Avrupa Parlamentosu’nun az farkla onayladığı Yeni Göç ve İltica Paktı ne öngörüyor?

Avrupa Parlamentosu göç ve sığınma konusunda dönüm noktası niteliğindeki Yeni Göç ve İltica Paktı’nı kabul etti.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin sığınma ve göç politikalarına ilişkin geniş kapsamlı reform tasarısını onayladı. 

Sağ ve sol kanattan gelen muhalif sesler nedeniyle oylama öncesi belirsizlik hakim olsa da çarşamba günü öğleden sonra tasarı, az bir oy farkıyla kabul edildi. 

“Bugün tarihi bir gün.” ifadelerini kullanan AP Başkanı Roberta Metsola, “Dinledik, eyleme geçtik ve Avrupa’da insanların temel kaygılarından birine hitap ettik.” dedi. 

Parlamentoda onaylanan ve Yeni Göç ve İltica Paktı olarak adlandırılan anlaşma için son adım, ay sonunda üye devletlerden yakılacak yeşil ışık. 

Anlaşma, sığınmacıların kabulü ve yeniden yerleştirilmesi sürecini yönetmek için ortak ve öngörülebilir kurallar belirliyor. 

Avrupa Birliği, 2015-2016 göç krizinden bu yana sığınmacılara ilişkin birlik düzeyinde ortak bir politika oluşturamamıştı ve bu mesele siyasi bir gerilim kaynağı olmaya devam ediyordu. 

İlk olarak Eylül 2020’de açıklanan reform, sığınmacıların belirlenmesi, yeniden yerleştirilmeleri ve sınır prosedürlerinin hızlandırılması gibi, göç yönetiminin tüm unsurlarını bir araya getiriyor. 

270’e karşı 300 oyla kabul edildi

Reformla gelen başlıca yenilik, büyüklükleri ve konumları ne olursa olsun tüm Avrupa Birliği ülkelerinin, Güney Avrupa ülkeleri üzerindeki baskının hafifletilmesine katkıda bulunmasını sağlayacak “zorunlu dayanışma” sistemi.

Avrupa Komisyonu’nun temel haklar, refakatsiz çocuklar, veri gizliliği, mali katkılar, gözaltı süreleri ve ulusal güvenlik gibi sayısız konuyu içeren yüzlerce sayfalık iddialı teklifi yasama sürecini yavaşlatmıştı. 

Üye devletler Yeni Pakt’ı tartışmak ve değiştirmek için yıllarını harcamış ve zaten karmaşık olan mevzuat giderek daha da karmaşık hale gelmişti. 

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, 20 Aralık’ta üç yıl süren uzun müzakerelerin ardından göç politikasını reforme etmek üzere beş başlıkta anlaşmaya varmıştı. 

AP bu uzlaşmayı çarşamba günü, muhalefet nedeniyle başlangıçta beklenenden daha az bir farkla da olsa onayladı. Beş madde ortalama 300 lehte ve 270 aleyhte oy aldı.

Protestocuların AP üyelerine kağıt uçaklar fırlatması ve “Bu anlaşma öldürür, hayır oyu verin!” sloganları atması nedeniyle oylama birkaç dakika gecikti.

euronews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *