Doza Tahîr Elçî: Dadgehê ceza neda polîsên gumanbar / Tahir Elçi davası kararına tepki: Mücadelemizi sürdüreceğiz- VIDEO

Di rûniştana biryarê ya doza kuştina Tahîr Elçî de 10emîn Dadgeha Cezayê Giran a Amedê biryar da.

Dadgehê li ser 3 polîsên ku wekî gumanbarên kuştina Tahîr Elçî dihatin darizandin, bi daxwaza dozger û pejirandina dadgehê biryara beraetê da.

Li aliyê din, dosyeya gumanbarê bi navê Ugur Yakişir ku wekî endamê PKKyê tê binavkirin, bi kuştina Tahîr Elçî û du polîsan dihat darizandin hat cezarkirin.

Lê Ugur Yakişir bê serûşûn e û nayê zanîn li kû derê ye.

Berî ku dadgeh biryara xwe eşkere bike parêzerên doza kuştina Tahîr Elçî û şandeyên ji welatên biyanî, serokên 32 baroyan, şandeya CHPyê, serok û nûnerên HDP, DBP û DEM Partiyê berî ku dadgeh biryara xwe eşkere bike wekî protestokirinê salona rûniştinê terikand û bi çepikan biryara dadgehê û proseya dadgehkirinê protesto kirin.

Piştî rûniştinê beşdarên dozê ji dadgehê heta Mînareya Çar Ling a Sûra Amedê meşiyan û wan paşê daxuyanî da.

Serokê Yekîtîya Bbroyên Tirkiyeyê Erînç Sagkan got:

“Me dizanibû ku egera ku dadgeh biryareke hiqûqî bide nîne. Rûniştina îro jî nîşaneya wî yeke bû.

Ji ber wê me nexwest em wan zêde meşrû bikin loma jî em ji salonê derketin.

Serokê wê demê yê Baroya Amedê Tahîr Elçî 2015an dema li pêşiya Mînareya Çarling a li navçeya Sûrê ya Amedê daxuyanî dida hatibû kuştin.

Pêvajoya dozê 2020ab dest pê kir

Pêvajoya dîtina doza kuştina wî sala 2020an dest pê kiribû.

Ji doza kuştina Tahir Elçî 3 polîs û kesek bi navê Ugur Yakişir ku wekî endamê PKK tê binav kirin 4 kes dihatin darizandin.

Dozgerê dozê jî di mutalaaya xwe de ji bo 3 polîsên gumanbar daxwaza bereatê kiribû.

Dadgehê daxwaza dozger pêk anî û her sê polîs bereat kirin.

“Hemû delîlên vî dozê hatin reşkirin”

Parêzerê Doza Tahir Elçî Orhan Kemal Cengîz got:

“Hemû delîlên vî dozê hatin reşkirin. Bi awayê sîstematîk hatin reşkirin.

Bi ti awayî delil nehatin komkirin. Min îro li salona dadgehê jî got, dozger ti delîlek kom nekiriye lê ji ber nebûna delîlan daxwaza bereata gumanbaran kir.

Ev tiştekî gelek tirsnak e.”

“Li cihê qetilkirina Tahîr Elçî keşif nehatiye kirin”

Serokê berê yê Baroya Amedê Mehmet Emîn Aktar jî got:

“Li cihê qetilkirina Tahîr Elçî keşfekê jî nehatiye kirin.

Bûyer bi çi hawî çêbû, bi çi hawî qewimî, kî li kê derê bûn? Divê ev bihatina keşifkirin lê nekirine.

Ji ber wê jî dadgehê heta îro gavek neavêtiye ku em jî bejin,em bawer bikin ku dadgehê îro edaletê pêk bîne.”

Piştî terikandina salona rûniştinê girseya parêzer û beşdaran ji ber dadgeha Amedê heta ber Mîneraya Çar Ling meşîyan û bi dirûşmeyan li hemberî pêvajoya dadgehkirinê nerazîbûn nîşan dan.

Berdevka DEM Partiyê Ayşegul Doganê jî got:

“Serokê baroya bajarê herî mezin ê Kurdistanê yê Amedê  ji ber çi hat kuştin?

Ji ber bangewaziya aştiyê hatiye kuştin. Ev tenê bi sere xwe ji bo kiryarên vê qetilkirinê derkevin holê bes e lê dernakeve holê.

Çima dernakeve? Ji ber ku kiriyar bi xwe siyasî ye. Ji ber vê yeke jî encax bi têkoşîneke siyasî ev derkeve holê.”

Parlementera CHPyê Trabzonê Sîbel Suîçmezê jî got:

“Li vî welatî di weşana zindî de di nava rojê de bi me kuştina serokê baroya bajarekî dan temaşekirin.

Lê bila kes ne li bende be ku em dê bibin temaşevanê veya. Em dê wekî parlementerên CHPyê û wekî CHPyê ji bo zelalbûnê vê bûyerê bişopînin.”

“Dosyeya Tahir Elçî dê bê ceza nemîne”

Serokê Baroya Amedê Nahît Eren jî got:

“Pêvajoya  kuştina Tahir Elçî dema li stenbolê ji bo wî biryara desteserkirinê hat dayîn dest pê kir.

Yanî vê pêvajo bi wî pêvajoya tarî ya desteserkirina wî dest pê kir.

Niha jî dixwazin vê pêvajoyê dîsa bi biryareke tarî ya dadweriyê bigirin.

Lê ez carek din dubare bikim, dosyeya Tahir Elçî dê bê ceza nemîne.”

Ji ber gumanbarê bi navê Ugur Yakişir firar e û 3 polîsên gumanbar ên ku serbest dihatin darizandin bereatkirin di halê heyî de ji dozê kesek girtî nîne.

Ji îro pê vê li dadgeha îstînafê dê li hemberî biryara dadgeha Amedê pêvajoya îtîrazê dest pê bike û pêvajoya doza Tahîr Elçî dê bi wî rengî bidome.

__________________________________________________________________

Tahir Elçi davası kararına tepki: Mücadelemizi sürdüreceğiz

Tahir Elçi davasında 3 polise beraat verilmesi tepkilere yol açtı. Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare’nin önünde açıklama yapan Diyarbakır Barosu, CHP ve DEM Partililer karara tepki gösterdi.

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinde basın açıklaması yaptıktan sonra katledilmesiyle ilgili davanın karar duruşması bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme sanık polisler Fuat T., Sinan T. ve Mesut S. hakkında beraat kararı verdi.

Mahkeme kararını beklemeden salondan alkışlarla çıkan avukatlar, adliye binasının önünde kısa bir açıklama yaptılar. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Tahir Elçi cinayetinin faili meçhul kalmaması için protesto hakkımızı kullandık. Buradan Tahir Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minarenin önüne gidiyoruz. Orada kararı bekleyeceğiz ve basın açıklaması yapacağız” dedi.

Baro başkanları ve Tahir Elçi’nin ailesi açıklamanın ardından Dört Ayaklı Minare’ye doğru yürüyüşe geçti.

Burada bir konuşma yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Bu mahkeme de beraatle sonuçlandı, ama bu avukat ordusu, bu gönüllüler, bu adalet adına, insan hakları adına, yaşam hakkı adına burada olan topluluk, bu davanın sonuna kadar takip edeceğini de biz hem bu mahkemeye, hem bu ülkenin iktidarına, hem bu ülkenin adalet bakanlığına tam da Tahir Elçi’nin vurulduğu yerden bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.

Eren, “Ama buradaki bu kitle, avukatlar siyasetçiler ve uluslararası hukuk kurumları buna izin vermeyecek. Bu dava böyle kalmayacak. Tahir Elçi 9 yıl önce burada vuruldu. Bu süreç, önce televizyonda sorulan  soru ve bir süre sonrasında da gözaltı kararıyla başladı. Bir kez daha tekrarlıyorum Tahir Elçi dosyası cezasız kalmayacak. Bir gün muhakkak failler gerçek yargı önünde hesap verecek” ifadelerini kullandı.

Kararın hukuka aykırı olduğunu belirten Eren, “Kararlılığımızı irademizi göstermek için buraya geldik. Dava beraat ile sonuçlansa da bu davayı her yere taşıyacağız. Kürt toplumunun nezdinde bu kararın bir hükmü yok. Bu karar Tahir Elçi’nin kimliği üzerinden verildi. Bir kez daha burada ömrüm yettiği kadar söz veriyorum ve buradaki herkes söz veriyor, yeni Tahir Elçiler her yıl mezun oluyor. Bu bayrak yerde kalmayacak ve Tahir Elçi asla unutulmayacak” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erdinç Sağlam, “Bundan tam 3 bin 120 gün önce Tahir Başkan burada katledildi. Hayatını insan hakları mücadelesine cezasızlıkla mücadeleye veren biri bu çerçevede katledildi. Ama yaşananlara rağmen deliller toplanmadı ve ardından ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesi ile komik bir karar okudular. 11 celsedir biz oradayız, hakim orada, avukatlar orada sanıklar yok. Ancak biz hukuk sisteminin içerisinde elbette ki bu olayın aydınlanacağına inanıyoruz. Bunun için sonuna kadar hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz ” şeklinde konuştu.

Ardından söz alan Tahir Elçi Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Avukat Mahsun Batı ise “Tahir Elçi 28 kasım 2015 tarihinde Dört Ayaklı Minarenin altında vurulmuştu. Bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Tahir Elçi bir kez daha vurulmuştur. Failler cezasız bırakılmıştır. Failleri tanıyoruz, biliyoruz. Failleri ve arkasındaki karanlık güçleri açığa çıkarıncaya kadar, hak ettikleri cezaları cezalara çarptırıncaya kadar bu mücadelemizden geri durmayacağımızı burada bir kez daha söylüyoruz” dedi.

DEM Partisi Sözcüsü Ayşegül Doğan Tahir Elçi davasında verilen karara ilişkin bir açıklama yaptı.

Ayşegül Doğan  “Demokratik Toplum Partisi olarak Diyarbakır’da, 4 ayaklı minarenin önündeyiz. 8 yıl geçti. Ne istiyordu Tahir Elçi? Çatışmasız bir hayat, savaşsız bir hayat, ve savaşa karşı bir çağrı yapıyordu. Tekrar bir barış ihtimalinden bahsediyordu. Tam bundan bahsederken, tam da burada uğruna hayatını ortaya koyduğu, cezasızlık politikalarına karşı mücadele ettiği bu coğrafyada, bu topraklarda maalesef son nefesini verdi” dedi.

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zar zor açılan bir soruşturma ve zar zor yürütülen bir kovuşturma süreci dolayısıyla, bugün bir karar verildi. Niye zar zor diyorum? Çünkü aslında faili belli bir durumdan bahsediyoruz, en başından beri. Türkiye’de işlenen bu tür cinayetlerde, faili meçhul derken, meçhul kısmını hep bir tırnak işaretiyle ifade ediyoruz. Çünkü bunların siyasi kararlarla yapıldığını biliyoruz. Keşke bugün Diyarbakır’da görülen duruşmada, bunun böyle olmadığı bize gösterilseydi, bütün Türkiye kamuoyuna gösterilseydi, Kürt kamuoyuna gösterilseydi. Kürt’ün katlinin fermanının yazımının kolay olmadığı gösterilseydi. Ama böyle olmadıYine hukukla adaletle izah edilemeyecek, yine siyasete göre yönelen, şekil alan ve maalesef iktidar lehine ve iktidar politikalarını destekleyen bir kararla karşı karşıya kaldık.”  

CHP Diyarbakır Milletvekil Sezgin Tanrıkulu da yaptığı açıklamada “Tahir Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanıyken katledildi. Tahir Elçi’nin canlı yayında kaybedilmesi, Türkiye’nin nasıl kaybedildiğinin bir göstergesi oldu. O, sürekli olarak savaşa, çatışmaya, silaha ve teröre karşı çıktı. Tarihsel varlıklarımızın yok edilmesine karşı çıktı. Dört Ayaklı Minareye sıkılan kurşunlara karşı çıktı. Barış istedi, çatışmadan, silahtan uzak durulmasını istedi. Tam da bu cümlelerin ardından kaybedildi ve sürecin sonunda ne yazık ki öldürüldü” dedi.

Tanrıkulu “Tahir Elçi’nin medyada nasıl hedef gösterildiğini biliyoruz. Nasıl gözaltına alındığını ve yargılandığını biliyoruz. Soruşturma süreci, delillerin karartılması ve delillere ulaşmanın engellenmesi şeklinde yürütüldü. Tüm bunların tanığıyız ve müdahiliz” dedi.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *