Avrupa Birliği kurumları düzensiz göçü engellemek için iltica reformunda uzlaştı.

Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkeleri, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Komisyonu uzun müzakare maratonunun ardından Ortak Avrupa Ä°ltica Sistemi (GEAS) reform metni konusunda anlaÅŸtı. Reform, AB’ye düzensiz göçü sınırlandırmayı ve kontrol altında tutmayı hedefliyor.

UzlaÅŸma haberini Avrupa BirliÄŸi Komisyonu’nun Göç ve Güvenlik Politikalarının Koordinasyonundan Sorumlu BaÅŸkan Yardımcısı Margaritis Schinas duyurdu. Avrupa Parlamentosu (AP) BaÅŸkanı Roberta Metsola da sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, “20 Aralık 2023 tarihe geçecek. AB göç ve ilticayı düzenleyen dönüm noktası niteliÄŸinde bir anlaÅŸmaya vardı. Göç ve Ä°ltica Paktı ile çözümler sunduÄŸumuz için çok gururluyum” ifadesini kullandı.

AB Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen de anlaÅŸmadan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek, “Bu, AB’ye kimin girip kimin kalabileceÄŸine insan tacirlerinin deÄŸil Avrupalıların karar vermesi anlamına geliyor. Bu ÅŸekilde ihtiyacı olan kiÅŸileri koruyoruz” dedi.

Neleri öngörüyor?
AB’de saÄŸlanan uzlaÅŸma Ä°talya ve Yunanistan gibi AB’nin göçten yoÄŸun ÅŸekilde etkilenen ülkelerini rahatlatmayı amaçlıyor. Buna göre AB’ye gelmek isteyen mülteci aday sayısının arttığı durumlarda sığınmacılar, kayıt sürecinde dış sınırlarda uzun süre tutulabilecek. AB ülkelerinde iltica baÅŸvurusu kabul edilme oranı yüzde 20’nin altında olan ülkelerden gelenlerin baÅŸvuruları doÄŸrudan burada deÄŸerlendirilecek ve 12 hafta içinde hızlı bir süreçle sonuçlandırılacak. Ä°ltica ÅŸansı olmayanlar ya da ÅŸansı düşük görülenler hızlıca sınır dışı edilebilecek. UzlaÅŸma ayrıca AB sınırlarında yer alan, yük altındaki AB üyelerine kabul programları veya tazminat ile destek verilmesini de öngörüyor. Ancak reform, Dublin kuralı olarak bilinen sığınma baÅŸvurusunun, baÅŸvuran kiÅŸinin ilk geldiÄŸi AB ülkesinde deÄŸerlendirilmesi kuralını deÄŸiÅŸtirmiyor. Bugün saÄŸlanan siyasi uzlaÅŸmanın Avrupa BirliÄŸi Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Almanya karşı çıkmıştı
Almanya iltica reformuna muhalefet eden ülkelerden biriydi. Özellikle koalisyonun ortağı YeÅŸiller insani gerekçelerle reforma baÅŸta karşı çıktı. Ancak YeÅŸiller partili DışiÅŸleri Bakanı Annalena Baerbock daha sonra uzlaÅŸmaya onay vererek Sosyal Demokrat Partili İçiÅŸleri Bakanı Bakanı Nancy Faeser’e destek verdi.

Sol Partili Avrupa Parlamentosu milletvekili Cornelia ErnstSol Partili Avrupa Parlamentosu milletvekili Cornelia Ernst
Sol Partili Avrupa Parlamentosu milletvekili Cornelia ErnstFotoÄŸraf: picture-alliance/dpa
Alman vekilden eleÅŸtiri

Sol Partili Avrupa Parlamentosu milletvekili Cornelia Ernst

AB’de saÄŸlanan iltica sistemi uzlaÅŸmasını sert bir dille eleÅŸtirdi. Ernst yaptığı açıklamada uzlaÅŸmayı, “AB’nin kuruluÅŸundan bu yana iltica ve göç hukukukundaki en büyük sertleÅŸtirme” diye nitelendirdi ve “Bireysel sığınma hakkı fiilen ölmüştür” ifadesini kullandı. Alman vekil gelecekte iltica baÅŸvurusunda bulunmak isteyenlerin sınırlarda tutuklanacağını söyleyerek, bu durumun ailelerle her yaÅŸtan çocuklar için de geçerli olabileceÄŸini belirtti.

AFP, rtr, DW / HT,EC

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *