Diyarbakır Barosu, “Türkiye’de Kürt meselesi bağlamında, toplumsal barış için hukuki gereklilikler ve öneriler” başlıklı raporunu açıkladı. Baro Başkanı Nahit Eren’in basın toplantısı ile duyurduğu raporda, Kürt meselesinin çözümü için ulusal ve uluslararası politika önerileri ile gerekli görülen yasa değişikliği önerileri paylaşıldı.

Toplantıda konuşan Nahit Eren, hukuki reformların Kürt sorununun çözümüne katkı sunacağına vurgu yaptı. Kürtlerin en temel haklarının dahi kısıtlandığına dikkati çeken Eren, Kürt meselesinin çözümünün tüm Türkiye’yi şekillendirecek bir dönüm noktası olacağını söyledi. Eren, “Bu çözüm ancak yeni bir anayasa ve kapsamlı yasal değişikliklerle mümkün” dedi.

 
 
 
 

 
Diyarbakır Barosu
 
@Diyarbakirbaro
Türkiye’de, Kürt Meselesi bağlamında toplumsal barış için hukuki gereklilikler ve önerileri içeren raporumuzu düzenlenen basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaştık. Rapora ulaşmak için⬇️ diyarbakirbarosu.org.tr/haberler/turki
 
 

Resim

 

Resim

 

Resim

ÇÖZÜM İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Eren, son dönemlerde Kürtçeye dönük saldırılara işaret ederek, “Kürtçe stranlar eşliğinde halay çekilmesinden kaynaklı yersiz suçlamalarla oluşturulan yargı tehditleri, yaşanan tutuklamalar ve hükmedilen cezalar, kayyım politikası ve uygulamaları, Kürtçe trafik yer işaretlerine ilişkin idari engellemeler, Kürt meselesine ilişkin uygulanagelen inkar ve red politikalarını bizlere göstermektedir” dedi.

Kürt sorununun temel bir insan hakkı sorunu olduğunu belirten Eren, temel haklarının güvence altına alınması, Kürt kimliğinin tanınması ve kültürünün yaşatılması için uluslarüstü insan hakları belgelerine uygun anayasal ve yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetti.

Eren, “Anayasal vatandaşlık, anadilde eğitim, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi taleplerin karşılanması için hukuki değişikliklerle birlikte, uluslararası bir insan hakları standardının uygulamaya koyulması ve bir bütünen temel hakların hukuki güvenceye alındığı hukuk sisteminin oluşturulması gerekmektedir” dedi.

YENİ ANAYASA KAPSAYICI OLMALI’

Kürt sorununun kalıcı bir barışçıl çözümü için yeni anayasanın önemine değinen Eren, “Kürt meselesinin çözümü için yeni bir anayasa, toplumun tüm kesimlerini kapsayıcı, özgürlükçü ve demokratik bir temele dayanmalı. Türkiye’nin çok etnisiteli yapısını tanıyan ve bu nedenle herhangi bir etnik, dini ve ya mezhepsel kimliğe atıfta bulunmayan bir başlangıç bölümü; yine herhangi bir kimlik veya sınıfa dayanmayan kapsayıcı bir vatandaşlık tanımı ve demokratik yönetimi esas alan ademi-merkeziyetçi bir idari yapılanma olmalıdır” önerisinde bulundu.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *