Cezaevi idaresi, ‘Mem û Zîn’ tablosuna el koydu

Diyarbakır 1 Nolu Ceza İnfaz Kurumu İdaresi, Mazlum Dağtekin’in ‘Mem û Zîn’ tablosuna ‘örgüt propagandası’ gerekçesiyle el koydu. Dağtekin’in avukatı Mehdi Özdemir, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza Ä°nfaz Kurumu’nda tutulan Mazlum DaÄŸtekin, 17. yüzyılın sonunda Kürt ÅŸair ve bilgini Ehmedê Xanî tarafından yazılan, birbirine aşık olup kavuÅŸamayan Mem û Zîn’i (Mem ile Zin) resmeden yaÄŸlı boya bir tablo yaptı. DaÄŸtekin, cezaevinde kendisini ziyaret eden anne ve babasına hediye etmek istediÄŸi tabloya Cezaevi Ä°daresi el koydu. 

MLSA’dan Deniz Tekin’in haberine göre, DaÄŸtekin’in el konulan tablonun ailesine verilmesi için yaptığı itiraz Cezaevi Ä°dare ve Gözlem Kurulu BaÅŸkanlığı tarafından reddedildi. Kurul, ret kararında, “Yapılan incelemeler neticesinde; hükümlü her ne kadar talep dilekçesinde Mem ve Zin in destanını resmettiÄŸini söylemiÅŸ ise de hükümlünün bulunduÄŸu suç grubu itibarıyla Pkk’nın simgesi olan kırmızı sarı ve yeÅŸil renklerini içeren renklerde resim yaptığı, ortasında ateÅŸ yanan ve el ele tutuÅŸan kiÅŸinin örgütün bayrağını temsiline yakın olduÄŸu düşünüldüğünden talebinin reddine” ifadelerini kullandı. 

DAÄžTEKÄ°N’Ä°N Ä°TÄ°RAZI REDDEDÄ°LDÄ°

Dağtekin, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun kararının kaldırılarak, tablonun ailesine verilmesi için Diyarbakır 1. İnfaz Hakimliğine başvurdu. Dağtekin itiraz dilekçesinde, cezaevi idaresinin kendisine vermiş olduğu yağlı boya ve resim malzemeleriyle bu tabloyu yaptığını belirterek şunları söyledi:

“Yapmış olduÄŸum resim herkes tarafından bilinen Mem ile Zîn destanının resmidir. Bu resim aÅŸkı, sevgiyi ve birbirini ölesiye sevip kavuÅŸamayan bir kadın ve erkeÄŸin sevdasının resme dökülmüş halidir… Benim babam da zamanında annemin kendisine aşık olur, fakat annemin ailesi onların evliliÄŸine yine feodal anlayışlar yüzünden izin vermezler. Bunun üzerine babam da annemi kaçırır ve evlenirler. Annem ile babam yaÅŸlıdırlar ve ayrıca ağır hastalıkları mevcuttur. Bende tüm bunları göz önünde bulundurarak; onlara azda olsa moral olsun diye, Mem ile Zîn’in destanının resmini yapıp onlara vermek istedim. Söz konusu resim küçük boy tablonun üzerine yapılıp; arka planı kırmızı ve yeÅŸil olup; ortası da krem rengi, kahverengi, beyaz ve siyah renklerinden oluÅŸmaktadır. Yine söz konusu renkler bunlardan ibarettir. Yine kadın ve erkeÄŸin kendisi de Mem ile Zîn’i tasvir etmektedir.”

Diyarbakır 1. İnfaz Hakimliği, idare ve gözlem kurulu kararında usul ve yasaya aykırılık olmadığını ileri sürerek, Dağtekin’in itirazını reddetti.

AVUKAT ÖZDEMÄ°R, KARARI ANAYASA MAHKEMESÄ°’NE TAÅžIDI

DaÄŸtekin, Ä°nfaz HakimliÄŸi’nin verdiÄŸi kararın yasaya ve usule aykırı olduÄŸu gerekçesiyle bir üst mahkemeye itiraz etti. Ä°tirazı inceleyen Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, infaz hakimliÄŸinin verdiÄŸi kararda “herhangi herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı” gerekçesiyle reddetti. 

Tablosuna el konan Dağtekin’in avukatı Mehdi Özdemir, kararı ‘sanatsal ifade özgürlüğünün ihlal edildiği’ iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

GD

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *