Yazarlar: Gilbert Mitterrand ve Dr. Frederic Tisso
Madame Danielle Mitterrand (1924 – 2011), çoÄŸu ülkede “Kürtlerin Annesi” olarak tanınmaktadır. Fransız First Lady, 1980’lerin başında Kürt meselesi ile tanıştı ve o günden itibaren Kürtlerin haklarının amansız bir savunucusu olarak büyük bir mücadele vermiÅŸtir.
Madame Danielle Mitterrand’ın mücadelesi zorlu zamanlarda oldu; o dönemlerde Kürtler Irak’ta kimyasal saldırılara maruz kalıyordu ve Enfal soykırımını yaşıyorlardı. O, Kürtlerin sesi oldu ve Kürtler için diplomasi çalışması yapıyordu. Ayrıca, Türkiye’de Kürt yazarlar ve seçilmiÅŸ milletvekilleri ile belediye baÅŸkanları hapislere atıldığında, onlar için de büyük bir mücadele verdi. KardeÅŸi kavgası döneminde Kürt güçleri barıştırma adına önemli bir rol oynadı.
12 Aralık 2024 tarihinde, Madame Danielle Mitterrand’ın doÄŸumunun 100. yılı için Kürdistan Bölgesi’nin baÅŸkenti Erbil’de görkemli bir anma töreni düzenlendi.
Tören, BaÅŸkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi BaÅŸkanı, BaÅŸbakan Yardımcısı, Fransa’nın Irak Büyükelçisi ve Fransa-Özgürlükler Vakfı (Danielle Mitterrand) Genel Sekreteri’nin katılımıyla gerçekleÅŸtirildi. Törene birçok Kürt ve Fransız yetkili katıldı. Bu tören Fransız KonsolosluÄŸu ve Kürt yetkililer tarafından organize edildi. Aynı gün, Kürdistan Bölgesi’nde Erbil ve Süleymaniye’deki Fransız okullarına Madame Danielle Mitterrand’ın adı verildi ve ona özel bir anma yapıldı.
Başkan Mesud Barzani, özel ve değerli bir konuşma yaparak Madame Mitterrand’ın rolünü övdü ve Kürt halkı olarak onun ve Fransız halkının desteğini asla unutmayacaklarını belirtti.
Baas rejiminin soykırımından kurtulan, Paris’teki Sciences Po Uluslararası Ä°liÅŸkiler Okulu’nda misafir profesör olarak çalışan Vincent Wright Kürsüsü ödülü sahibi olan Paris Kürt Enstitüsü Genel Sekreteri Dr. Nazand Begikhani de anlamlı bir konuÅŸma yaparak Madame Mitterrand’a olan minnettarlığını dile getirdi ve ÅŸunları söyledi:
“Bugün eÄŸer Madame Mitterrand burada olsaydı, Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi liderleriyle oturur ve hepimizin gönlünden geçen ÅŸu sözleri söylerdi: ‘Dar ve bireysel çıkarları bir kenara bırakın, PeÅŸmerge mücadelesini ve Enfal’in tarihini asla unutmayın. Halkınızın ulusal çıkarlarını her ÅŸeyin önünde tutun, bir an evvel birlik içinde teknokrat ve güçlü bir hükümet kurun, kadınların gücüne güvenin, parlamentoyu çalıştırın, ekonominizi düzenleyin ve bir daha asla birbirinizle savaÅŸmayın.'”
Bunlar, Madame Mitterrand’ın gerçek rüyası ve arzularıydı. Eğer Kürtlerin Annesi burada olsaydı, şunları da eklerdi:
“KardeÅŸ kavgasını unuttunuz mu? Gerçekten bu savaÅŸ bugün bitmiÅŸ mi? Erbil ile Süleymaniye arasındaki sınırlar veya PeÅŸmergenin başındaki berelerin farklı renkte olması ne anlama geliyor? O PeÅŸmergeler hakiki Kürt deÄŸil mi? Kürt anneleri yeterince acı çekmedi mi, yeterince yas tutup aÄŸlamadı mı?”
Madame Danielle Mitterrand, 1992 yılında Kürdistan Parlamentosu önünde, ardından 2009 yılında, Kürtlerin zaferlerini kutlayarak insan haklarının öneminden, Kürdistan Bölgesi için demokrasiden, özgürlüğe, eşitliğe ve adalete doğru insani bir yolda devam etmenin mutlak gerekliliğinden bahsetti.
Kürt güçleri arasındaki çekiÅŸme Danielle Mitterrand’ı büyük ölçüde üzdü. Bu makalenin yazarlarından biri olarak, Danielle’in oÄŸlu ve France-Libertes Vakfı baÅŸkanı olarak, 2021’de annemin ölümünün onuncu yıldönümünde Kürdistan Parlamentosu’na hitaben annemin mesajını hatırlatarak şöyle dedim: “Gücünüz sizin birliÄŸinizde yatıyor. Gücünüz, özgürce ve bağımsız bir ÅŸekilde arzu edilen bir geleceÄŸe sahip bir toplum modeli inÅŸa etme isteÄŸinizdeki bilgeliÄŸinizde yatıyor. Annem sizi çok takdir ediyordu.”
Lütfen daima Madam Mitterrand’ın gurur duyduÄŸu ÅŸekilde kalın ve bu büyük mirası yaÅŸatın.
Gilbert Mitterrand, Madame Danielle’in oğlu ve Fransız Libération Vakfı Başkanıdır
Dr. Frédéric Tisso, eski Fransa Konsolosu ve Kürdistan’daki Fransa Konsolosluğu’nda görev yapmıştır