Rez Gerdi, 2017 yılında Yeni Zelanda’da “Yılın Genci” seçildi.

Erbil (Rûdaw) – Rez Gerdi, 2017 yılında Yeni Zelanda’da “Yılın Genci” seçildi. Harvard mezunu genç avukat, IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı işlediği insanlık suçunu belgelemek için çalışıyor.

Yeni Zelanda’da yaşayan avukat Rez Gerdi, hayat hikayesinin kendisini insan haklarını savunan bir aktivist olmaya yönelttiğini söyledi. 

Rûdaw’a konuşan Gerdi, “Çok adaletsizliğe şahit oldum, insanların en temel haklarından nasıl mahrum bırakıldıklarını gördüm. Bu yüzden mesleğimi tercih ederken haksızlığa uğrayan insanlara yardımım dokunsun diye avukatlığı seçtim” dedi. 

İranlı asker hayatının yönünü belirledi

1991 yılında Pakistan’nın Quetta kentinde Birleşmiş Milletler’e bağlı bir mülteci kampında dünyaya gelen Rez Gerdi, ailesinin ve kendi özgeçmişini şöyle anlattı:

“Annem ve babam Irak’ta Baas rejiminin katliamlarından kaçarak İran’a oradan da Pakistan’a geçiyor. Fakat bu mülteciliğin de çok ilginç bir hikayesi var. Annem ve babam bir kamyonun kasasında İran’dan Pakistan’a kaçak geçiyorlar. O zamanlar ben henüz annemin karnındaymışım. Sınırda İran askerleri kamyonu durduruyor. Askerlerden biri aramak için kamyonun kasasına bakıyor. Annemi ve babamı o durumda görüyor ama bizi ele vermiyor. Kasa temiz diyor. İşte o askerin yaptığı bu iyilik benim hayat hikayemi belirledi.”

Harvard’ta okudu

2016 yılında Yeni Zelanda’daki Auckland Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni birincilikle bitiren Gerdi ardından Amerikan Harvard Üniversitesi’nde bu konuda masterini tamamladı. 

Yeni Zelanda’nın yanı sıra birçok Asya ülkesinde ve son olarak Uganda’da mülteci gençlere yüksek lisans konusunda yardımda bulunan Rez Gerdi, Birleşmiş Milletler’de (BM) mülteciler konusunda düzenlenen oturumlara katıldı. 

Gerdi, “Katıldığım oturumlarda Kürtlerin geçmişten bu yana yaşadığı acıları anlatıyorum. Halkımızın yaşadığı jenosid hakkında iki akademik rapor hazırladım. Kürdistan’ı anlatan bir belgesel hazırladım ve 2013 yılında Yeni Zelanda devlet televizyonunda yayınlandı” dedi.  

Yeni Zelanda’da Kürt Gençlik Meclisi kurucu üyesi olan Rez Gerdi, 2017 yılında Yeni Zelanda’da “Yılın Genci” seçildi. Ertesi yıl başkent Erbil’de düzenlenen 2018 TEDxniştiman Kongresi’ne katıldı.

Hiç görmediği anavatanına döndü

İlk defa 2005 yılında Kürdistan Bölgesi’ne geldiğini belirten Gerdi, “Anne ve babamın doğduğu topraklara ilk geldiğimide akrabalarımı görmek için Rojhılat’a ve Kuzey’e gittim. İlk geldiğimizde Kürt kimliğimi gizlemek için çok çabaladım. Fakat Kürt tarihi ve kültürünün güzelliklerini ilk kez yaşayarak gördükten sonra bu çabadan vazgeçtim. Daha sonra Kürdistan’da yaşayan milyonlardan tek farkımın benim görece daha huzurlu bir yerde doğup büyümem olduğunu gördüm” diye konuştu.  

Ezidi Kürtlere yaşatılan acıları belgeliyor

Hissettiği sorumluluğun kendisini Kürdistan Bölgesi’nde çalışmaya sevkettiğini ifade eden Rez Gerdi, “Köklerime dönmakte herzamankinden daha fazla kararlıydım. Uzun yıllar sonra ilk defa Kürtlüğüme kucak açmak istiyordum. Kürtlüğümle gurur duyuyorum” dedi. 

Kürdistan Bölgesi’nde Duhok merkezli Ezidi Özgürlüğü adlı sivil toplum örgütü ile çalıştığını dile getiren Gerdi, IŞİD’in Ezidi Kürtlere uyguladığı soykırımı, katliamları, işkenceyi ve kötü muameleyi belgelemek için çalıştıklarını söyledi. 

Gerdi, “Hazırladığımız belgeleri Avurpa, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki ilgili kurumlarla paylaşmak ve bu insanlık suçunu işleyenlerin önümüzdeki süreçte yargılanmasını sağlamak temel hedefimizdir” dedi. 

Rez Gerdi’nin diğer başarıları

Rez Gerdi, yasal kariyerini, özellikle küresel mülteci gençliğin savunucusu olarak oynadığı rolüyle, yoksul ve marjinal insanlar için adalet ve eşitlik savunuculuğuna odakladı. Gerdi, Yeni Zelanda’yı çeşitli uluslararası konferanslarda temsil etti. 

Cenevre, Bangkok, Asya Pasifik Mülteci Hakları Konferansı, Kopenhag’daki Kadınları Teslim Konferansı Paris’teki OECD Forumu’nda ve yine Küresel Mülteci Gençlik İstişareleri, UNHCR-NGO İstişareleri ve Yüksek Komiserin Koruma Zorlukları Diyaloğu’nda Yeni Zelanda2yı temsil etti.

Yeni Zelanda İnsan Hakları Komisyonunda Hukuk Görevlisi olarak çalıştı . Ülkenin önde gelen hukuk firması Chapman Tripp’te avukat olarak çalıştı . Daha önce Nairobi Birleşmiş Milletler Ofisinde insan hakları stajyeri olarak ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başbakanlık Ofisinde Protokol Şefi Asistanı olarak çalıştı .

Gardi, genç mültecilerin yükseköğretime erişmelerini destekliyor çünkü eğitimin mülteciler için geleceği değiştirmede çok önemli olduğuna inanıyor. Mülteci öğrencilerin yükseköğretimdeki yetersiz temsilini mentorluk ve destek programı aracılığıyla temsil etmeyi hedefleyen bir hayır kurumu olan Empower’ı kurdu.

2018 yılında Next Magazine’in Yılın Kadın Ödülleri’nde finalist olarak seçildi.

http://www.rudaw.net/mobile/turkish/lifestyle/19062019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *