Türkiye’de örgütlü bulunan Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par), Kürdistan Demokrat Partisi – Bakur (PDK-Bakur), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) tarafından Van’da “Yaşanan son tartışma ve gelişmelere karşı Kürtler ne yapmalı?” konulu çalıştay düzenlendi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) düzenlenen çalıştaya, Hak-Par Genel Başkanı Düzgün Kaplan, PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel ile PWK Genel Başkanı Mustafa Özçelik konuşmacı olarak katıldı.
Çalıştayı, dört siyasi eğilimden partililer ile bazı STK temsilcileri, kanaat önderleri, yazarlar ve akademisyenler takip etti. Çalıştaya, her kesimden katılım sağlanması ve yoğun bir ilginin olması dikkat çekti.
Açılış konuşmaları
Divanın oluşturulması ardından Kürt halkının özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Divanda yer alan PSK Van İl Başkanı Tayyip Kızılyıldız ile PWK Van İl Başkanı Hüsamettin Acar’ın usule ilişkin açıklamaları ardından açılış konuşmalarına geçildi.
“Kürtler hep başkasına çalışmış”
Çalıştayın ilk açılış konuşmasını Hak-Par Genel Başkanı Düzgün Kaplan yaptı.
Kürtlerin tarihleri incelendiğinde sürekli başkaları için devlet kurmaya çalıştıklarını ancak kendileri için birşey yapmadıklarını belirten Kaplan, “Şimdi bu böyle devam etsin mi, 60-70 milyon Kürt kendi toprakları üzerinde bir statü sahibi olmasın mı? İşte bugün tartıştığımız konu bu, Kürtler ne yapmalı? Biz diyoruz ki bu böyle devam etmemeli. Kürtler her dört parçada bir statü sahibi olmalı. Siyaset bunun üzerine kurulmalı ve bunun için de bir ulusal temsiliyet şart” dedi.
PKK’nin silah bırakmasını parti olarak olumlu değerlendirdiklerini ifade eden Kaplan, bunun şimdiye kadar silahlı mücadele ortamında geri planda durmak zorunda bırakılan tüm Kürt siyasi çevreleri için bir konuşma ve kendini ifade etme zemini yaratacağını ve Kürt sorununun daha doğru bir temelde tartışılmasına ve çözüm üretilmesine vesile olacağını kaydetti.
“Kürt siyaseti birlikte hareket etmeli”
PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak da Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Kürtlerin bu süreçte birlikte hareket etmeleri gerektiğini ifade eden Bucak, “Bütün siyasi partiler, Kürt kurumları herkes görüşü ne olursa olsun birlikte hareket etmeli. Devlete birlikte muhatap olmak lazım. Birlik olmak şart” dedi.
Suriye’deki Kürtlerin de Şam yönetimine karşı birlikte hareket etmeleri gerektiğini ifade eden Bucak, Mesut Barzani’nin bu konudaki girişimlerinden övgüyle söz etti. Bucak, PKK’nin silah bırakacak olmasını da olumlu bir gelişme olarak niteleyerek, Kürt sorununun daha iyi tartışılmasına ve Kürtlerin daha doğru bir zeminde buluşmasına vesile olacağını sözlerine ekledi.
“Çözümün adı konulmadan ilerleme olmaz”
PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel de açılışta yaptığı konuşmada Kürt sorununun PKK ve Öcalan ile sınırlandırılacak bir sorun olmadığını söyledi. Başlatılan süreçle PKK’nin silah bırakacak olmasının iyi bir adım olacağını ancak Öcalan’ın her tür statüyü dışlayan açıklamalarına katılmadıklarını ifade eden Bozyel, “Silah bırakmak iyi argüman. Kürtlerin daha özgürce siyaset yapmalarının önünü açar. Ancak Öcalan’ın sürece dair açıklamaları hayal kırıklığı yaratmıştır. Fakat bizlerin görevi de bu hayal kırklığını görerek hareket etmektir. Çözümün adı konulmadan en küçük bir ilerleme olmaz. Herkesin bunu görmesi gerekir” dedi.
Ortadoğu’daki gelişmelerin Kürtlerin yararına gelişmeler olduğunu aktaran Bozyel, “Önce Irak’ta şimdi Suriye’de… Bir statü oluşmamış ama Suriye’de zemin Kürtlerin lehinedir. Kürtlerin burada birlik olması lazım. Aleviler gibi, Dürziler gibi Kürtlerin Suriye’de dostları da bir hayli fazla. Kürtler Rojava’da ortak bir heyet oluşturmalı hem Şam ile hem Türkiye ile görüşme sağlanmalı. Ortadoğu’daki gelişmeler sıradan gelişmeler değil, Kürtler bu gelişmeleri iyi analiz etmeli” diye konuştu.
“Yeni bir siyasi oluşum lazım”
Çalıştayın açılışının son konuşmasını yapan PWK Genel Başkanı Mustafa Özçelik ise, DEM Parti ve HÜDAPAR dışında kalan tüm siyasi partilerin yeni bir oluşuma gitmeleri, yeni bir siyasi parti çatısı oluşturmaları önerisinde bulundu. Özçelik, yeni sürecin Kürtlerin birlik oluşturmalarına büyük ihtiyaç duyduğunu ve bundan böyle çok daha aktif ve etkili bir mücadelenin kendilerini beklediğini ifade etti.
İmralı sürecini de değerlendiren Özçelik, yaşananların ABD, İsrail, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin rolünden bağımsız ele alınamayacağını söyledi. Silah bırakma konusunu olumlu bulduklarını bunun siyasete zemin açacağını belirten Özçelik, “Ancak Kürt meselesi 4 parçayı ilgilendiren bir meseledir. Kürtler ne yapmalı diye tartışırken, bunu böyle ele almalıyız. Yeni süreç Kürtlere büyük bir fırsat yaratıyor. Bu fırsatın doğru değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Suriye’deki gelişmeler için de Özçelik, “Suriye diye bir devlet yok ortada. Ordusu darmadağın olmuş 20 yıl kendine gelemez. Burada Kürtler milli bir kurul oluşturmalı. Tüm siyasi partiler burada da birlikte hareket etmeli ve Kürtler bir statüye kavuşmalıdır” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmaları ardından 15 dakika ara verildi.
Dört oturum şeklinde planlanan çalıştayın geri kalan bölümü basına kapalı olarak sürdü.
Yarın, çalıştayda konuşulanlarla ilgili ortak bir bildirge yayınlanacak. (VANMED)
Haber: Adil Harmancı