2023’te AB’ye iltica baÅŸvuruları 1 milyonu aÅŸtı, Türkiye’den baÅŸvurular yüzde 82 arttı

AB’deki son veriler ışığında, genel olarak artan iltica arayışında Türkiye’den yapılan baÅŸvuruların artış eÄŸilimi dikkat çekti

Avrupa BirliÄŸi Ä°ltica Ajansı’nın (EUAA) çarÅŸamba günü açıkladığı verilere göre, Avrupa BirliÄŸi’ndeki iltica baÅŸvuruları 2023 yılında yüzde 18 artışla 1,14 milyona ulaÅŸtı.

Yeni veriler 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi.

27 AB üyesi ile birlikte Ä°sviçre ve Norveç’i de kapsayan çalışma sonucunda geçtiÄŸimiz yıl 2022’ye kıyasla iltica baÅŸvurularında yüzde 18’lik bir artış yaÅŸandı ve 1,1 milyon baÅŸvuru alındı. 

En çok başvuru alan ülkeler

EUAA’nın son raporunda en fazla baÅŸvuru alan ülke, baÅŸvuruların yaklaşık üçte birinin yapıldığı Almanya oldu. Bu ülkeyi Fransa, Ä°spanya ve Ä°talya izledi.

2023 yılında Almanya 334 bin baÅŸvuru ile çalışmada deÄŸerlendirilen ülkelere yapılan tüm baÅŸvuruların yüzde 29’unu alarak AB içinde sığınmacılar için en önde gelen varış noktası olma konumunu korudu.

Ancak Almanya tek başına, ikinci ve üçüncü en fazla baÅŸvuru yapılan ülkeler Fransa ve Ä°spanya’nın toplamından daha fazla baÅŸvuru alması dikkat çekti.

Fransa 167 bin baÅŸvuru ile tüm baÅŸvuruların yüzde 15’ini, Ä°spanya 162 bin baÅŸvuru ile yüzde 14’ünü ve Ä°talya da 136 bin baÅŸvuru aldı. Bu dört ülkenin aldığı baÅŸvuru sayısı, toplu olarak bu dönemde çalışmada incelenen 29 ülkeye yapılan tüm baÅŸvuruların üçte ikisinden fazlasını oluÅŸturdu.

Suriyeliler açık ara önde

BaÅŸvurularda Suriye’den gelenler açık ara başı çekmeye devam etti, bunu yine Afganistan takip etti.

2023’te 181 bin iltica baÅŸvurusunda bulunan Suriyeliler, 2022’ye kıyasla yüzde 38’lik bir artışla en fazla baÅŸvuruyu yapan ulus oldu. 

Uzun yıllardır ikinci en büyük baÅŸvuru grubunu oluÅŸturan Afganlar 2023’te de bu sırayı korudu, ancak baÅŸvuru oranı düşen tek ulus olarak öne çıktı. Afganlar 2023’te 114 bin baÅŸvuru ile 2022’ye göre yüzde 11 daha az baÅŸvuruda bulundu.

Türkiye’den baÅŸvurularda dikkat çeken artış

Türkiye’den yapılan baÅŸvurular ise en dikkat çekici artışa iÅŸaret etti. Türk vatandaÅŸları, 2022 yılına kıyasla yüzde 82’lik bir artışla yaklaşık 100 bin 870 iltica baÅŸvurusunda bulundu. 

Bunların 96 bin 147’si ilk defa baÅŸvurular olarak deÄŸerlendirildi, 37 bin 841’i karara baÄŸlanırken, 83 bin 964 baÅŸvuru hala deÄŸerlendirme aÅŸamasında. 10 bin 457 baÅŸvuru ise geri çekildi. 94 baÅŸvuru ise varış ülkesinden baÅŸka ülkeye yönlendirildi.

BaÅŸvuruların çoÄŸu Almanya’da yapıldı. Bu ülkeyi Fransa ve Avusturya takip etti. 

Rapora göre, Türklerin iltica baÅŸvuru kabullerinde son dört yılda istikrarlı bir düşüş görüdü. 2019’da yüzde 54 olan baÅŸvuru kabul oranı, 2023’te yüzde 25’e geriledi.

Öne çıkan diğer ülkeler

Güney Amerika: Venezuela ve Kolombiya’dan yapılan baÅŸvurular 2022’ye kıyasla üçte bir oranında artış gösterdi. Bu iki ülke vatandaÅŸlarının her biri 60 binden fazla baÅŸvuruda bulundu, baÅŸvuruların büyük çoÄŸunluÄŸu Ä°spanya’ya yapıldı.

Kuzey Afrika: Fas ve Mısır vatandaÅŸlarının her biri 31 bin ve 27 bine yakın baÅŸvuruda bulundu, ancak varış ülkeleri farkllık gösterdi. Faslılar çoÄŸunlukla Avusturya’da, Mısırlılar ise çoÄŸunlukla Ä°talya’da baÅŸvuruda bulundu.

Afrika: Gine ve FildiÅŸi Sahili vatandaÅŸları, çoÄŸunluÄŸu Fransa’da olmak üzere 20 binden fazla baÅŸvuru yaptı.

Filistinlilerin durumu

Uyrukları farklı şekillerde kaydedildiği için sığınmacıların tam sayısını değerlendirmenin zor olabildiğine dikkat çekilen çalışma raporunda, vatansızlık tanımına ilişkin ülkeden ülkeye değişen farklılıkların önemli rol oynadığı belirtildi.

Bu durum özellikle 7 Ekim’de Hamas’ın Ä°srail’e yönelik saldırıları ve ardından Gazze’de Ä°srail’in baÅŸlattığı savaÅŸta yerlerinden edilen Filistinlilerin durumunda öne çıktı. Filistin’in AB ülkeleri, Ä°sviçre ve Norveç tarafından devlet olarak tanınmaması durumu zorlaÅŸtırsa da, bazı tutarsız verilere raÄŸmen, daha fazla Filistinlinin bu ülkelere sığınma baÅŸvurusunda bulunduÄŸu açıkça görüldü.

Buna göre Filistinlilerin AB, Ä°sviçre ve Norveç’e 2023 yılında yaptığı baÅŸvuru sayısı yaklaşık 11 bine çıkarak ÅŸimdiye kadar kaydedilen en yüksek sayıya ulaÅŸtı. Bu rakam, 2022 yılına göre üçte iki oranında artışa iÅŸaret etti.

Rapora göre, özellikle, Yunanistan’daki baÅŸvuru sayısının aynı dönemde iki kattan fazla artmış olması ve neredeyse tamamının ilk kez baÅŸvuru olması, baÅŸvuru sahiplerinin AB ülkelerine yeni geldiklerini gösteriyor. Ancak, mevcut veriler bu kiÅŸilerin özel durumlarına iliÅŸkin ayrıntılı bilgiler sunmuyor.

Ukraynalıların durumu

Artan iltica baÅŸvurularının ötesine geçen bir diÄŸer durum da Ukraynalılarla ilgili, çünkü Ukrayna’dan gelen dört milyondan fazla yerinden edilmiÅŸ kiÅŸinin Geçici Koruma’dan yararlanması sebebiyle Avrupa ülkelerinde koruma ihtiyaçları ile gelen bireylerin toplam sayısına önemli bir katman ekliyor.

2023 sonu itibarıyla, Rusya’nın geniÅŸ çaplı iÅŸgalinin ardından ülkelerinden kaçarak Avrupa ülkelerinde Geçici Koruma’dan yararlanan Ukraynalıların sayısı 4,4 milyonu buldu. 

Bu kişilerin en fazla sığındığı ülke Çekya oldu. Onu Bulgaristan, Estonya, Litvanya ve Polonya takip etti.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *