Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi 4. sınıf Kürtçe Bölümü öğrencilerinin staj ve formasyon haklarını, Muş’ta Kürtçe öğretmeni bulunmadığı gerekçesiyle engelliyor ve öğrencilerin stajlarını tamamlamalarına izin vermiyor.
Türkiye’de Kürtçe dili her düzeyde engel ve sorunlarla karşılaşmaya devam ediyor.
Muş’ta staj ve formasyon almak zorunda olan Kürtçe bölümü 4’üncü sınıf öğrencileri engellerle karşılaşıyor.
Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilerin staj ve formasyonlarını tamamlamalarına izin vermiyor.
Muş Alparslan Üniversitesi Kürtçe Bölümü’ne devam eden ancak ismini vermek istemeyen bazı öğrenciler karşılaştıkları engellerle ilgili Rûdaw’a şunları söyledi:
“Biz Kürtçe Bölümü 4’üncü sınıfta okuyoruz ve her bölüm gibi bizim de eğitimin son yılında bir okula gidip öğretmenlerle staj ve öğretmenlik eğitimi almamız gerekiyor. Ancak Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Muş’ta Kürtçe öğretmeni olmadığı için staj ve eğitimimizi tamamlamamıza izin vermiyor. Stajımızı tamamlamadığımızda öğretmen olamıyoruz ya da başka bir üniversiteye gidip eğitim almak zorunda kalıyoruz. Önceki yıllarda Kürtçe bölümü öğrencileri diğer branşlardan öğretmenlerle birlikte staj ve eğitimlerini tamamlamışlardı ama bu yıl bunun önüne geçildi.”
Muş Alparslan Üniversitesi Kürtçe Bölüm Başkanı Şeyhmus Orkin de Rûdaw’a konuyu şöyle anlattı:
“Bu yıl öğrencilerimizin staj ve formasyon eğitimi alma sıkıntısı var. Daha önceki yıllarda öğrencilerimiz staj ve eğitimlerini diğer bölümlerin öğretmenleriyle birlikte yapıyorlardı. Sorunu çözmeye çalışıyoruz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmelerimiz devam ediyor.”
Mardin, Muş, Bingöl ve Dersim’deki üniversitelerinde Kürtçe lisans ve yüksek lisans bölümleri bulunurken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Kürtçe yüksek lisans, Artuklu’da hem lisans hem yüksek lisans, Dicle Üniversitesi’nde ise Kürtçe doktora yapılabiliyor.
Türkiye’de şu ana kadar 2 binden fazla öğrenci Kürtçe bölümlerini tamamladı ancak atanan Kürçe öğretmenlerinin sayısı 100’ü bile bulamadı.
Bu öğretmenlerin 50’si Mayıs 2023’te, 35’i Kurmanci derslerine, 15’i de Kirmançki/Zazaki derslerine atandı.