Ziya Halis, 68 kuşağından. Sivas’ın Emirhan köyünden, başkaldırı yıllarının İTÜ öğrencisi. Yoksul bir köylü çocuğu olarak dünyaya geliyor. Hüzünlü bir toprakta acı hikayeler dinleyerek büyüyor.
Ziya Halis, “Mücadele Dolu Yıllarım” (Ütopya Yayınları) adlı kitabında yaşamını kaleme almış. Anılar, yakın geçmişimizin bir özeti gibi. Devlete egemen güçlerin acımasızlıklarıyla dolu bir yakın tarih özeti. Küçük Ziya, fakir ve çaresiz bir köylü çocuğu olarak, bir an önce etkili bir konuma gelmeyi hedefler. İTÜ’yü yüksek inşaat mühendisi olarak bitirir. Köyüne gider ve bölge insanlarının yaşamına katkıda bulunmak amacıyla siyasete atılır. Sivas’tan milletvekili seçilir, bakan olur. O yıllarda Türkiye, Kürt sorunuyla karşı karşıyadır.
Bunu öğrenir. Artık bakan değildir. Onu öldürecek tetikçi son anda vazgeçtiğini itiraf eder. Ziya Halis, Koçgiri’yle başlayan bir tarihin, Dersim’le süren ve günümüzde hâlâ çözülemeyen bir meselenin önemli isimlerinden birisi. Duyarlı ve açıksözlü bir Kürt-Alevi aydını olarak demokrasi mücadelesini sürdürüyor. Dersim Katliamı üzerine pek çok çalışmaya öncülük eden akademisyen Profesör Şükrü Aslan, Halis’in anılarını, kitap yayına girmeden okumuş, kitapla ilgili görüş ve önerilerini paylaşmış. Alfred de Musset: “Güzel bir anı, bu dünyada belki de mutluluktan daha gerçektir.”
Oral Çalişlar
Serbestiyet