PAK’ı Tanımlayan En Temel Prensipler

PAK Genel Başkanı  Mustafa  Özçelik’in Mehmet Şükrü Gülmüş’ün Sorusuna Yönelik Açıklaması  

Mehmet Şükrü Gülmüş, kendi facebook sayfasında yaptığı bir paylaşımda şöyle diyor: 

’’ Şimdi gerek Özçelik, gerek Tek ve Burkay…

Veya herhangi bir bu partilerin yetkililerinden biri.

Kendi aranızdaki temel farklılıkları ve HDP ile farklılıklarınız, alt alta. çok fazla teferuata sokmadan, sade, net söyler ve yazabilir misiniz?’’ 

PAK Genel  Başkanı  Mustafa Özçelik, Mehmet Şükrü Gülmüş’ün bu  sorusuna PAK olarak bir açıklık getirdi. 

PAK Basın ve İletişim Bürosu

………………………………………………………. 

PAK’ı Tanımlayan En  Temel  Prensipler 

Sayın Mehmet Şükrü Gülmüş, PAK( Partîya  Azadîya Kurdistanê-Kürdistan Özgürlük  Partisi) olarak  biz,  program, tüzük ve siyaset belgelerimizle kendimizi tarif ediyoruz.

Herhangi bir parti ile kendimizi  kıyaslamıyoruz. Ama yine de bir kaç noktayla sorunuza cevap vermeye çalışayım:

1-HDP, ”Ortak Vatan, Demokratik Cumhuriyet, Demokratik Ulus” diyor. Bu da Türk Devleti’nin ”tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet” paradigmasının farklı bir söylemle dile getirilmesidir. PAK  ise ”Kürdistan’a Özgürlük” diyor; Kürt milletinin kendi geleceğini belirleme hakkını savunuyor. Kuzey Kürdistan’ın devletleşme hakkının federasyon, konfederasyon, bağımsızlık hakkı olduğuna inanan PAK;  Bugün Kuzey Kürdistan’da Kürdistan Parlamentosu ve Hükümeti’nin olduğu, Türkiye ile eşit ortaklığa  dayalı bir federasyona da evet diyor.

2-HDP kendisine ”Türkiyeli Parti” diyor. Ama aslında programında Kürtlerin hiç bir ulusal demokratik hak ve özgürlüğüne yer vermeyen bir ”Türk partisi” kimliği taşıyor. PAK Kürt milletinin ve Kürdistan’ın varlığını esas alan Kürdistani bir partidir.

3- HDP Sayın Mesud Barzani ile görüşürken kendisini ‘’Kürdistan partisi’’ olarak lanse ediyor;Türkiye’ye döndüğünde ise kendisini ’’Türkiye’nin birlik garantisi ve harcı bir Türkiye partisi’’ olarak ifade diyor. Buna da yeri geldiğinde ‘’taktik’’ diyor. PAK ise meşru bir parti olarak kurulduğunu ilan etti.Yasal başvuruyu da mevcut Kürdistani programıyla yaptı ve yasal boşluklardan yararlanarak, yasalite hakkını da elde etti. Anayasa Mahekemesi  Başkanlığı’nın ‘’Parti isminiz ve programınız Anayasa ve partiler yasasına aykırıdır, değiştirmeniz gerekir’’ yönündeki ihtarına,’’Biz ismimizi ve programımızı değiştirmek yerine, Türkiye’deki kanunlar değişmeli ve PAK gibi partilerin önünde engel kalmamalıdır.İsmimizi ve programımızı değiştirmeyeceğiz’’ diyerek yanıt verdik. PAK Kürt milletinin varlığını, Kürdistan’ın varlığını ve siyasal statü hakkını bir ‘’taktik’’ sorun olarak görmüyor ve hiç bir şekilde ‘’takiye’’ siyaseti  yürütmüyor. Her yerde bu programına sahip  çıkıyor.

4-HDP, iradesinin İmralı’da olduğunu defalarca dile getirmiştir; PAK’ın iradesi ise siyaseti, ekonomisi ve yönetimiyle,PAK Parti  Meclisi ve Kongresi’nin elindedir.

5- PAK Kuzey Kürdistan’ın mevcut koşullarında silahlı mücadele, savaş siyasetinin doğru olmadığını, özgürlük mücadelemize zarar verdiğini düşünüyor. Kuzey  Kürdistan’ın koşulları, Güney, Rojava ve Doğu Kürdistan’dan farklıdır. Onun için de PAK sivil ittiatsizliği,  siyasal ve demokratik mücadeleyi  esas alıyor. HDP, PKK’nin savaş, çatışma, hendek, barikat siyasetine destek sunmaktadır. PAK ise bu savaşın Kürdistan’a, özgürlük mücadelemize ve halkımıza zarar verdiğini, Türk Devleti’nin Kürdistan’daki siyasal, demokratik, sivil kazanımları ortadan kaldırmak için başlattığı savaşa, PKK’nin  de çatışma, hendek ve barikat siyasetiyle daha elverişli bir zemin hazırladığını söylüyor, PAK.

6-PAK,  Kürdistan’ın dört parçasındaki tüm kazanımları kendi kazanımı olarak görüyor, sahipleniyor. Ne HDP gibi Sayın Barzani’ye ‘’DAIŞ, Erdoğan, Barzani’’ hakaretiyle saldırıyor; ne de PKK’ye ya da başka bir partiye düşmanlık temelinde siyaset yürütüyor.

7- PAK, tarihi kendisiyle başlatmıyor, kendisiyle bitirmiyor. PAK kendisini 200 Yıldır sürdürülen Kürdistan özgürlük mücadelesinin ; Şeyh Said, Seyid Rıza, İhsan Nuri Paşa, Qazi Muhamed ve Molla Mustafa Barzani’nin ; Kürdistan’ın özgürlüğü için yaşamını feda eden,  pêşmerge, gerilla, siyasetçi, yazar, sanatçı, aydın tüm emektarlar ile bugün hala bu amaçla mücadele eden herkesin mirasçısı ve devamcısı olarak görüyor.

8- PAK, Kürt milletinin ve  Kürdistan’ın varlığını esas alan, Kürdistan bayrağını ulusal bir değer olarak kabul eden, Kürdistan’a siyasal  statüye evet diyen, Kürdistan’daki tüm siyasal, sosyal, etnik, dinsel ve mezhepsel kesimlerin birbirlerinin varlığına saygı duyduğu, kabullendiği özgürlükçü, demokrat  bir anlayışla,tek tip particilik ve otoriter anlayışlara hayır diyen, Kürdistan’ın her parçasındaki kazanımı kendi kazanımı olarak gören ve koruyan bir ulusal ittifak anlayışına sahiptir. Bu prensiplere sahip her kesimle ulusal ittifaktan yanadır.

9- PAK, geçmişin hiçbir siyasal örgüt ve parti geleneğinin yeniden diriltilmesi temelinde bir parti olarak kendisini tanılamadğı gibi, herhangi bir partinin seksiyonu da değildir.  PAK yeni bir program ve yeni bir siyaset tarzıyla geçmişten bugüne  süregelen  tüm emek ve değerleri sahiplenen bir partiye ihtiyaç olduğunu söylüyor ve bu anlayışla yolunu devam ediyor.  Bu nedenle de  PAK, programı, siyasal perspektifi, örgüt ve mücadele anlayışı aynı ya da birbirlerine yakın olanların aynı partide birleşmelerinin en temel ihtiyaçlardan biri olduğunu söylemektedir.  PAK kurulmadan önce de bu anlayış ile girişimlerde bulundu. Ama istediği boyutta bir sonuç alamadı. Bugün de yine aynı anlayışa sahiptir. Bu tür parti, grup ve şahsiyetlerin ayrı ayrı duruşları  Kürdistan özgürlük mücadelesi açısından bir lükstür, enerji kaybıdır. Bu birleşme yolunda, özgürlükçü, demokrat kitlesel bir Kürdistani parti oluşturma yolunda, PAK’ın adı da, Genel Başkanı da, Yönetimi de kırmızı çizgilerimiz değildir. Bu aynı zamanda bu doğrultuda bir çağrı olarak da alagılanmalıdır. Ama elbette ki tüm Kürtleri tek partide birleştiremeyiz, bu doğru da olmaz. PAK, farklı program ve siyasal anlayışları nedeniyle  aynı partide  birleşemeyenlerin işbirliği ve ittifakını; ittifak edemeyeceklerin diyalog içinde olmalarını; diyalog geliştiremeyenlerin ise bir birlerine düşmanlık yapmamalarını en temel siyaset belgesi olarak kabul etmektedir.

10-PAK ideolojik bir parti değildir; ulusal, özgürlükçü, demokrat, Kürdistani bir partidir. PAK sosyalist, komünist, sol bir parti olmadığı gibi; İslami kimliği esas alan bir parti de değildir. PAK dindar  ve seküler demokratların ortak Kürdistani partisidir. PAK Kuzey  Kürdistan’daki tüm etnik, sosyal, dinsel, mezhepsel kesimlerin partisidir.

11-PAK, Kuzey  Kürdistan’ın özgürlük partisidir.  Parçalanmış Kürdistan’ın  birliğine ancak Kürdistan halkının özgür iradesiyle karar verilebileceğine inanır. PAK Kürdistan’ın diğer parçalarında kendi adı ya da başka isimler ile , o parçalardaki partilere karşı siyaset yürütmemektedir. PAK Kürdistan’ın diğer parçalarındaki özgürlük mücadelesine destek, dayanışma, yardımlaşmayı esas alır ve birlikte ortak ulusal kurumlaşmalar yaratmayı savunur.

12-PAK ‘’Kürdistan hemen şimdi’’  diyor; ulusal kurumlaşmaya bugünden başlayalım diyor.

13- PAK Kürdistan özgürlük mücadelesinde , Türkiye’de yaşayan milyonlarca  Kürd’ün ulusal demokaratik hak ve özgürlük mücadelesinin de savunucusu ve muhatabıdır. Türkiye’de yaşayan Kürtlerin mücadelesi Türkiyedeki özgürlük, eşitlik, demokrasi ve adalet mücadelesinin bir parçası iken; Kürdistan mücadelesi Kürdistan’ın siyasal bir statü ile kendi kendisini yönetme mücadelesidir. PAK en küçük demokratik hak ve özgürlük için mücadeleyi, Kürdistan özgürlük mücadelesinin bir parçası olarak görür.

14- PAK uluslarası platformda Kürtlerin dostunu artırmayı, düşmanlarını azaltmayı esas alan , ideolojik kalıplardan uzak bir siyaset izler.

15- PAK ‘’Kürdistan’a Özgürlük, Kürdistan’da Özgürlük’’ diyor.

01.06.2017 

Mustafa Özçelik

PAK  Genel  Başkanı

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *