Avrupa Konseyi’ne göre Türkiye’de resmi makamların “iÅŸkence ve kötü muameleye sıfır tolerans” mesajına raÄŸmen son yıllarda gözaltında ve cezaevlerinde iÅŸkence ve kötü muamele arttı.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), kimi Avrupa cezaevi ve polis merkezlerinde sistemik iÅŸkence ve kötü muamele gözlemlendiÄŸini, bu ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduÄŸunu not eden bir karar oyladı.
Karar, AKPM’nin Strasbourg’da devam eden genel kurul toplantılarında oylamaya katılan 67 parlamenterden 66’sının oyunu alarak kabul edildi, diÄŸer üye çekimser kaldı. Oylamaya AKPM Türk heyetinden sadece DEM Partili Berdan Öztürk katıldı. Öztürk karar lehinde oy kullandı.
Rusya, Azerbaycan, Türkiye…
Kararda, Avrupa genelinde iÅŸkence ve kötü muamelenin henüz sonlanmadığı, hatta kimi ülkelerde sistemleÅŸme ve/veya genelleÅŸme eÄŸiliminde olduÄŸunun gözlemlendiÄŸi kaydediliyor. Bu ülkelere örnek olarak Rusya, Azerbaycan ve Türkiye gösteriliyor. Avrupa Konseyi’ne üye birçok ülkede gözaltında kötü muamele ÅŸikayetleri alındığı belirtiliyor.
Türkiye’deki vakalarda artış
Karar metninin Türkiye’ye iliÅŸkin bölümünde, resmi makamların “iÅŸkence ve kötü muameleye sıfır tolerans” mesajına raÄŸmen “son yıllarda gözaltında ve cezaevlerinde iÅŸkence ve kötü muamelenin arttığı”,  bunun da Türkiye’nin bu alanda geçmiÅŸte kaydettiÄŸi ilerlemeleri “ikinci plana ittiÄŸi” görüşü dile getiriliyor. Kötü muamelenin yasaklanması hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından son yıllarda verilen kararların “memnuniyet verici” olduÄŸu belirtilip, diÄŸer ulusal yargı organlarına bu içtihadı uygulama çaÄŸrısında bulunuluyor.Â
İşkence raporunu kim hazırladı?
Karara temel oluÅŸturan ayrıntılı rapor Kıbrıslı Sosyal Demokrat parlamenter Constantinos Efstathiou tarafından hazırlandı. Raporda, 1993-2011 döneminde Türkiye’de özellikle tutuklama, gözaltı, sorgulama ve barışçıl gösterilerin dağıtılması esnasında güvenlik güçlerinin uyguladığı iÅŸkence ve kötü mumaleler konusunda Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM) gündemine taşınan davaların kararları hatırlatılıyor ve bu kararların uygulatılmasıyla ilgili sürecin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gündeminde olduÄŸu not ediliyor. AÄ°HM’nin Abdullah Öcalan, Osman Kavala ve Selahattin DemirtaÅŸÂ kararlarına göndermede bulunuluyor; “olası kötü muamele riskine karşı Avrupa Konseyi’nin bu dosyaları yakın takibe alması” isteniyor.
Avrupa Ä°ÅŸkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin Türkiye raporları
Raporda, bir Avrupa Konseyi organı olan Avrupa Ä°ÅŸkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin (CPT) gözlem ve bulgularına da deÄŸiniliyor. CPT’nin 2019’da Türkiye’de kimi cezaevleri ve polis merkezlerine düzenlediÄŸi ziyaretlere iliÅŸkin 2020’de yayımlanan raporunda, güvenlik güçlerinin gözaltındaki kimi bireylere karşı “aşırı güç ve/veya fiziki kötü muamelede bulunduÄŸuna” dair bulgulara yer verdiÄŸi aktarılıyor.
“Türkiye kaynaklı ÅŸikayetler 2017’den beri artıyor”Â
Türkiye kaynaklı iÅŸkence ve kötü muamele iddialarının 2017’den bu yana arttığına dikkat çeken AKPM, 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrası 2016, 2018 ve 2021 yıllarında CPT tarafından Türkiye’de kimi cezaevi ve polis merkezlerine düzenlenen periyodik ziyaretlerle ilgili raporların henüz yayımlanmadığını bildiriyor. CPT kurallarına göre, bu ziyaretlerle ilgili raporların yayımlanabilmesi için ilgili ülke hükümetinin onayı gerekiyor.
AKPM raporunda CPT tarafından Arnavutluk, Ermenistan, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan, KaradaÄŸ, Kuzey Makedonya, Macaristan, Moldova, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Ukrayna, Bosna-Hersek ve Ä°spanya’da cezaevleri ve polis merkezlerine düzenlenen denetim ziyaretlerinde özellikle polisteki sorgulamalar sırasında kötü muamele ÅŸikayetleri alındığı not ediliyor.
Ãœye ülkelere önlem alma çaÄŸrısıÂ
Kabul edilen kararda Avrupa Konseyi üyesi ülkeler işkence ve kötü muameleye karşı etkin önlem almaya çağrılıyor. Bu önlemler arasında işkence ve kötü muamelenin orantılı ve caydırıcı ceza donanımıyla spesifik suç haline getirilmesi, bu suçlardan sorumlu yetkililerin hesap vermelerinin sağlanması, bu suçlar için zaman aşımı uygulanmaması, etkin soruşturma yürütülmesi, sorgulamaların video kaydına alınması, işkence ve kötü muamele uygulanarak elde edilen itirafların mahkemeler önünde kanıt olarak kabul edilmemesi, polis içinde ve cezaevlerinde işkence ve kötü muameleyi ihbar etmenin cesaretlendirilmesi ve ihbar edenlerin korunması ve CPT raporlarının devletlerin izni olmaksızın yayımlanması da var.
Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nin 3’üncü maddesi iÅŸkence, insanlık dışı ya da aÅŸağılayıcı muameleyi yasaklıyor. Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM) 46 üye ülke hakkında 2023 yılında açıkladığı bin 14 (1014) kararın 345’inde 3’üncü maddenin ihlâline hükmetti. AÄ°HS’nin 3’üncü maddesinin en çok ihlâl edildiÄŸi ülkeler Rusya, Ukrayna ve Romanya oldu.