Nurullah Timur
TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ
DEVRÄ°M PROGRAMI
- Bölüm: Mücadele Programı
Â
KÃœRT SORUNUNDA KARDEÅžLÄ°K VE BÄ°RLÄ°KTE YAÅžAM
TİP, Kürt sorununu, Osmanlı dönemindeki Kürt ayaklanmalarından bugüne ulusal mücadelelerin tarihselliği içinde ele almakla birlikte esas olarak sermaye egemenliğinin bir sonucu ve sınıf mücadelesinin bir başlığı olarak görür. Yoksul Kürt emekçilerine Türkiye işçi sınıfının önemli bir bölmesi olarak yaklaşır ve tarihsel çıkar ortaklığını öne çıkarır. Bununla birlikte, Kürt halkının eşit yurttaşlık mücadelesini destekler, anadilde eğitim ve anadilde yaşam hakkını benimser. Halklar arasında düşmanlığı körükleyen yönelimlerle mücadele eder, Türkiye’de ve bölgede yaşayan halklar arasında nefreti körükleyen yaklaşımlara karşı birlikte yaşamı ve kardeşliği savunur. Türkler ve Kürtler başta olmak üzere her kökenden yurttaşın özgürce ve kardeşlik içinde yaşayacağı bir ülkenin kurulması için mücadele eder.
TİP, Kürt halkının kendi geleceğini ve kaderini belirleme hakkını kabul eder. Bununla birlikte, bu hakkın kullanımına dair tutumunu işçi sınıfı mücadelesinin çıkarları doğrultusunda oluşturur. Kürt halkının haklı taleplerinin savunulması ve desteklenmesi, Kürt siyasal hareketinin yönelim ve tercihlerinden bağımsız bir ilkedir.
TİP, Kürt halkını ve mücadelesini, Türkiye’deki özgürlük mücadelesinin ve işçi sınıfı öncülüğündeki devrimci halk hareketinin vazgeçilmez bileşenlerinden biri olarak değerlendirir. Kürt siyasal hareketi ile TİP arasındaki ilişkiler, işçi sınıfının çıkarları ve sınıf mücadelesinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlenir.
ORTADOĞU’DA EMPERYALİST MÜDAHALELERE SON
Ortadoğu’da emperyalist müdahaleler ve gericilik halkların başına bela olmayı sürdürmektedir. Filistin, Suriye, Yemen, Afganistan başta olmak üzere birçok bölge ülkesinde halklar savaşlar, çatışmalar, etnik ve mezhepsel kavgaların mağduru haldedir. Emperyalist aktörlerin petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip bölgeler ve ticaret yolları üzerinde tahakküm kurma, pazar arayışları ve yeniden inşa faaliyetlerinde pay sahibi olma gibi niyetleri sonucunda bu bölgede Türk/Türkmen, Arap, Kürt ve Acem halkları sürekli bir tehdit altındadır. Uluslararası pek çok güç gibi, kendine bu bölgede bir hakimiyet alanı kurma çabasında olan Saray Rejimi de halklara karşı işlenen suçların faillerinden biridir.
TİP, Ortadoğu coğrafyasında halkların emperyal müdahalelere karşı bağımsızlıklarını koruyarak kendi zenginliklerine sahip çıkma mücadelelerine destek verir, gericilik ve emperyalizme karşı barışı ve kardeşliği savunur.
HERKESE PARASIZ, BİLİMSEL, ANADİLDE EĞİTİM
Saray Rejimi eğitimin ticarileşmesini, piyasalaşmasını, kamunun eğitim gibi temel hizmet alanlarından çekilmesini sistematik biçimde hayata geçirmektedir. Saray Rejimi’nde eğitim, sınav sistemi ve müfredatın defalarca değişmesi, okulların tarikatlara emanet edilmesi, dinselleşmenin artması, karma eğitimin tırpanlanması, devlet okullarına aktarılan kaynakların azaltılıp özel okulların artmasıyla tam bir çöküş yaşamıştır. Öte yandan üniversitelere de piyasacı ve baskıcı düzen egemen olmuş, bilim üretmesi gereken kurumlar hurafe ve intihal yuvaları haline gelmiştir.
TİP, her düzeyde nitelikli, parasız, anadilde, laik ve bilimsel eğitim hakkını savunur. Eğitim emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve özlük haklarının korunması ve güçlendirilmesi TİP’in mücadele gündemlerindendir.
- Bölüm: Sosyalizm Programı
SOSYALÄ°ST DEMOKRASÄ°
Sosyalist demokrasi, egemen sınıf olarak örgütlenmiş işçi sınıfının devlet yönetimidir. Sosyalist demokrasi, halkın, en küçük yerel birimden başlayarak ülke ölçeğine kadar, kendi kendisini yönetmesini ifade eder. Toplumun bütününü ilgilendiren temel kararlar, doğrudan doğruya halk tarafından alınır.
Her düzeydeki yönetim ve temsil organları tek dereceli seçimlerle belirlenir ve seçmenler geri çağırma hakkına sahiptir. Yönetim ve temsil organlarına seçilenlere ortalama işçi ücretinden daha yüksek ücret ödenmez, özel ayrıcalık sağlanmaz. Tüm yöneticiler ve temsilciler üstlendikleri görevler hakkında şeffaf ve hesap sorulabilir olmak zorundadır.
Sosyalist demokraside, insanın insana tahakkümünü ve emek sömürüsünü savunmayan, etnik köken, ulusal köken, ırk, din, mezhep, inanç, cinsiyet ya da cinsel yönelim ayrımcılığına dayalı olmayan her tür düşünceyi özgürce ifade etme, bu düşünceleri yayma ve örgütlenme hakları eksiksiz olarak sağlanır.
Sosyalist demokraside yargıçlar halk tarafından seçilir, adalet hizmetleri parasızdır. Hiçbir gerekçeyle kötü muamele ve işkence yapılamaz, ölüm cezası verilemez.
TEMEL YURTTAÅž HAKLARI GÃœVENCE ALTINDADIR
Tüm yurttaşların eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanma, barınma, ulaşım, iletişim ve insanlığın her tür bilgi ve kültür birikimine erişim gibi temel ihtiyaçları etnik köken, ulusal köken, ırk, din, mezhep, inanç, cinsiyet, cinsel yönelim, engellilik durumuna bakılmaksızın eşitlik temelinde ve bedelsiz olarak karşılanır. Anadilde hizmet alma ihtiyaçları karşılanır. Bu hizmetler hiçbir biçimde satışa sunulamaz, kâr konusu yapılamaz.
Sosyalist Türkiye’de okullar, çocuklara ve gençlere kendilerini geliştirme olanaklarını sağlar, dostluğu, dayanışmayı, eşitliği, bir arada yaşamayı öğretir, tüm toplumun yararını gözeten bireyler yetiştirir.
Sağlık hizmetlerinde koruyucu ve önleyici sağlık anlayışı esastır, sağlık hizmeti her basamakta ücretsizdir ve bir insan hakkı olarak sunulur.
Ulaşım hizmetlerinde herkese ücretsiz, sürekli ve güvenli toplu taşıma olanakları sağlanır.
Sanat ve sanatçı özgürdür. Yurttaşların sanat eserlerine erişimi ve kültürel etkinliklere katılımı ücretsizdir ve tüm yurttaşların sanatsal üretimde bulunarak kültürel gelişime katkı sağlamaları teşvik edilir. Sanatsal üretime ve kültürel gelişime hizmet eden faaliyetler kamu kaynaklarından desteklenir.