hafta içi ve sonrası arasındaki katılım herkesin malumu ama daha birkaç günümüz var ve fuarın son günlerinde katılımın daha da yükseleceğini umuyoruz. Alım gücünün düşmüş olması katılımı ciddi anlamda etkilemektedir.

Fuar Süleyman Çevik

Diyarbakır, biz Kürt yayıncılar için son derecede önemli bir adrestir. Zira Diyarbakır sadece burayla alakalı değildir. Bölgenin tümüne hitap eden bir kent.  Bu sadece bildiğimiz bir fuar değil, bir festival havasında geçiyor. Tüm ilçelerden ve komşu illerden insanların katılım sağlaması bunu doğrular niteliktedir. Kürt yayıncılar olarak hepimiz muhakkak geliyoruz fuara. 30’a yakın yayınevi olarak her sene birçok Kürtçe eser basıyor.

Fuar Kitap

Yayınevi olarak son 2 ay içinde yaklaşık 20 eserin basımını gerçekleştirdik. Biz Kürt yayıncılar, her sene Diyarbakır Fuarı için özel çalışmalar da yapıyoruz. Fuarlarda, eksikliklerimizi görüyoruz, yazarlarla okurlarımızı buluşturuyoruz, bir sonraki yıl yapabileceklerimizin programını hazırlıyoruz. Biz Nubihar Yayınevi olarak, Tüyap’ın ilk fuarından bu yana her yıl katılım sağladık ve Allah kısmet ederse devam edeceğiz.

Fuar Kitap2

Sizin vasıtanızla, tüm okurlarımızı fuara davet ediyoruz. Kitap almaları zorunlu değil, gelip kendi dillerinde kitap yazıldığını görsünler, kendi dillerinde yayınevlerinin olduğuna tanık olsunlar.”

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ
GE

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *