TİHV’den BM İşkenceye Karşı Komite’ye rapor: ‘İşkence arttı, tecrit olağanlaştı, AYM cezasızlık politikasını tahkim etti’

TİHV, 8 yıl sonra Türkiye’yi değerlendirecek olan BM’ye bağlı İşkenceye Karşı Komite’ye rapor sundu: İşkenceciye takipsizlik, işkence görene karşı dava var. AYM cezasızlık politikasını tahkim etti. Tecrit olağan rejim haline getirildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı İşkenceye Karşı Komite’nin Türkiye’ye dair ‘Beşinci Periyodik Raporu’na alternatif rapor hazırladı. İşkenceye cezasızlık politikası uygulandığı, hapishanelerde tecridin olağan rejim olarak kabul edildiği belirtilen raporda, hasta mahpusların durumuna da dikkat çekilerek, 2022 yılından bugüne en az 73 mahpusun vefat ettiği bilgisi yer aldı.

Farklı sivil toplum kuruluşlarında faaliyet gösteren insan hakları savunucularının da katkılarıyla hazırlanan rapor geçen günlerde komiteye sunuldu.

Rapor, TİHV Başkanı Metin Bakkalcı tarafından İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Basın toplantısına İnsan Hakları Derneği (İHD), Hafıza Merkezi, Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu, Ceza Infaz Sisteminde Sivil Toplum (CISST) temsilcileri katıldı.

‘BM 8 YILDIR TÜRKİYE İLE İLGİLİ RAPOR YAYINLAMADI’

Komitenin 2016 yılından bu yana Türkiye’ye ilişkin rapor yayınlamadığına dikkat çeken Bakkalcı, aradan 8 yıl geçtiğine vurgu yaptı. Türkiye’de işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının normalleştirildiğini ve cezasız bırakıldığını anlatan Bakkalcı, Birleşmiş Milletler’e 108 maddelik rapor hazırladıklarını söyledi.

Hazırlanan raporda şu bilgilere yer verildi:

‘TİHV BM İŞKENCEYE KARŞI KOMİTE’YE 108 MADDELİK ÖNERİ SUNDU’

Türkiye’nin Beşinci Periyodik Raporu’na alternatif olarak sunulan ve 2016 yılından bugüne gelen süreci kapsayan raporda, Türkiye’nin işkence ve diğer kötü muamele fiillerini önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğine, işkence iddiaları ve yaşam hakkı ihlallerinin etkili ve bağımsız şekilde soruşturulmaması başta olmak üzere sözleşmenin uygulanmasına yönelik birçok sistematik soruna dikkat çekildi.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *