Mustafa Özçelik: Dersim’de İki Gün

Mustafa Özçelik

KÜRT-KAV, Dersim Soykırımının başlangıcının 87. yıldönümü münasebetiyle 5 Mayıs günü Dersim’de moderatörlüğünü KÜRT-KAV Yönetim Kurulu üyesi sayın Mehmet Gül’ün yaptığı bir konferans düzenledi.

Konferans, Dersim’de katledilenler için saygı duruşuyla başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan KÜRT-KAV Genel Başkanı Sayın Mehmet Celal Baykara, konferansın amacını ve Dersim soykırımının beleğimizde bıraktığı derin yaraların hala da kapanmadığını dile getirdi.

Değerli Kürt akademisyen ve araştırmacılar Doç. Dr. Yalçın Çakmak, Mahmut Akyürekli ve Cemal Taş, sokırım öncesi, soykırım süreci ve sonrasına dair önemli ve değerli bilgiler sundular.

Konferansa Dersim içinden ve dışından iyi bir katılımın olması sevindirici bir tabloydu.

Sayın Mehmet Celal Baykara ve KÜRT-KAV Yönetimini bu değerli etkinliği düzenledikleri için kutluyorum. Etkinliğin Dersim’de düzenlenmiş olması da ayrı bir anlam ve önem taşımaktadır.

Biz de Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) olarak bir heyetle Dersim’deki konferansa katıldık.

Bu münasebetle 5 ve 6 mayıs günlerinde Dersim, Munzur Vadisi, Ovacık, Munzur Gözeleri ve Hozat’ı gezme fırsatı yakaladık.

6 mayıs günü, PWK heyeti olarak, değerli ağabeyimiz, arkadaşımız, dostumuz, KÜRT-KAV Genel Başkanı Sayın Mehmet Celal Baykara’nın misafiri olarak Munzur Gözeleri’nde ala balık yedik.

Bu arada yaklaşık 350 yıl önce, ailemizin öncellerinin, dedelerimizin Hozat’ın Derik köyünden Serêkanîye (Rojava Kürdistan’ındaki Serêkanî o zaman Osmanlı Devleti sınırları içindeydi) geldiklerini, orada yüz yılla yakın bir süre yaşadıklarını ve ardından Mardin’in Derik ilçesine gelip oraya yerleştiklerini; bir kısmının da tekrar Dersim’in Hozat ilçesi Derik köyüne döndüklerini bildiğim için, epeydir Hozat’ın Derik köyünü görmek istiyordum.

Bu gezimiz, bana bu fırsatı da sundu.

Kendisi de Hozat’lı olan değerli ağabeyimiz, arkadaşımız, dostumuz, KÜRT-KAV Genel Başkanı Sayın Mehmet Celal Baykara, Hozat Belediye Başkanı Sayın Aydın Kaya’nın da, Hozat’ın Derik köyünden olduğunu ve hatta benimle aynı aşiretten (Rutan) olduğunu söylemişti. KÜRT-KAV’ın Dersim’deki konferansında sayın Mehmet Celal Baykara’nın kardeşi, sayın Cîhan Baykara, beni sayın Aydın Kaya ile tanıştırdı ve kendileri beni Hozat’a, Derik köyüne davet etti. Derik’in adı şimdi Sarısaltık olarak değiştirilmiş.

6 Mayıs günü, Sayın Mehmet Celal Baykara ile birlikte Hozat Belediyesi’ni ziyaret ettik. Hozat Belediye Başkanı sayın Aydın Kaya bizi sıcak ve dostane bir şekilde karşıladı. Ardından sayın Aydın Kaya ile birlikte Derik köyüne doğru yola çıktık. Ama yoğun yağmur yağışı nedeniye, köy yolu araçların gidişine engel oluşturduğu için Derik köy merkezine gidemedik. Ama aşağı Derik köyünde Sayın Aydın Kaya’nın 94 yaşındaki saygıdeğer babasıyla, kendi evlerinde tanıştık ve Mardin Derik ile Hozat Derik arasındaki aile, aşiret bağını bizzat konuştuk. Hozat’ta geniş bir Rutan aşireti mensubunun olduğunu öğrendim.Rutanlar kurmanci lehçesiyle konuşmaktadırlar.

Dersim ve ilçelerinde, dağ, orman, yeşillik ve suyun oluşturduğu harika tabloyu, o güzelim, muhteşem doğayı ve atalarımın Mardin Derik’e göç etmeden önce yaşadıkları Hozat’ın Derik Köyü’ne gitmenin yüreğimde, beynimde, bedenimde yarattığı manevi, ruhsal, duygusal , fiziksel haz ve rahatlamanın tadıyla, Pertek’ten Keban Barajı üzerinden feribotla Elazığ yönüne yola çıktık. Elazığ’da arkadaşımız Mehmet Selim Uzun’a misafir olduk, akşam yemeğini birlikte yedik ve oradan da Diyarbakır’a döndük.

Bu gezimizde içten, dostane misafirperverlikleri için sayın Mehmet Celal Baykara, sayın Mehmet Selim Uzun ve Hozat Belediye Başkanı Sayın Aydın Kaya’ya en içten teşekkürlerimi de özellikle sunmak istiyorum.

2-199.jpg1-172.jpg3-174.jpg5-113.jpg7-073.jpg9-050.jpg10-037.jpg11-029.jpg111-001.jpg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *