Dersim’de tiyatro oyuncuları, Kürtçenin Kırmancki (Zazaca) lehçesine sahip çıkılması ve evlerde konuşulması için mum yakıp dua etti, ardından evleri gezdi.
Arêye Kay ve Dersim Belediyesi Tiyatro Grubu, Kırmancki/Zazaki’nin kaybolmaması ve hayatın her alanında konuşulmasını teşvik amacıyla Gole Çetu (Xızır Gölü) ziyaretgahında bir araya geldi.
Ziyaretgahta çıralar yakarak niyaz dağıtan tiyatro oyuncuları, buradan aldıkları teberikleri (şifalı olduğuna inanılan ‘okunmuş’ gıda) mahalle mahalle gezerek vatandaşlara dağıttı.
Anadil ve kültürün yok olmaması için düzenlenen etkinliğin Gole Çetu bölümüne katılan Alevi Dedesi Can Kureyş Bulut, anadilde yaptığı konuşmada dil ve kültürün önemine vurgu yaptı.
Dersim’in yöresel kıyafetler giyen tiyatro oyuncuları da gittikleri evlerde anadilin konuşulmasını istedi.
Teberik verilen yurttaşlar da anadilin önemine değinerek tiyatro oyuncularının duyarlılıklarından ötürü mutlu olduklarını ifade ederek kendilerine teşekkür etti.
Vatandaşlardan Elif Bulut, “Herkes çocukları ve torunları ile dilimizi konuşsun. Biz Kırmancız ve Aleviyiz” dedi.
Yemoş Kılıç, “Ben çocuklarımla da torunlarımla da kızlarımla da kendi dilimde konuşuyorum o yüzden bizim dilimiz hiçbir zaman kaybolmaz” diye konuştu.
Şahin Kali, “Dil üzerine yapılan çalışmalar önemlidir. İnsan kendi dilini konuştuğu zaman daha anlamlı oluyor. Önemli olan dilimizi konuşmaktır. Dilimiz kaybolursa Aleviliğimiz kaybolur” ifadesini kullandı.
Kırmancki (Zazaca) tiyatro gurubu, Arêye Kay (Oyun Değirmeni) ve Dersim Belediyesi Tiyatro Grubu kurucusu Yılmazcan Şare, Kırmanckinin (Zazaca) yok olmaması için oyuncularla birlikte farkındalık yaratmak amacıyla bu etkinliği gerçekleştirme kararı aldıklarını söyledi.
Şare, “Teberiklerimizi aldık ve Dersim’de mahalle mahalle ve evleri gezerek paylaştırıyoruz. Ve diyoruz ki, siz Xızır’ı tanıyorsanız evinizde çocuklarınızla, çarşıda, telefonda her yerde kendi dilinizi konuşun dedik. Bizim dilimiz Xızır’ın dilidir. Dilimiz ölürse her şeyimiz kaybolur. Kırmancki kaybolur, Düzgün Baba, Munzur Baba ve Haskar hepsi ortadan kaybolur. Bunların hepsi Kırmancki ile var, Türkçe ile konuşulduğu zaman anlamını yitirir. İnsan dilini kaybederse her şeyini kaybeder” dedi.
Arêye Kay tiyatro oyuncularından Senem Tacay da “Dilimiz can çekişiyor, dilimize sahip çıkalım. Dilimiz kaybolursa her şeyimiz kaybolur. Bizim dilimiz ziyaretlerimiz gibidir. Torunlarıyla, çocuklarıyla konuşsunlar, evlerinde konuşsunlar” şeklinde konuştu.
Tiyatro grubunun iki kadın oyuncusundan biri olan Yıldız Deniz ise “Ben şunu diyorum: Bir gün bir kuruma gidip vali, kaymakam ya da bakana merhaba dediğim zaman bana kendi dilimde cevap verirse o zaman bu dil kurtuldu diyeceğim” dedi.
Tiyatro gurubu, Dersim’de Kırmanckinin (Zazaca) yok olmaması için evleri gezerek teberik dağıtma etkinliğini sürdürecek.
/Kaynak: Rûdaw/