ADAMOR araştırması: Kürtlerin yüzde 63’ü, kendisini ‘ikinci sınıf’ hissediyor

ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi tarafından aylık periyotlarla yayınlanan Türkiye Endeksi Gündem Araştırması’nın kasım ayı raporu yayımlandı.

Araştırmaya göre, CHP 24.3 ile birinci parti olurken, bunu sırasıyla 20,4 ile AK Parti, 7,9 ile DEM Parti, 6,7 ile MHP, 4,2 ile Zafer Partisi, 2,7 ile İYİ Parti ve 2,0 ile Yeniden Refah Partisi izledi. Ekim ayı ile kıyaslandığında CHP’nin oy oranı yüzde 22,7’den yüzde 24,3’e çıktı. Kararsızların oranı ise yüzde 26,4 olarak saptandı. Karasızlar dağıtıldıktan sonra CHP’nin oyu yüzde 33,1, AK Parti’nin oyu yüzde 27,7 oldu.

Ankete göre, 28 Ekim tarihinde Yavuz Ağıralioğlu tarafından kurulan Anahtar Parti’nin, oy oranı ise yüzde 1,8’e erişti. 2023 Genel seçiminde MHP’ye oy vermiş seçmenin yüzde 4,5’i ve İYİ Parti’ye oy vermiş seçmenin yüzde 2,3’ü ve oy kullanmayan seçmenin de yüzde 2,4’ü bu pazar seçim olsa Yavuz Ağıralioğlu’nun kurduğu partiye oy vereceklerini belirtti.

Hükümete duyulan güvende azalma

Ankette hükümete duyulan güven sorusuna da yer verildi. Buna göre, hükümetin ekonomik sorunları çözme kapasitesi olduğuna inanların oranı yüzde 30,4, inanmayanların oranı yüzde 66,8 oldu. Geçtiğimiz nisan ayı ile kıyaslandığında hükümetin ekonomik sorunları çözme kapasitesi olduğuna inanmayanların oranı arttı.

DEM Parti seçmeninin yüzde 83’ü ‘ikinci sınıf vatandaş’ olarak hissediyor

Araştırma şirketi tarafından “Toplumsal Barış ve Kürt Sorunu” özelinde de bir anket yapıldı. Buna göre, görüşülen kişilerin yüzde 53’ü Türkiye’de kendilerini “2. sınıf vatandaş” olarak hissediyorlar. Nüfusun yarısını oluşturan kadınlar arasında, kendilerini 2. sınıf vatandaş olarak hissedenlerin oranı yüzde 58 ile erkeklere kıyasla daha yüksek oldu. Erkeklerde bu oran yüzde 51.

“2. sınıf vatandaş” olma duygusunun en güçlü olduğu kategorilerden biri, yüzde 73 ile aynı zamanda Türkiye’nin gidişatı konusunda en “endişeliler” arasında yer alan 18-24 yaş grubu oldu.

Etnik kimlikler bakımından kendilerini Kürt veya Zaza olarak tanımlayanlar kendilerini “2. sınıf vatandaş” olarak daha çok hissediyorlar: yüzde 63. Bu “memnuniyetsizliği” temsil eden bir parti olarak DEM Parti seçmenleri arasındaki oran ise yüzde 83. Bu oranlara karşı, kendilerini “2. sınıf vatandaş” hissedenlerin AK Parti tabanındaki oranı yüzde 25, MHP tabanında ise yüzde 22. Zafer Partili seçmenlerin yüzde 64’ü kendilerini “2. sınıf vatandaş” görüyorlar.

Yüzde 57,5 kürt sorununda demokratik yollarla çözüme inanıyor

Ankete katılan yüzde 57,5’lik bir kesim Kürt sorununda demokratik yollarla çözümün toplumsal barış için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyor. Kürt/Zaza grubunda bu önermeye katılanların yüzde 79’u, kendilerini Türk olarak tanımlayanlara göre (yüzde 53) daha fazla. DEM Partili seçmenlerde bu ifadeye katılanların oranı yüzde 85; Zafer Partisi seçmenlerinde yüzde 24.

Duvar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *