IŞİD suçlarını belgeleyen müze açıldı: Unutulmayan Anılar

Rojava’daki Özerk Yönetim Kültür Dairesi, bir buçuk yıllık kesintisiz bir çalışmanın ardından, Rakka’da IŞİD’in işlediği suçları belgeleyen bir müze açtı.

Rakka’nın IŞİD tarafından bir zamanlar örgütün başkenti ilan edilip ardından DSG ve Koalisyon Güçleri tarafından kurtarılmasının üzerinden yaklaşık 7 yıl geçti.

Şimdi, Rakka Özerk Yönetim Kültür Dairesi parkında, IŞİD üyelerinin işlediği suçların kapsamlı biçimde belgelenmesine odaklanan ilk müze olan “Unutulmayan Anılar” müzesi hizmete açıldı.

Unutulmayan Anılar Müzesi / RAKKA

“Müzede 100 fotoğraf var”

Rojava  Kültür ve Arkeoloji Dairesi Eşbaşkanı Serfiraz Şerif, Rojava medyasına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Müzede dikkatle seçilmiş ve zor elde edilmiş binlerce belge arasından seçilen 100 fotoğraf bulunuyor.
Bu fotoğraflar, çocukların IŞİD çetelerine zorla katılması ve meydanlarda infaz edilmeleri üzerine verilen eğitimlerle ilgili.Kadınlara yönelik baskılar, onları eğitim ve çalışma hakkından mahrum bırakmak, silah zoruyla siyah çarşaf giymeye zorlamak gibi uygulamaları da gösteriyor. Ayrıca, şehirdeki binlerce yıllık medeniyet mirası olan arkeolojik alanların tahrip edilmesi de belgelenmiş durumda.”

Unutulmayan Anılar Müzesi / RAKKA

“IŞİD üyeleri birçok insanlık dışı yöntem kullanıyordu”

Serfiraz Şerif, IŞİD’in kullandığı infaz yöntemlerine dikkat çekerek şunları belirtti:

“IŞİD çeteleri çarmıha germe, yakma ve boğma gibi birçok insanlık dışı infaz yöntemine başvuruyordu.
Bu yöntemlerle siviller hedef alınıyordu ve bu infazlar, ‘Cehennem Meydanı’ olarak bilinen Naim Meydanı’nda gerçekleştiriliyordu. IŞİD üyeleri bir günde 80 kesilmiş kafayı bu meydana dikmişti.”

Suç heykelleri: Kadınlar, infazlar ve kayıplar

Sanatçılar, IŞİD’in işlediği suçları heykellerle yansıttı. Kadınlara yönelik baskıları göstermek amacıyla zincirle bağlanmış bir kadın heykeli, başı kesilmiş başka bir kadın heykeli ve kadınların infazını tasvir eden figürler yapıldı.

Ayrıca, kesilmiş 10 bilinmeyen kafayı temsil eden heykeller de yapıldı. Bu, hâlâ akıbeti bilinmeyen binlerce kurbanı hatırlatıyor.

Serfiraz Şerif, müzede IŞİD’in yayımladığı kararnamelerin de sergilendiğini belirtti. Bu belgelerin yanında infazlarda kullanılan aletler de yer alıyor. Kararnameler arasında, namazın zorunlu hale getirilmesi, dükkanların kapatılması, muhaliflerin infazı, okulların şeriat mahkemelerine dönüştürülmesi ve tüm modern eğitim materyallerinin yasaklanması gibi hükümler bulunuyor.

Unutulmayan Anılar Müzesi / RAKKA

Sadece acı değil, direniş de anlatılıyor

Serfiraz Şerif, müzenin amacının yalnızca acıyı belgelemek olmadığını, aynı zamanda Rakka halkının direnişini ve 2017 yılında bölgeyi IŞİD’den kurtaran Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Kadın Savunma Birimleri’nin (YPJ) fedakarlıklarını da gözler önüne sermek olduğunu vurguladı.

Müzede, IŞİD egemenliği döneminde kadın haklarının tamamen yasaklandığı, kültürel ve tarihi mirasın yok edildiği; kentin kurtarılması sonrası kadınların yaşamın her alanına katıldığı, kültürel kurumların yeniden düzenlendiği de gösteriliyor.

Serfiraz Şerif, geçiş sürecinde adaletin sağlanması ve tüm suçluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

Unutulmayan Anılar Müzesi / RAKKA

Ezidi kadın belgeleri

Müze, yalnızca Suriye içinden değil, aynı zamanda Amerika, Çin ve Singapur’dan gelen delegasyonları da ağırladı.

Bu delegasyonlar, Kürt Ezidi kadınlarının köle pazarlarında satışına dair belgeleri ve fiyat listelerini gördüklerinde büyük bir şok yaşadı. IŞİD üyelerinin uyguladığı vahşeti yansıtan o döneme ait görüntüleri ve heykelleri izlemekte zorlanan heyetler birçoğu sergiyi tamamlayamadan ayrıldı. (Rûdaw)

Unutulmayan Anılar Müzesi / RAKKA

Unutulmayan Anılar Müzesi / RAKKA

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *